home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Bezienswaardigheden van Patan, de oudste koningsstad

Patan is een van de drie koningssteden van Nepal. Patan is ongeveer 2600 jaar oud, en daarmee de oudste stad van Nepal. Veel van de oude gebouwen van de koningsstad zijn goed bewaard.

Dagtrip naar Patan

Patan ligt niet ver van Kathmandu. In de loop van de tijd zijn de steden meer en meer naar elkaar toegegroeid. Ze worden enkel nog gescheiden door een rivier. Ik bezoek Patan als dagtrip vanuit Kathmandu.

Wanneer ik de rivier oversteek en uit het raam kijk, zie ik direct dat ik Kathmandu achter me heb gelaten. Het verkeer lijkt ineens rustiger en minder chaotisch. Fijn, want ik vind Kathmandu op sommige plekken echt iets te druk!

durbar square patan
Durbar Square in Patan

Bezienswaardigheden van Patan

Durbar Square in Patan

Het hoogtepunt van Patan is het centrale Durbar Square. Net als in Kathmandu en Bhaktapur is dit een religieus en historisch middelpunt van de stad. Hier liggen veel tempels en paleizen. Veel mensen komen om hun offer aan de goden te brengen. Of die mais voeren aan de duiven - dit brengt de gever geluk. De mais verdwijnt in no-time in de toch al dikke duiven.

Plotseling vliegt de groep duiven uit elkaar, als een waterballon die plots uiteen klapt. Een lachende peuter rent lachend over het plein, tot groot ongenoegen van de moeder. Ik lag stiekem in mijn vuistje. Ik ben geen groot fan van duiven.

koningsstad patan nepal
Duiven voeren brengt geluk

Durbar Square in Patan is kleiner en rustiger dan het gelijknamige plein in Kathmandu. Toch heeft het de grootste concentratie tempels van Nepal per vierkante meter. Deze bezienswaardigheden van Patan zijn een knap staaltje Newari architectuur. Ze bestaan uit meerdere verdiepingen. De muren van de tempels zijn van roodkleurige bakstenen. Ze zijn versierd met gedetailleerd houtsnijwerk en franjes aan de daken.

Mijn favoriete tempel in Patan is de Krisjna Madir tempel.

houtsnijwerk patan nepal
Houtsnijwerk in Patan

Houtsnijwerk in Patan

Na uitgebreid rondgekeken te hebben op Durbar Square wandel ik nog een tijdje langs minder grote en bekende tempels van de stad. Ik beland bij de Kumbheswar Tempel, waar talrijke halfnaakte kinderen een verfrissende duik nemen in de bronnen rondom de tempels. De heilige naga's worden hierbij als klimtoestel gebruikt.

Even later beland ik bij Pim Bahal Pokhari. In een waterbassin bij de tempel worden karpers en eenden gekweekt. Ernaast ligt de kleine maar fraaie Chandeswari Tempel.

bezienswaardigheden van patan
Een van de vele bezienswaardigheden van Patan

Meer dan honderd kloosters

Er liggen meer dan honderd kloosters verspreid over de straten van Patan. Tegenwoordig wonen er mensen in. Een oud mannetje hangt uit het raam en knikt me lachend toe. Zijn buurvrouw legt pepers te drogen op straat.

Ik herken de kloosters vaak aan het oude houtsnijwerk bij de ramen. Of hebben ook gewone huizen zulke fraaie decoraties?

Na een bezoek aan de bezienswaardigheden van Patan keer ik terug naar Kathmandu.

bevolking nepal
De lieve bevolking van Nepal

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry