home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Tips beweging fotograferen: maak stilstaand beeld dynamisch

Hoe vang je een de bewegende wereld in een stilstaand beeld? Kies je voor dynamische foto's of wil je juist geen bewegingsonscherpte? Beweging fotograferen kan een uitdaging zijn, onderstaande onderstaande fotografietips helpen je een eindje op weg! 

Er is geen goed of fout, laat je creativiteit de vrije loop bij het fotograferen van beweging.

beweging water

fotografie beweging druppel
De waterdruppels zijn "bevroren": er is geen beweging

Het bevriezen van beweging

Door beweging te fotograferen met een korte sluitertijd 'bevries' je je onderwerp. Het beeld wordt statisch. Dat is geen probleem bij het fotograferen van beweging. Je hoeft beweging niet te zien om te weten dat er beweging is!

Voorbeelden van het bevriezen van beweging zijn opspattend water, een vogel in vlucht of een springend persoon.

Om je voorwerp te bevriezen moet je kiezen voor een korte sluitertijd. De precieze tijd hangt af van de snelheid van je voorwerp: hoe sneller, hoe korter.

Lees meer over sluitertijd in de fotografie.

beweging fotografie iso
Een statische foto van een vogel in de lucht

Panning: laat je voorwerp bewegen

Met het bevriezen van beweging krijg je een statische foto. Je kunt beweging ook dynamisch fotograferen. Je gebruik dan een langere sluitertijd.

Panning is een gave techniek die enige oefening vergt. Je focust je camera op je onderwerp en je trekt je camera vervolgens mee met de beweging. Je onderwerp is scherp, terwijl de achtergrond bewegingsonscherpte vertoont.

lichtstreep beweging
Je ziet hem niet: lichtstrepen laten beweging van de bus zien

beweging fietser fotograferen
Een dynamisch plaatje van een fietser

Beweging in je foto door langere sluitertijden

Beweging fotograferen kan natuurlijk ook andersom: de achtergrond is scherp en het onderwerp is bewogen. Dat is mijn favoriet.

Er zijn veel onderwerpen te bedenken waarbij het voorwerp onscherp kan zijn. Bijvoorbeeld lichtstrepen van de lampen van auto's in de nacht, een rijdende motor of wolken in de lucht. Water fotograferen met lange sluitertijd heeft ook mooie effecten, het water wordt dan spiegelglad.

Een statief is eigenlijk onmisbaar als je langere sluitertijden gebruikt.

beweging wolken sluitertijd
Bewegende wolken door een lange sluitertijd

Inflitsen... en alles staat stil

Door een korte sluitertijd kun je beweging bevriezen. Een korte sluitertijd werkt goed als er voldoende omgevingslicht is óf als je een (rapportage)flitser gebruikt. De korte lichtflits belicht de foto. Het omgevingslicht is niet zichtbaar, de omgeving wordt heel donker of zelfs zwart.

Flitsen zorgt voor een statisch beeld. Wil je dat niet? Haal de camera van de automatische stand af en stel de flitser handmatig in!

flits beweging
Beweging bevriezen door te flitsen

Flitsen en omgevingslicht

Wanneer je de camera instelt op de automatische stand (of op de P-stand) dan kiest de camera voor een foto met flitser een vaste sluitertijd. Vaak is dit 1/60 seconde. Ook het diafragma en de iso-waarde staan dan vast. De flitser van de camera fungeert dan als enige lichtbron.

Lees meer over de programma's van je camera.

Je kunt ook gebruik maken van flitslicht en omgevingslicht samen. Kies hier voor de 'M-stand' op je camera: volledig handmatig dus. Je stelt nu zélf de sluitertijd, het diafragma en de iso-waarde in en je gebruikt de flitser om de foto net een beetje extra te geven. Het beste resultaat krijg je wanneer je niet maximaal flitst - dat is een kwestie van proberen.

inflitsen beweging bevriezen

inflitsen beweging
Inflitsen bij beweging: de voorgrond bevriest

Stel de camera zo in, dat de achtergrond de gewenste belichting heeft. Een beetje onderbelicht geeft vaak het beste resultaat. Met de flitser belicht je de voorgrond. Zo bevries je beweging op de voorgrond en houd je de sfeer van de achtergrond.

Beweging vastleggen met een timelapse

Een timelapse is een kort filmpje van meerdere foto's achter elkaar geplakt. Met een timelapse kun je beweging zichtbaar maken die je normaal niet zo goed ziet. De timelapse hieronder bestaat uit ruim 150 foto's met een sluitertijd van 5 seconde per foto. Deze beweging fotograferen heeft 20 minuten geduurd.

In deze blog lees je het stappenplan voor het maken van een timelapse.


Beweging fotograferen bij weinig licht

Wil je beweging fotograferen bij weinig licht? Bij het fotograferen met weinig licht ontkom je er bijna niet aan om in te flitsen. Doe je dit niet? Dan loop je vaak tegen aan lange sluitertijd aan waardoor dele van de foto onscherp zijn. Soms, met een flinke dosis geluk, komt er een mooi en dynamisch plaatje uitrollen. 

Een bewogen foto kan behoorlijk abstract worden. Zelf wil ik graag weten waar ik naar kijk, ook bij bewogen foto's met een lange sluitertijd. Voorbeelden van beweging fotograferen met weinig licht zijn foto's van een Afrikaanse dansvoorstelling of foto's uit een rijdende trein. Bij die laatste foto is niets scherp in beeld: toch is het duidelijk dat het om een rijdende trein gaat.

beweging dans

beweging trein
Alles beweegt

Hoe ga jij om met beweging in je beeld?

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry