home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Hoe fotografeer je een timelapse?

Begin van de maand verschijnen er fotografietips op IkReis. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje.

Bewegende wolken. Een ondergaande zon. Je brengt landschappen tot leven met een timelapse. Maar wat is een timelapse en hoe maak je een timelapse? Deze maand vertel ik je er meer over.

Wat is een timelapse?

Een timelapse is een reeks foto's, die versneld worden afgespeeld als een filmpje. Een timelapse zit daarom een beetje tussen de fotografie en videografie in. 

bij een timelapse worden langzame veranderingen versneld afgespeeld. Hiermee breng je landschappen tot leven. Bekende voorbeelden van timelapses zijn wolken die voorbij drijven of de zon die onder gaat.

timelapse sri lanka
Het maken van een timelapse in Sri Lanka

Hoe maak je een timelapse?

Een timelapse maak je door een groot aantal foto's te maken. Een video is opgebouwd uit 25-30 frames per seconde, wat betekent dat je 25-30 foto's nodig hebt per seconde film. Dat zijn er heel wat! 

Wanneer je iedere 15 seconde een foto maakt van een landschap, dan moet je voor 5 seconde video 150 foto's maken. Je bent dus 10 minuten aan het fotograferen voor een videofragment van 5 seconde.

Kan dat niet makkelijker? De makkelijkste manier om landschappen tot leven te brengen, is een opname van een half uur versneld weer te geven. Dit kan bijvoorbeeld in Adobe Premier. Formeel is dit geen timelapse. Deze methode werkt niet als het donker is, dan heb je een mooier resultaat als je een reeks foto's van lange sluitertijden aan elkaar koppelt.

Het maken van een timelapse is lastig en tijdrovend. Je weet niet wat de toekomst gaat brengen. Een goede timelapse is een kwestie van goed plannen en een beetje geluk.

Het voorbeeld hieronder is een timelapse van het noorderlicht in Lapland.


Instellingen camera tijdens het maken van een timelapse

Hoe vaak je een foto moet maken, hangt af van de snelheid van beweging in het landschap. Hieronder een vuistregel voor het fotograferen van een timelapse:

Daarnaast is het belangrijk dat je op de manuele stand fotografeert. Je legt sluitertijd, diafragma en iso vast. Vergeet ook niet de witbalans handmatig in te stellen, je wilt niet dat je foto's ineens een andere kleur(temperatuur) krijgen halverwege de reeks.

Instellingen van een actioncam of telefoon tijdens het maken van een timelapse

Met een actioncam of telefoon kun je vaak een eenvoudige timelapse maken. Je hoeft de camera maar te richten en 'timelapse' te selecteren in het menu en de camera doet de rest.

Benodigdheden voor het fotograferen van een timelapse

Voor het maken van een timelapse heb je niet veel nodig.

Een triggertrap is een handig hulpmiddel bij het fotograferen van een timelapse. Je hoeft dan niet zelf gedurende een kwartier elke paar seconde een foto te maken, maar je stuurt je camera aan met behulp van je smartfoon.

Een triggertrap werkt heel eenvoudig. Je stelt de camera handmatig in zoals je gewend bent (sluitertijd, diafragma, iso, witbalans) en in de handige app programmeer je het interval van de foto's en de duur van de timelapse.

open timelpase photoshop

photoshop timelapse framerate

fotografie render video
Stappenplan voor het maken van een timelapse in Photoshop CC

Het monteren van een timelapse in Adobe Photoshop

Als je eenmaal een reeks foto's gemaakt hebt, kun je ze in Adobe Photoshop eenvoudig monteren tot een korte video. 

Stappenplan voor het monteren van een timelapse:

Op een vergelijkbare wijze kun je de foto's ook in Adobe Premier importeren en verwerken als video of in een video.

Hieronder een filmpje van Argentinië. Voor de zonsondergang van 35s tot 38s is een timelapse van de ondergaande zon. Een timelapse is leuk om naar te kijken en is een waardevolle toevoeging aan je reisvideo's. 

Wil je meer lezen over filmen op reis? Hier vind je 10 handige tips voor het maken van reisvideo's.


Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry