home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
21/08/2019

Düsseldorf: de leukste tips en bezienswaardigheden

Ik zit in het laatste trimester van mijn zwangerschap en het kriebelt. Ik wil er graag nog even tussenuit! De keus is snel gemaakt: ik ga naar Düsseldorf. Waarom? Düsseldorf is niet te ver rijden vanuit Utrecht, er zijn veel toffe bezienswaardigheden in Düsseldorf en omgeving én het is lekker betaalbaar.

Düsseldorf was voor mij een perfecte babymoon. Even ontspannen weg voordat de kleine er is. Maar geloof me, ook zonder dikke buik is Düsseldorf een aanrader.

tips dusseldorf centrum
Voorjaar in het centrum van Düsseldorf

Bezienswaardigheden in Düsseldorf

De Rheinpromonade

De rivier de Rijn slingert door het centrum van Düsseldorf. Langs de rivier ligt een gezellige promenade met terrasjes en een brede zone voor voetgangers en fietsers.

Het is heerlijk om hier langs het water te flaneren en uit te waaien.

Voor de liefhebbers zijn er ook boottochten op de Rijn.

wandelen dusseldorf rijn
Wandelen langs de Rijn in Düsseldorf

De Rheintower: het hoogtepunt van Düsseldorf

De Rheintower torent uit boven de stad Düsseldorf. Vanuit de Rheintower liggen de bezienswaardigheden van Düsseldorf aan je voeten. Letterlijk.

Helaas pindakaas, de Rheintower is een groot deel van 2018 gesloten.

altstad dusseldorf
Düsseldorf Altstad

De Altstad van Düsseldorf

De Altstad is het historische centrum van Düsseldorf. Hier liggen de meeste terrassen, restaurants en clubs. De panden zijn klein en worden ondersteund door typische houten balken.

De Altstad is een heerlijke wijk om doorheen te dwalen. Af en toe gluur ik bij een van de oude kerken naar binnen. Totdat het tijd is om op een nieuw terras neer te ploffen. Terrassen in Düsseldorf zijn echt niet exclusief voor bierdrinkende mannen, je kunt er ook gezonde drankjes krijgen!

altstad dusseldorf duitsland
Historische gebouwen in de Altstad van Düsseldorf

Kunst in Düsseldorf

Düsseldorf is een echte kunststad. Düsseldorf heeft een aantal toonaangevende musea met moderne kunst.

Ik start bij KIT (Kunst im Tunnel) aan de Rijn. Dit was vroeger een doorgang voor auto's onder de rivier door, maar sinds de aanleg van een brug stond de tunnel 'leeg'. Hoe origineel om er een museum in te vestigen! Ik vind het 'gebouw' echt helemaal top, en de exposities passen goed bij de setting.

KIT heeft wisselende tentoonstellingen. Op hun website staan de actuele exposities, prijzen en openingstijden.

kunst tunnel dusseldoerf
Kunst im Tunnel: een bijzondere locatie voor moderne kunst

Ik koop een combinatieticket voor KIT en de Kunsthalle van Düsseldorf. De kunsthal is gevestigd in een hypermodern gebouw. In de verschillende ruimtes word je meegenomen in een wereld van schilderkunst, licht, geur (jawel!) en geluid.

Ook hier wisselen de tentoonstellingen. Op de website van de Kunsthalle van Düsseldorf vind je meer informatie.

Ben je meer in de stemming voor gratis kunst? Er is veel toffe street art in Düsseldorf.

street art dusseldorf centrum
Street art in het centrum van Düsseldorf

Shoppen in Düsseldorf

De Königsallee is het leukste en duurste winkelgebied van Düsseldorf. Hier liggen modehuizen en andere luxe winkels zoals Tiffany & Co, Hermès, Bulgari en Louis Vuitton. De straat is ongeveer een kilometer lang en loopt langs het water.

Uiteindelijk besluit ik zelf ergens anders mijn inkopen te doen. De sjieke zaakjes langs de Königsallee zijn voor mij iets te veel van het goede ;)

dusseldorf hofpark
Even bijkomen na het zien van vele bezienswaardigheden in Düsseldorf!

Parken in Düsseldorf

Goed, de parken horen misschien niet tot de 'standaard' bezienswaardigheden in Düsseldorf. Maar ze zijn er! Ik word zelf altijd heel blij als ik een uurtje kan relaxen tussen het groen. Wanneer ik even weg kan dromen op een bankje en de indrukken van de dag kan verwerken. En dat kan in Düsseldorf. Zonder probleem.

Park Spree'scher Graben en de Hofsgarten zijn mooie parken in Düsseldorf.

ruine dusseldorf duitsland
De middeleeuwse ruïne van Kaiserpfalz Kaiserswerth

Bezienswaardigheden in de omgeving van Düsseldorf

Ruïne van Kaiserpfalz Kaiserswerth 

Vlak bij het vliegveld van Düsseldorf ligt de ruïne van Kaiserpalz Kaiserswerth. Deze ruïne van een middeleeuws kasteel kijkt uit over de Rijn. Het is mogelijk om op de ruïne te klimmen: zo krijg je een idee om de omvang van het oude kasteel. Informatieborden geven een duidelijk omschrijven van de functie van de oude vertrekken. Nu staan alleen de muren nog overeind.

De ruïne van Kaiserpfalz Kaiserswerth ligt in een mooie bosrijk omgeving. Dit is een heerlijk gebied om te wandelen en te fietsen.

landschaftspark duisburg
Landschaftspark Duisburg 

Landschaftspark Duisburg

Een stukje ten noorden van Düsseldorf ligt het Landschaftspark Duisburg. De oude fabriek is omgetoverd tot een stadstuin. Je kunt hier heerlijk wandelen en picknicken, er zijn fietsen te huur en één van de oude koeltorens is omgebouwd tot een plek voor duikers.

Landschaftpark Duisburg is populair onder fotografen. Het is een hotspot voor (legale) urbexfotografie. Landschaftspark Duisburg wordt 's avonds soms verlicht.

Tip: het is mogelijk om te overnachten op het terrein.

babymoon dusseldorf
Op babymoon naar Düsseldorf: 31 weken zwanger

Praktische tips voor een weekendje Düsseldorf

Eten en slapen in Düsseldorf

Voor mijn stedentrip naar Düsseldorf (AKA babymoon) zoek ik een goed en comfortabel hotel. Uiteindelijk beland ik bij het Van der Valk Airport Hotel, wat van alle gemakken voorzien is.

Ik slaap in een ruime kamer met een luxe badkamer. Er is zowel een douche als een bad - heerlijk! Daarnaast heeft het hotel een uitgebreide spa met sauna. Je kunt er een massage krijgen - maar dat heb ik niet gedaan.

valk airport hotel dusseldorf
Comfortabele kamers in het Van der Valk Airport Hotel

Bij Van der Valk denk ik stiekem aan eenvoudig eten, inclusief appelmoes met een kersje. Dit is blijven hangen uit mijn kindertijd. (Ja, zo oud ben ik.) Van Der Valk is echter veranderd, en heeft inmiddels een uitstekend restaurant. Ik heb niet eens de moeite genomen om naar het centrum van Düsseldorf te gaan voor het diner, het restaurant van Van Der Valk is gewoon goed.

In de ochtend wordt hier een goed ontbijtbuffet geserveerd, dit zit bij de kamerprijs is.

vegatarisch eten dusseldorf

restaurant valk dusseldorf
Lekker (vegetarisch) eten in Düsseldorf

Is er dan geen nadeel aan het Van der Valk Airport Hotel? Misschien. Het hotel ligt een stukje uit het centrum. Je moet met de tram om bij de bezienswaardigheden in Düsseldorf te komen.

Ga je vliegen vanaf Düsseldorf? Start dan je vakantie in dit fijne hotel!

Reizen naar Düsseldorf

Vriendlief en ik hebben besloten om met de auto naar Düsseldorf te gaan. Dit is ongeveer twee uur rijden vanuit onze woonplaats Utrecht. Het voordeel van de auto is dat je onderweg makkelijk kunt stoppen bij interesse bezienswaardigheden.

Er is ook een goede treinverbinding tussen Utrecht en Düsseldorf.

eten altstad dusseldorf
Eten in de Altstad van Düsseldorf

Openbaar vervoer in Düsseldorf

Binnen Düsseldorf heb ik alles met de tram en de metro gedaan. Ik vind een auto in de stad helemaal niet handig! Het openbaar vervoer in Düsseldorf is duurzamer en goedkoper dan de auto (omdat je meestal moet betalen om te kunnen parkeren).

Ik kocht een VRR-ticket om 48 uur onbeperkt met het OV in Düsseldorf te reizen. Deze kun je online kopen voor ongeveer 14 euro. Uiteraard kun je ook gewoon losse kaartjes kopen.

Zou jij ook op stedentrip naar Düsseldorf willen? Kende jij al deze bezienswaardigheden van Düsseldorf al of heb je aanvullingen?

Meer lezen?


Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry