home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Authentiek eten en slapen in Europa

Soms kan ik genieten van de luxe van een hotel. Maar vaak vind ik het net zo leuk om het land te ervaren en te slapen bij mensen thuis. Zo'n authentieke ervaring is voor mij compleet wanneer ik mijn maagje kan vullen met lokale gerechten.

In deze blog deel ik mijn leukste authentieke ervaringen met eten en slapen in Europa. Ook jij kun eten en slapen bij mensen thuis! Zo krijgt je reis in een mum van tijd een persoonlijk tintje.

lokale tapas valencia spanke
Tapas in een lokaal restaurant in Valencia

Authentiek Spanje 

Eten en slapen in Valencia

In de taxi van het vliegveld naar het centrum van Valencia deelde mijn taxichauffeur me een geheim. "Jouw appartement is echt het beste appartement van Valencia." Oei, mijn nieuwsgierigheid was gewekt!

Lang hoefde ik niet te wachten. Korte tijd later sta ik voor de deur van mijn appartement in het centrum van de Valencia. Helaas is het al donker wanneer ik aankom, ondanks dat zien de straat en de buurt er veelbelovend uit. Ik heb zin om Valencia te ontdekken.

Mijn gastvrouw wacht me op en heet me me welkom. Op de muren van mijn appartement in Valencia pronken afbeeldingen van de stad: zo leuk.

Na een uitgebreide rondleiding door het appartement tovert ze een kaart te voorschijn en deelt ze de fijnste lokale restaurantjes. Hulde aan mijn gastvrouw. Natuurlijk zal ik ook zelf op onderzoek uit gaan, maar wie kent de stad beter dan zijn bewoners?

Lees meer over eten en slapen in Valencia.

chocolade madrid spanje
De beste chocolade in Madrid

Eten in Madrid

Ik trek met 25 leerlingen naar Spanje. We bezoeken Madrid en omgeving en we dompelen ons onder in de Spaanse cultuur op een middelbare school. De leerlingen eten in hun gastgezinnen, ik eet de lekkerste lokale gerechten bij mijn Spaanse collega's.

Mijn collega's delen bovendien de lekkerste authentieke plekjes van Madrid. Ik verzamelde ze in de deze blog over eten in Madrid.

Eten en slapen in Sevilla

Hoe maak je de lekkerste paella? Dit kun je leren tijdens een kookcursus van een halve dag. Om je vingers bij af te likken!

Ik begin de kookcursus met een rondleiding over de lokale markt. Daar koop ik de ingrediënten die nodig zijn voor de paella. Bovendien laat de gids ons allerlei andere lokale lekkernijen proeven.

Meer over deze rondleiding en kookworkshop leer je in deze blog.

kookcursus sevilla
Koken in Sevilla

Authentiek Portugal

Eten en slapen in Porto

Wie wil dat nou niet? Na een dag op pad in Porto plof je op je appartement met dakterras in het centrum van de stad. Terwijl de avondzon je vermoeide lijf verwarmt, geniet je van een glaasje lokale port.

Op aanraden van een Portugese ex-collega at en dronk ik de lekkerste lokale hapjes en drankjes. Dit is voor mij Porto op mijn best!

Lees meer over eten en slapen in Porto.

port porto portugal
Lokale port uit Porto

Eten en slapen in Lissabon

In Lissabon slaap ik in een klein appartement via AirBnb. Het appartement ligt op een steenworp afstand van de burcht van Lissabon. Mijn gastvrouw is goed op de hoogte van de leukste hotspots in de wijk. Sommige plekken zijn zo klein dat er maar een paar tafels zijn, en je echt moet reserveren. 

Na een kleine week in Lissabon kan ik maar een ding concluderen: als je goed wilt eten en slapen in Lissabon moet je bij Castelo de São Jorge zijn!

lokaal restaurant lissabon
Voortreffelijke salades bij een lokaal restaurant in Lissabon

Authentiek Boekarest in Roemenië

De Zuid-Europese romantiek van Spanje en Portugal is ver te zoeken in het Boekarest. De ruwheid van het voormalige Oostblok sijpelt op veel plekken door de hoofdstad van Roemenië. Natuurlijk bij het paleis van de voormalige leider Ceausescu, maar ook bij de diverse eetgelegenheden in de stad. No-nonsense eten voor een laag prijsje: Boekarest is een stad voor budgetreizigers die op zoek zijn naar wat anders.

Mijn appartement in Boekarest ligt in een oud, communistische flatgebouw. De verf bladdert van de muren van het trappenhuis en de antieke lift rammelt aan alle kanten. Het appartement zelf verdient geen schoonheidsprijs qua inrichting, maar is schoon en van alle gemakken voorzien. En dat is precies wat ik nodig heb!

homestay slovenie
Herbal Rooms: de leukste homestay in Slovenië

Slapen bij de locals in Slovenië

Jaren geleden werd ik uitgenodigd door Vesna uit Slovenië om in haar Herbal Rooms Homestay te overnachten. Herbal Rooms ligt een de rand van de Soca Vallei in Slovenië. Het leuke guesthouse dankt zijn naam aan de grote kruidentuin waarin het ligt.

Herbal Rooms staat in het teken van kruiden. Wanneer ik helemaal nat van de regen het knusse huis betreed, liggen er manden met kruiden te drogen bij het haardvuur. Wat ruikt dat lekker! Ik drapeer mijn doorweekte kleren voorzichtig over een stoel - bang om de zorgvuldig drogende kruiden nat te maken.

Vesna en haar gezin doen er alles aan om mijn verblijf zo comfortabel mogelijk te maken. Ik word verwend met zelfgemaakte lokale lekkernijen. Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van Herbal Rooms.

Lees meer over slapen bij Herbal Rooms in Slovenië.

homestay slovenie soce
Slapen tussen de kruiden bij mensen thuis

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry