home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Fotografie in Landschaftpark Duisburg-Nord

Net over de grens ligt het bijzondere Landschaftspark Duisburg-Nord. Op het terrein van een stilgelegde staalfabriek komen industrie en natuur samen in een groot park. Het industriepark in Duisburg is zeer fotogeniek en daarom is Landschaftspark Duisburg-Nord een populaire locatie voor (amateur)fotografen.

urbex landschaftspark
Legale urbex in Landschaftspark Duisburg-Nord

Landschaftspark Duisburg fotografie

Mijn eerste echte baan voor de klas was op een AOC: een groen mbo. Tijdens een studiereis maakte ik kennis met het Landschaftspark Duisburg-Nord. Terwijl mijn groene collega's hun ogen uitkeken bij de fraai aangelegde tuintjes, was ik als scheikundedocent meer geïnteresseerd in de verlaten staalfabrieken. Verschil moet er zijn. Het Landschaftpark Duisburg heeft voor ieder wat wils.

Industriepark Duisburg ligt op anderhalf uur rijden vanuit Utrecht. Het is heel makkelijk te bereiken! Toch liet mijn tweede bezoek jaren op zich wachten. Zonde, want je kunt hier prachtige foto's maken. Het verlaten industrieterrein is een toffe locatie voor beginnende urbex fotografen. De verlaten fabriek is een goed toegankelijke urbex locatie in Duitsland.

Wil je verval fotograferen zonder regels te overtreden? In deze blog deel ik meer legale urbexlocaties.

landschaftspark duisburg-nord
Uitzicht over Landschaftspark Duisburg-Nord

Wat is Duisburg industriepark?

Landschaftpark Duisburg-Nord is een openbaar park in het Ruhrgebied. Midden in het park staat de ruïne van een stilgelegd hoogovencomplex. De staalfabriek wordt al sinds 1985 niet meer gebruikt. De oude fabriekshallen, hoogovens en Gasometer zijn niet gesloopt, maar hebben een nieuwe bestemming gekregen. 

In Landschaftspark Nord komen natuur en industrie samen. Het voormalig industrieterrein wordt creatief, sportief en cultureel gebruikt en is daarmee een uniek stukje industrieel erfgoed. Het park is maar liefst 180 hectare groot. Je hoeft niet bang te zijn dat je snel bent uitgekeken. In de avonden is de staalfabriek op bijzondere wijze verlicht.

landschaftspark verbod
Niet alles is toegankelijk...

Op het verlaten industrieterrein kun je heerlijk wandelen en picknicken. Op verschillende plekken staan picknicktafels. Je kunt er lunch of een kop koffie kopen, maar de mogelijkheden zijn een beetje beperkt. Op het terrein zijn fietsen te huur om de groene omgeving van de fabriek te verkennen. De oude Gasometer is omgetoverd tot een indoor duikplek. De opslagbunker voor ijzererts is een klimhal voor jong en oud.

In Beringen in België kun je in TODI duiken in een oude mijn.

Het hoogtepunt van Duisburg-Nord

De beklimming van hoogoven nummer 5 is het (letterlijke) hoogtepunt van Landschaftspark Duisburg-Nord.

Een smalle stalen trap leidt de hoogoven in. Het is niet moeilijk om je een voorstelling te maken van de staalbewerking die hier vroeger plaatst vond. Via een nog smallere trap vind ik mijn weg verder naar boven. Ik ben onder de indruk van het stalen geraamte om me heen. Het duizelt me bij het zien van zo'n groot aantal kranen en slangen.

hoogoven duisburg-nord
In de hoogoven van Landschaftspark Duisburg-Nord

Ik vervolg mijn weg naar boven, totdat ik ineens weer buiten sta. Ik voel de frisse lucht door mijn haren waaien. De geur van staal wordt weggedreven uit mijn neus. Om me heen zie ik het groen van het Ruhrgebied, met meer industrie in de verte.

Urbex in een verlaten fabriek in Duitsland

Het Landschaftsark is erg fotogeniek. Fotografen uit Nederland, Duitsland en omstreken komen naar deze plek om te fotograferen.

De roestende rode buizen van de staalfabriek vormen een mooi contrast met de achtergrond. De stalen balken van de oude hoogoven vormen een interessant lijnenspel. Al met al een fraai decor voor fotografen!

Op zomerse dagen kan het erg druk zijn in het Landschaftpark in Duisburg. Het park is groot genoeg om elkaar niet al te veel in de weg te lopen. De kans dat je echter de enige bent die op ontdekking gaat is nihil - dit in tegenstelling tot de minder legale urbexlocaties.

Lanschaftspark Duisburg-Nord is 24 uur per dag open. De toegang is gratis. Het is mogelijk om te overnachten in een hostel op het industrieterrein

urbex verval
Tekenen van verval bij deze legale urbex locatie

Meer lezen?
 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry