home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Snorkelen Bali: de mooiste plekjes

Wist je dat je niet alleen heel mooi kan duiken op Bali, maar ook kunt snorkelen op Bali? De onderwaterwereld van Bali is geweldig. Steek je hoofd onderwater en geniet van al het moois. Snorkelen op Bali is ideaal voor iedereen die niet kan of wil duiken.

In deze blog deel ik mijn ervaringen en tips voor snorkelen op Bali. Wat zijn de mooiste plekken om te snorkelen op Bali? Is snorkelen gevaarlijk? Wat heb je nodig om te snorkelen op Bali? Lees snel verder om de leukste plekken te vinden.

Op veel plekken op Bali waar je kunt snorkelen. Helaas kan het niet overal vanaf het strand: soms heb je een bootje nodig om bij de mooiste plekjes om te snorkelen te komen. Op plekken waar je kunt surfen is de zee te woest om te snorkelen. Daar staat te veel surf (oppervlakkige stroming). De westkust van Bali is daarom niet zo geschikt om te snorkelen. In het noorden en oosten van Bali kun je beter snorkelen. Ook de Nusa-eilanden zijn een bijzondere plek om te snorkelen op Bali.

snorkelen bali indonesie
Snorkelen op Bali

De mooiste plekken om te snorkelen op Bali

Snorkelen op Bali: Menjangan Eiland

In het noordwesten van Bali ligt het eiland Menjangan. Dit eiland is onderdeel van een nationaal park. 

Je kunt bij Menjangan snorkelen vanaf een boot. Wanneer ik in het water spring kan ik tientallen meters ver kijken. Onderwater is een bizar landschap van grotten en canyons. Daarnaast zijn er mooie kleurrijke koralen, misschien wel de mooiste van heel Bali. 

Een excursie om te snorkelen bij Menjangan kun je regelen in bijvoorbeeld Lovina of Pemuteran.

zwemmen met schildpadden
Zwemmen met schildpadden

Behalve koraal kun je hier haaien en schildpadden zien. Je hoeft niet bang te zijn voor deze haaien, ze zullen geen zwemmers en snorkelaars aanvallen. 

Menjangan is dé plek om te zwemmen met schildpadden op Bali. Ik kon maar net een zwemmende schildpad ontwijken. Let op: zoek een organisatie waar je kunt zwemmen met schildpadden op een duurzame en diervriendelijke manier. Het aanraken van het onderwaterleven (inclusief schildpadden) is een absolute no-go.

duiken snorkelen menjangan
Duiken en snorkelen bij Menjangan in het noorden van Bali

Snorkelen bij Lovina

Lokale vissers nemen toeristen voor een paar euro mee vanaf het strand van Lovina. In de vroege ochtend proberen ze je mee te nemen naar de wilde dolfijnen. (Deze excursie is geen aanrader.) Later op de dag nemen ze toeristen mee die willen snorkelen.

Bij Lovina vind je koraal en kleinere vissen.

Lees meer over het noorden van Bali.

snorkelen vissen tulamben
Snorkelen op Bali bij Tulemben

Snorkelen in het oosten van Bali: de wrakken van Amed en Tulamben

Persoonlijk vind ik Amed en Tulamben hele leuke plekken om te verblijven. Het is er niet té toeristisch, er zijn interessante bezienswaardigheden in het oosten van Bali je kunt er prachtig snorkelen en duiken. 

Voor de kust van Tulamben ligt het beroemde Liberty Wreck. Het wrak ligt op meer dan tien meter diepte, maar vanaf het oppervlakte kun je het wrak mooi zien liggen in het heldere water. Het wrak is een kraamkamer voor vissen en is rijkelijk begroeid met koralen.

Coral Garden is een andere populaire duik- en snorkelplek op Bali. De mooie foto van de sweet lips hierboven maakte ik bij Coral Garden.

Bij Lipah Bay in Amed in Bali ligt het Japanese Wreck. Dit wrak is kleiner dan het Liberty Wreck, maar ook een stuk minder druk.

amed snorkelen vissersboot
Snorkelen Bali met een authentieke vissersboot in Amed

Vanuit het centrum van Amed kun je snorkelen met een traditionele vissersboot, de zogenaamde jukung. Na een korte tocht met de boot val je met je neus in de boter: je wordt afgezet bij een van de mooiste koraaltuinen van Bali. Als je een goede zwemmer bent kun je ook zonder boot naar de koraaltuinen. Maar wanneer je voor een paar euro de lokale vissers kun steunen, zal ik dat niet laten!

Snorkelen bij de wrakken van Tulamben en Amed kan vanaf de kant zonder gids. Let op: bij Amed kan soms stroming staan.

De Blue Hole van Padangbai

Bij Padangbai ligt de Blue Hole: een holte in het koraalrif waar je kunt snorkelen. Hier kun je niet zelfstandig naar toe zwemmen, maar tegen een kleine vergoeding kan een van de vissers in de haven je brengen met een jukung, een traditionele boot. Uiteraard kun je ook een snorkel excursie boeken bij een van de vele duikscholen op Bali. 

Vanaf het centrale strand van Padangbai vaar je in vijf minuten naar de Blue Hole. De zee is hier bijna altijd kalm. Vissen zijn gewend aan duikers en snorkelaars en komen redelijk dichtbij. 

Vanuit Padangbai vertrekken dagelijks boten naar de populaire Gili-eilanden.

snorkelen manta indonesie
Snorkelen met manta's bij Nusa Penida

Snorkelen met manta's bij Nusa Penida

Voor de zuidkust van Bali liggen de eilandjes Nusa Penida en Nusa Lembogan. Dit is dé plek om te snorkelen met manta's! Het is de enige plek waar manta's voorkomen op een rif. Vlak bij Nusa Penida ligt namelijk een poetsstation, hier worden manta's schoongemaakt door kleine visjes. Deze verwijderen parasieten van de manta's. De poetsstations zitten op een paar meter onder het wateroppervlakte. De kans is groot dat je hier manta's op Bali ziet.

Een manta-excursie boek je eenvoudig in de haven van Toya Pakeh of Buyuk Harbour. In Buyuk betaal je slechts 150.000 rp per persoon (prijspeil 2020).

Ook Mangrove Point en Crystal Bay zijn populaire plekken om te snorkelen bij de Nusa-Eilanden.

Heb je weinig tijd? Vanuit Bali kun je een snorkeltrip van een dag maken bij de Nusa-eilanden. Je wordt 's ochtends opgehaald bij je hotel in het zuiden van Bali en eind van de middag keer je terug - met een beetje geluk heb je manta's gezien!

Lees meer tips voor Nusa Lembongan en Nusa Penida.

snorkelen lembongan
Snorkelen bij Mangrove Point op Nusa Lembongan

Snorkelen Sanur

Verblijf je in het zuiden van Bali? Aan de westkust bij Uluwatu, Kuta, Senimyak en Canggu kun je niet goed snorkelen. Hier is te veel golfslag. Snorkelen in Sanur mogelijk, al zijn de plekken hierboven mooier.

In Sanur kun je snorkelen vanaf het strand. De zee wordt bij Sanur maar langzaam dieper.

Tips voor snorkelen op Bali

Waarom zou je snorkelen?

Snorkelen is leuk! Wanneer je met een duikbril en een snorkel door de zee zwemt, gaat een nieuwe wereld voor je open. Met een duikbril zie je meer. En met zo'n plastic pijpje in je mond hoef je niet de hele tijd met je hoofd boven water te komen om te ademen.

Eventueel kun je tijdens het snorkelen ook zwemvliezen dragen. Dat zwemt net wat makkelijker.

Op Bali kun je op heel veel plekken snorkelspullen huren. Dat kost een paar euro per dag.

snorkelen koraaltuin bali
Snorkelen bij de koraaltuinen van Bali

Is snorkelen op Bali veilig? 

In principe is snorkelen veilig. Maar... je moet wel je hoofd erbij houden!

Wanneer je met je hoofd in het water ligt, zie je niet wat er om je heen gebeurt. Snorkelen in een haven of op een andere plek met veel boten is geen goed idee. Ook kan er rondom Bali stroming staan. De snorkelplekken rondom de Nusa-eilanden staan bekend om hun verraderlijke stroming en downcurrent. Dit is een neerwaartse stroming die je de diepte in kan sleuren. Ga daarom nooit snorkelen bij de Nusa-eilanden zonder gids (en boot). 

Het grootste gevaar bij snorkelen is het gevaar van de zon. Je schouders en bovenbenen kunnen flink verbranden als je niet uit kijkt. Ik kies er zelf voor om altijd een UV-shirt te dragen tijdens het snorkelen in de tropen. 

De foto's bij deze blog heb ik gemaakt tijdens het duiken op Bali. Wil je leren snorkelen? PADI, de organisatie die bekend is van duikcursussen, heeft ook een cursus snorkelen.

mantis garnaal
Een mantis garnaal in Amed

Tips voor onderwaterfotografie

Als ik ga snorkelen of duiken in Bali gaat altijd een camera mee! Natuurlijk wil ik al het moois vastleggen.

Met een GoPro kun leuke foto's en filmpjes maken onderwater, vooral in ondiep water. In dieper water worden de kleuren al snel te blauw. Ik gebruik tijdens het snorkelen daarom altijd een roodfilter voor mijn camera. Door een stukje rood plastic voor de lens komen de kleuren beter tot zijn recht.

Gebruik geen selfiestick onderwater. Je wilt toch niet andere watersporters hinderen of het onderwaterleven beschadigen?

Fijner dan een GoPro is een compactcamera die tegen water kan. De Olympus Though serie is mijn favoriet. Zonder onderwaterhuis kan de camera mooie foto's maken tot een diepte van 15 meter. 

In deze blog lees je meer over onderwaterfotografie.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry