home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Tips: hoe fotografeer je wildlife?

Het fotograferen van wildlife is hot en happening. Van vossen in Nederland tot wilde olifanten in Afrika en alles wat er tussen zit. Maar hoe maak je de beste wildlifefoto's?

Deze maand vertel ik meer over wildlifefotografie. Een blog met tips voor de juiste timing, camerainstellingen en apparatuur.

timing wildlife fotograferen
Timing is belangrijk in de wildlifefotografie

Verdiep je in je onderwerp

Het is bijzonder om ineens oog in oog te staan met een olifant. De adrenaline giert door je lijf. Het liefst richt je meteen de camera op het dier en maak je een foto. Logisch.

Maar verdiep je eens in een wild dier voordat je op pad gaat. Wanneer is het dier actief? Waar heb je de meeste kant wildlife te zien? Wat eet een dier en wat is zijn habitat? Hoe zien zijn pootafdrukken en uitwerpselen er uit?

fotografie safari afrika
Wildlife fotograferen tijdens een safari in Afrika

Bij een georganiseerde safari in Afrika heeft een ranger deze kennis, maar bij een self drive ben je op je eigen kennis aangewezen. Ook het spotten van wildlife in Nederland moet je je een beetje voorbereiden.

Hier lees je meer over het fotograferen van vossen in de Amsterdamse waterleidingduinen.

Daarnaast loont het om meer te weten over het gedrag van een dier. Op welke manier springt de aap in het rond? Wanneer gaapt de leeuw? Hoe vangt de otter een vis? Wanneer je deze patronen herkent, kun je wildlife op pakkende wijze fotograferen. Geduld loont, zeker bij wildlifefotografie.

wilde vos
Wilde dieren fotograferen in Nederland

Jaag dieren niet op

Het opjagen van wildlife is not done. Allereerst is het niet fijn voor een dier wanneer het de hele dag achterna gezeten wordt door een jeep of een kudde fotografen. De kans is groot dat het dier weg zal rennen. Dag foto! Niemand zit te wachten op de achterkant van een neushoorn.

wildlifefotografie safari neushoorn
Een neushoorn tijdens een safari in Afrika

Als je je afwachtend opstelt, zullen dieren hun natuurlijke gedrag vertonen. Stel je verdekt op en houd rekening met de richting van de wind. De meeste dieren hebben een goede neus.

Wanneer je je een beetje hebt verdiept in het gedrag van het wilde dier, dan weet je op welke plek of plekken je het kunt verwachten. Veel dieren volgen vaste routes.

Wanneer je een goede telelens gebruikt kun je wildlife van een gepaste afstand fotograferen.

fotografie wildlife ochtend
Wildlife fotograferen in de vroege ochtend

Sta eens vroeg op voor het fotograferen van wilde dieren

De morgenstond heeft goud in de mond. In de ochtend heb je vaak prachtig licht. Daarnaast is het in de vroege ochtend vaak minder druk met wandelaars en fotografen.

Sommige dieren zijn vooral in de schemering en in de vroege ochtend actief. Het heeft geen zin om op klaarlichte dag op zoek te gaan naar everzwijnen. Die verschuilen zich dan. De hertenbronst kun je juist het beste aan het eind van de middag fotograferen.

zebra safari wildlife
Een zebra in het ochtendlicht

Hoe fotografeer je wildlife?

Nu even wat aandacht voor de instellingen van de camera.

De meeste dieren zitten niet muisstil. Sterker nog: wilde dieren bewegen snel en onverwachts. Bij wildlifefotografie wil je de beweging van het moment bevriezen. Kies daarom een korte sluitertijd.

Voor veel dieren betekent dit een sluitertijd van 1/1250 of sneller. Voor langzame dieren heb je meer speling.

Lees meer over sluitertijd.

wilde dieren fotograferen
Geduld loont (en je moet een beetje geluk hebben)

Zet je camera in de continumodus. Je maakt zo meerdere foto's per seconde. De kans is op die manier groter dat je hét moment weet vast te leggen.

Benodigde apparatuur voor wildlifefotografie

otter anholter schweiz
Otters in Anholter Schweiz

Meer lezen? 


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry