home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
01/04/2020

Tips: het fotograferen van beweging

Begin van de maand verschijnen er fotografietips op IkReis. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje.

Hoe ga jij om beweging om je heen? Kies je voor dynamiek of wil je juist geen bewegingsonscherpte? Deze maand deel ik creatieve oplossingen om beweging te fotograferen.

Er zijn verschillende manieren om beweging vast te leggen. Beweging fotograferen kan daardoor best een uitdaging zijn. Maar onderstaande tips helpen je een eindje op weg!

beweging water

fotografie beweging druppel
De waterdruppels zijn "bevroren": er is geen beweging

Het bevriezen van beweging

Door beweging te fotograferen met een korte sluitertijd 'bevries' je je onderwerp. Het beeld wordt statisch. Dat is geen probleem bij het fotograferen van beweging. Je hoeft beweging niet te zien om te weten dat er beweging is!

Voorbeelden van het bevriezen van beweging zijn opspattend water, een vogel in vlucht of een springend persoon.

Om je voorwerp te bevriezen moet je kiezen voor een korte sluitertijd. De precieze tijd hangt af van de snelheid van je voorwerp: hoe sneller, hoe korter.

Lees meer over sluitertijd in de fotografie.

beweging fotografie iso
Een statische foto van een vogel in de lucht

Panning: laat je voorwerp bewegen

Met het bevriezen van beweging krijg je een statische foto. Je kunt beweging ook dynamisch fotograferen. Je gebruik dan een langere sluitertijd.

Panning is een gave techniek die enige oefening vergt. Je focust je camera op je onderwerp en je trekt je camera vervolgens mee met de beweging. Je onderwerp is scherp, terwijl de achtergrond bewegingsonscherpte vertoont.

lichtstreep beweging
Je ziet hem niet: lichtstrepen laten beweging van de bus zien

beweging fietser fotograferen
Een dynamisch plaatje van een fietser

Beweging in je foto door langere sluitertijden

Beweging fotograferen kan natuurlijk ook andersom: de achtergrond is scherp en het onderwerp is bewogen. Dat is mijn favoriet.

Er zijn veel onderwerpen te bedenken waarbij het voorwerp onscherp kan zijn. Bijvoorbeeld lichtstrepen van de lampen van auto's in de nacht, een rijdende motor of wolken in de lucht.

Een statief is eigenlijk onmisbaar als je langere sluitertijden gebruikt.

beweging wolken sluitertijd
Bewegende wolken door een lange sluitertijd

Inflitsen... en alles staat stil

Door een korte sluitertijd kun je beweging bevriezen. Maar dit kan ook door gebruik te maken van een (rapportage)flitser.

Flitsen in de automatische stand betekent meestal een sluitertijd van 1/60 seconde. De lichtflits duurt echter maar een fractie van een seconde. Alleen het licht van de flitser wordt gebruikt voor de foto. Het omgevingslicht is niet zichtbaar, de omgeving wordt heel donker of zelfs zwart.

flits beweging
Beweging bevriezen door te flitsen

Vaak maakt flitsen de foto te plat. De oplossing is simpel: haal die camera van de automatische stand af en stel de flitser handmatig in.

Flitsen en omgevingslicht

Je kunt de flitser gebruiken als enige lichtbron. Je kunt ook gebruik maken van flitslicht en omgevingslicht samen. Kies hier voor de 'M-stand' op je camera: volledig handmatig dus.

Lees meer over de programma's van je camera.

inflitsen beweging bevriezen

inflitsen beweging
Inflitsen bij beweging: de voorgrond bevriest

Stel de camera zo in, dat de achtergrond de gewenste belichting heeft. Een beetje onderbelicht geeft vaak het beste resultaat. Met de flitser belicht je de voorgrond. Zo bevries je beweging op de voorgrond en houd je de sfeer van de achtergrond.

Beweging vastleggen met een timelapse

Een timelapse is een kort filmpje van meerdere foto's achter elkaar geplakt. Met een timelapse kun je beweging zichtbaar maken die je normaal niet zo goed ziet. Bijvoorbeeld de beweging van wolken of het noorderlicht in Finland.


Stappenplan voor het noorderlicht fotografie

De timelapse hierboven bestaat uit ruim 150 foto's met een sluitertijd van 5 seconde per foto. Deze beweging fotograferen heeft 20 munten geduurd.

.... Of je doet helemaal niks!

Natuurlijk kun je ook gewoon negeren dat de wereld om je heen in beweging is. Je maakt een foto en klaar. Je hele foto is dan onscherp. Soms, met een flinke dosis geluk, komt er dan toch een leuk plaatje uitrollen. Zoals bij een foto uit een rijdende trein of een foto van een Afrikaanse dans. Maar de meeste foto's die helemaal bewogen zijn, belanden meteen in de prullenbak :)

beweging dans

beweging trein
Alles beweegt

Hoe ga jij om met beweging in je beeld?

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry