home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Tips om de paarse heide te fotograferen

Aan het eind van de zomer komt de heide tot bloei. Nederland kleurt dan paars. In deze blog deel ik een aantal tips om de paarse heide te fotograferen.

bloeiende heide veluwe
Detail van de bloeiende heide op de Veluwe

Zorg voor afwisseling in je foto's

De heide is op zijn mooist van half augustus tot half september. Ik probeer ieder jaar minstens een keer te wandelen op de heide. Ik wissel dan landschapsfotografie af met macro- en wildfotografie.

Zoek lijnen in de paarse landschappen

Foto's komen tot leven wanneer er diepte in zit. Zoek lijnen in het landschap. Dit kan van alles zijn. Een glooiende heuvel, bomen in de verte of een kronkelend zandpad zorgen voor diepte in foto's.

Lees meer tips voor landschapsfotografie.

heidelandschap zomer
Paarse heidelandschappen in de zomer

Gebruik van het gouden uurtje: ga vroeg uit de veren

De heide is vaak op zijn mooist in de vroege ochtend. Voor dag en dauw wordt het paarse landschap betoverd door het licht van de opkomende zon. Met een beetje geluk is het heidelandschap zelfs in een mysterieuze nevel gehuld.

Veel nationale parken zijn echter gesloten tussen zonsondergang en zonsopkomst - dit om de rust voor dieren niet te verstoren. Dit maakt het lastig om de eerste zonnestralen te vangen. Soms is een nationaal park op bepaalde dagen al eerder open om de heide te fotograferen.

Lees meer tips voor fotograferen bij zonsopkomst en zonsondergang.

macrofotografei heide
Macrofotografie op de heide

Macrofotografie op de heide

De paarse heidelandschappen zijn betoverend, maar heb je er al eens aan gedacht om details op de heide te heide te fotograferen?

De heideplant heeft bolvormige paarse of lillakleurige bloemen. Hier kun je mooie macrofoto's van maken! Wanneer je kies voor een groot diafragma (klein getal) wordt de achtergrond mooi onscherp en magisch paars.

Lees meer tips voor diafragma en scherptediepte. Of misschien ga je wel spelen met bokeh?

De nectar in de heide trekt vele insecten aan. Het is leuk om ook deze vast te leggen wanneer je er op uit trekt om heide te fotograferen.

insekt bloeiende heide
Insecten fotograferen op de bloeiende heide

Het fotograferen van wild op de heide

In september, tegen het einde van de bloeiperiode van de heide, begint de hertenburl. Onder andere op de Hoge Veluwe (de Wildbaan) kun je in september vechtende herten fotograferen in een decor met bloeiende heide.

Op de Hoge Veluwe worden regelmatig excursies georganiseerd. Met een kundige boswachter ga je dan op zoek naar wild. Je komt dan vaak op plekken die normaal gesloten zijn voor het publiek.

Lees meer over het fotograferen van burlende herten.

herten veluwe heide
Burlende herten op de bloeiende heide

Waar kun je bloeiende heide fotograferen?

Bloeiende heide fotograferen kan op veel verschillende plekken in Nederland. Populaire locaties zijn Nationaal Park Veluwezoom, Nationaal Park de Hoge Veluwe, de Posbank en de Sallandse Heuvelrug.

Benodigde apparatuur om heide te fotograferen

Eigenlijk kun je de heide vastleggen met elk type camera, van compactcamera tot spiegelreflex.

De foto's bij deze blog zijn gemaakt met de volgende lenzen:

heide landschap
Paarse heidelandschappen

Wanneer ik op pad ga om heide te fotograferen neem ik ook het volgende mee: 

spinrag heide zomer
Spinrag tussen de bloeiende heide

Heb jij aanvullende tips om heide te fotograferen?

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry