home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Papegaaiduikers spotten op Farne Islands

"Welkom op de boot naar Farne Islands!" Het kleine bootje zwiept op en neer. Ik doe mijn regenjas wat verder dicht om mezelf te beschermen tegen het opspattende water. Het is een typisch Engelse zomer.

farne island vuurtoren boottocht
Een boottocht naar de Farne Islands

Boottocht naar de Farne Eilanden

Farne Islands is een eilandengroep voor de noordkust van Engeland. Er zijn in totaal vijftien tot dertig eilanden: het precieze aantal hangt af van het tij. Bij later fuseren de kleine eilandjes die het dichts bij de kust liggen (Inner Farne) tot een groot eiland.

Met een bootje vaar ik langs de eilanden en geniet ik van de typische rotsstructuur van de onbewoonde eilanden. Om me heen zwerven verschillende soorten vogels.

papegaaiduiker puffin farne islands
De eerste papegaaiduikers (puffins) op de Farne Islands

Thuis van de papegaaiduikers

Hét hoogtepunt van een bezoek aan de Farne Islands zijn de vele papegaaiduikers.

Echt, liefde voor papegaaiduikers! Ik word zo blij bij het zien van die vogels. Hun kleurrijke snavels. De schattige zwart-witte hoofdjes. En niet te vergeten de olijke kraalogen die je nieuwsgierig aankijken.

papegaaiduiker puffin farne
Puffins op Farne Island

puffin vis
Een papegaaiduiker met vis

Op de Farne Islands wonen in het broedseizoen (de zomer) meer dan 100.000 papegaaiduikers. Je kunt ze al bewonderen vanaf de boot, maar nóg beter zie je ze tijdens een korte wandeling op Staple Island, een van de Farne Islands.

Je kunt de vogels van dichtbij zien: ze zijn niet heel schuw. Blijkbaar hebben ze door dat de ijzeren omheining op het eiland de mensen op een afstandje houdt.

farne island vogels
Vogelparadijs Farne Islands

Zeldzame vogels spotten

Op de Farne Islands zijn meer zeldzame vogels te bewonderen. Bij Inner Farne hoor je al snel de krijsende visdiefjes.

Op de Farne Islanden zijn ook alken, zeekoeten en noordse stormvogels te vinden.

O ja, gratis tip. Vogels laten nogal eens wat vallen. Het is dan fijn iets op je hoofd te dragen en de prut uit je haar te houden. Ik spreek uit ervaring...

vogels farne eilanden

vogels farne islands
Vogels spotten tijdens een boottocht naar Farne Islands

Zeehonden bij de Farne Islands

De Farne Islands woont de grootste broedkolonie van Atlantische zeehonden. Elk najaar worden hier zo'n duizend jonge zeehondjes geboren.

Tijdens mijn boottocht naar Farne Island twijfel ik een paar keer: is dat donkere ding wat boven het water uitsteekt nu een zeehond of niet?!? Ik kijk eens beter. Ik wacht een paar minuten tot het bootje wat dichter bij is. En ja hoor, ik heb mijn eerste zeehond gespot! En al snel zie ik er meer en meer.

zeehonden farne islands
Zeehonden bij de Farne Eilanden

Duiken bij Farne Islands

Tja, ik zou héél graag willen duiken met zeehonden bij Farne Islands. Dit is iets wat al jaren op mijn bucketlist staat. Helaas zijn duiktrips snel volgeboekt, zeker in het weekend. Dat maakt plannen (voor mij) een beetje lastig.

En toch begint het heel hard te kriebelen bij het schrijven van deze blog. Misschien moet ik er binnenkort echt werk van maken.

Ter compensatie een foto van duiken met zeehonden in Zuid-Afrika. Ik weet het, dit is geen Noord-Atlantische zeehond. Maar het blijft een toffe ervaring.

duiken zeehonden
Duiken met zeehonden

Beste reistijd voor Farne Island

Duiken bij de Farne Islands is mogelijk van het voorjaar tot het najaar. De watertemperatuur zal (ook in de zomer) is maximaal 15 graden.

Bezoek je de Farne Islands om vogels te fotograferen, dan kun je het beste in de zomermaanden gaan. Voor veel vogels is dan het broedseizoen. De vogels zitten dan op en verscholen in de rotsen van de eilandengroep. Ze zijn dan in grotere aantallen aanwezig en makkelijker te benaderen.

Daarnaast is het weer op de Farne Islands beter in de zomer: meer kans op zon en minder kans op harde regen en wind.

broedseizoen farne islands
Broedseizoen op de Farne eilanden

Tips voor reizen naar Farne Islands

meeuw farne islands
Meeuw in vogelvlucht

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry