home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Visum en reisinformatie voor Sri Lanka

Plan je een Sri Lanka rondreis? Deze reisinformatie voor Sri Lanka helpt je op weg! Lees meer over het visum voor Sri Lanka, geld en budget en veel meer praktische tips voor Sri Lanka.

regenseizoen in sri lanka
Sri Lanka heeft twee regenseizoenen: er is altijd een plek waar de zon schijnt 

VISUM SRI LANKA

Wanneer je naar Sri Lanka voor toerisme of zaken naar Sri Lanka reist, heb je een visum nodig. De meeste mensen kiezen voor een double entry visum dat 30 dagen geldig is. Met dit visum kun je binnen een periode van 30 dagen twee keer Sri Lanka in reizen.

Je kunt kiezen voor een visum on arrival voor Sri Lanka of je kunt voor aankomst je visum regelen.

Let op: je paspoort dient bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Visum on arrival voor Sri Lanka

Je kunt een visum voor Sri Lanka aanvragen op het vliegveld van Colombo. Afhankelijk van de drukte kan dit veel tijd kosten. Na een lange vlucht heb je daar waarschijnlijk geen zin in. Gelukkig is het ook mogelijk om in plaats van een visum on arrival een e-visum voor Sri Lanka aan te vragen. Dit is niet alleen sneller, maar ook goedkoper!

visum reisinformatie sri lanka
Het visum voor Sri Lanka

Een ETA voor Sri Lanka

Het Sri Lanka visum kun je zonder oponthoud op Sri Lanka Airport krijgen door voor vertrek een electronic travel authorization (ETA) aan te vragen.

Deze ETA Sri Lanka kun je snel en eenvoudig online regelen via de officiële website van de overheid. De kosten voor een ETA bedragen US$20. Binnen 72 uur krijg je een bevestiging in je mailbox.

De officiële website van de overheid is niet heel overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. De site is in het Engels en na het invullen van al je gegevens moet je betalen met je creditcard. Persoonlijk vind ik dit altijd een beetje spannend - krijg ik inderdaad mijn felbegeerde visum?

Als je het fijner vindt om een Nederlands contactpersoon te hebben (of als je geen creditcard hebt), dan kun je ook gebruik maken van een online visumdienst. Je betaalt dan een beetje meer, maar het zorgt voor een stukje gemak.

reistips sri lanka
Van de gebaande paden in het noorden van Sri Lanka

Visum Sri Lanka via de ambassade

Tot slot is het mogelijk om je visum voor Sri Lanka aan te vragen bij de ambassade in den Haag. Dit is sowieso nodig wanneer je langer dan 30 dagen in Sri Lanka wilt blijven.

Het aanvragen van een Sri Lanka visum bij de ambassade in den Haag kan dagelijks tussen 10 en 13. Op de website van de ambassade vind je meer informatie. De aanvraag duurt gemiddeld 3 werkdagen.

GELD EN BUDGET SRI LANKA

Valuta: de roepie

In Sri Lanka betaal je met de roepie (LKR). In 1 euro zitten 180 roepies (augustus 2018).

geld budget sri lanka
Geld uit Sri Lanka

Pinnen en creditcard

Pinnen in Sri Lanka is geen probleem. Niet elke ATM accepteerde een bankpas van de ING of van de Rabobank, maar er zijn voldoende pinautomaten van verschillende banken om ergens anders alsnog geld uit de muur te trekken.

Het is lastig een goede schatting te maken voor het benodigde budget per dag. Bussen en treinen in Sri Lanka zijn spotgoedkoop, maar entreegelden voor een nationaal park of de oude hoofdsteden in de culturele driehoek zijn behoorlijk duur. Dit is een aanslag op je budget.

Ik was gemiddeld 40 euro per dag kwijt. Dit was in het hoogseizoen: helaas is accommodatie in Sri Lanka dan duurder.

In deze blog lees je meer over mijn route en accommodatie in Sri Lanka.

In Sri Lanka worden op veel plekken creditcards geaccepteerd.

reizen trein sri lanka
Reistip Sri Lanka: reizen met de trein 

VERVOER SRI LANKA

Sri Lanka is niet heel uitgestrekt en kun je heel goed (en betaalbaar) met het openbaar vervoer ontdekken. Het openbaar vervoer is een goedkope en avontuurlijke manier van reizen tijdens je Sri Lanka vakantie.

Reizen met de trein door Sri Lanka

De trein is de leukste manier om door Sri Lanka te reizen. De treinrit van Kandy naar Ella is zelfs een van de mooiste treinritten ter wereld! Reizen met de trein door Sri Lanka is erg goedkoop, zeker wanneer je kiest voor een tweede- of derdeklas ticket.

De trein is met stip mijn favoriete manier van vervoer. Sri Lanka is zo mooi vanuit de trein!

reizen bus sri lanka
Reizen met de bus door Sri Lanka

Reizen met de bus door Sri Lanka

Reizen met de bus door Sri Lanka lijkt een beetje chaotisch, maar is prima te doen. Bussen reizen op vaste routes. De vertrektijden staan helaas iets minder vast.

Voor de meeste bussen is het niet nodig om voor vertrek een kaartje te reserveren: je kunt overal langs de route instappen en een kaartje kopen in de bus. Als je met veel bagage reist, kan het handig zijn om in te stappen op het beginstation. Bussen kunnen erg vol zijn.

Reizen met de bus in Sri Lanka is heel goedkoop.

Reizen met de tuktuk door Sri Lanka

De tuktuk is het ideale transportmiddel voor korte afstanden. Op elk bus- en treinstation staan tientallen tuktuks klaar om reizigers op te pikken. Dit geldt zowel voor lokale reizigers als buitenlandse reizigers.

De prijs voor een kort ritje met de tuktuk kost 50-100 LKR per kilometer. De chauffeur probeert vaak om meer te vragen aan toeristen, het is meestal mogelijk om af te dingen.

reistip tuktuk sri lanka
Reizen met de tuktuk door Sri Lanka

OVERIGE TIPS SRI LANKA

Religie in Sri Lanka

Het boeddhisme is de belangrijkste godsdienst van Sri Lanka. Er zijn veel boeddhistische tempels in Sri Lanka. Ik mediteerde en overnachtte in één van deze tempels. Dit was een van de hoogtepunten tijdens mijn Sri Lanka reis, ik genoot van de serene omgeving en de bijzondere gesprekken met de monniken. Wil jij ook een authentieke tempel retraite? Dat kan via I-like-local.

In het noorden van Sri Lanka is het hindoeïsme de belangrijkste religie. Hier wonen de Tamil.

sri lanka boeddhisme
Boeddhisme in Sri Lanka

Beste reistijd Sri Lanka

Je kunt het hele jaar door naar Sri Lanka reizen. Eventueel kun je je route aanpassen aan het Sri Lanka klimaat en regenseizoen.

Sri Lanka heeft twee regenseizoenen. In westen, zuidwesten en het binnenland is er een verhoogde kans op neerslag van april tot september. In het oosten valt de meeste regen van november tot maart.

Winters in Sri Lanka zijn zonnig en droog. In de zomer is het warmer met een grotere kans op neerslag. In de culturele driehoek en het noorden van Sri Lanka kan de temperatuur oplopen tot 35-40 graden. 

sim vliegveld sri lanka
Budgettip: koop een lokale SIM-kaart op het vliegveld van Sri Lanka

Telefonie en internet in Sri Lanka

Meer en meer hotels en restaurants in Sri Lanka hebben gratis Wifi voor gasten. Wil je echter continu online kunnen en wil je af en toe ook goedkoop (lokaal) kunnen telefoneren? Dan is het een aanrader om een lokale SIM-kaart te kopen (al dan niet met online 3G/4G-data).

Een lokale SIM-kaart kost een paar euro. Als je de kaart koopt zit er meestal een paar euro beltegoed op. Je kunt meteen bij aankomst op het vliegveld een SIM-kaart kopen. 

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry