home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
19/07/2018

Welk visum voor indonesie: vind je weg in het doolhof

Voor veel landen in Azië heb je een visum nodig. Ook voor Indonesië. Maar welk visum voor Indonesië heb je nodig en hoe kom je hieraan? Deze blog helpt je op weg.

Ga je voor het eerst maar Indonesië en weet je niet welk type visum je nodig hebt? Onderstaande infographic geeft duidelijkheid in het visumdoolfhof.

indonesie visa 2018 infographic
Infographic: welk visum heb je nodig? (Hieronder worden de verschillende visa uitgelegd.)

Kort verblijf in Indonesië (< 30 dagen)

Een visumvrij entree (visa exemption) - 30 dagen geldig

Ga je maximaal 30 dagen naar Indonesië en ben je in het bezit van een Nederlands paspoort (of een paspoort uit een van de andere landen van deze lijst)? Dat is mooi, je hoeft voor vertrek geen visum te regelen! Aan de grens krijg je een visumvrije entree. Dit is een stempel in je paspoort waarom staat dat je maximaal 30 dagen in Indonesië mag blijven. Een visumvrije entree is gratis.

De visumvrije entree in Indonesië wordt in het Engels ook wel visa exemption of visa-free genoemd.

Sommige mensen noemen dit visum een gratis visum on arrival. Die term is niet juist, vandaar dat ik deze niet overneem. Een visum on arrival staat hieronder uitgelegd.

Let op: een visumvrije entree is 30 dagen geldig. De dag van aankomst en vertrek tellen ook mee.

Bijvoorbeeld: Je vliegtuig landt in Indonesië op 1 augustus om 23.00. Dan is dit dag 1! Je moet dus op 30 augustus het land verlaten. (Blijf je tot 31 augustus of 1 september, dan ben je dus te laat.)

Een visum on arrival voor Indonesië - 30 dagen geldig

Heb je geen Nederlands paspoort en krijg je geen gratis visumvrije entree? Vaak kun je dan op het vliegveld een visum on arrival kopen. Deze VOA kost US$ 35. Dit bedrag moet je contant betalen op het vliegveld.

Wil je een VOA voor Indonesië kopen? Volg dan op het vliegveld niet de bordjes 'immigration' (imigrasi), maar de bordjes 'visum on arrival'. Het loket voor een visum on arrival voor Indonesië ligt meestal vlak bij de immigratie balie. Hier betaal je voor je VOA. Je krijgt dan een sticker in je paspoort.

Betalen kan in US$ of gewoon in euro's. Gepast betalen is handig, maar je krijgt gewoon wisselgeld. Je kunt NIET pinnen, zorg dus voor voldoende contant geld.

Het visum on arrival van US$ 35 kun je in Indonesië eenmalig verlengen.

visa indonesie 30 dagen
Het visum voor Indonesië voor 30 dagen

Een visum voor Indonesië voor 60 dagen

Hoe moet je je visum voor Indonesië verlengen naar 60 dagen?

Het visum on arrival van US$35 is dus 30 dagen geldig, en kan eenmalig met 30 dagen verlengd worden. In totaal is het visum dus 60 dagen geldig. De goedkoopste manier om je visum te verlengen, is om zelf naar het immigratiebureau te gaan. Een volledige lijst vind je hier

Op Bali liggen drie immigratiebureaus (immigration office Bali):

Meestal bestaat het verlengen van het visum voor Indonesië uit drie stappen. De eerste dag vul je het aanvraagformulier in en laat je je paspoort achter. Na een paar dagen mag je naar het immigratiebureau om je visum te betalen (355.000 rp) en pasfoto's en vingerafdrukken af te geven. Tijdens je derde bezoek aan het immigratiebureau is de verlenging van je visum voor Indonesië compleet en heb je een nieuw stempel in je paspoort.

Soms mag je het visum meteen betalen - dat scheelt weer een ritje naar het immigratiebureau.

De wachttijd voor het verlengen van het visum voor Indonesië hangt af van het immigratiekantoor en natuurlijk van nationale feestdagen. Op Lombok gaat de verlenging vaak sneller en eenvoudiger dan op Bali. Reken op ongeveer 5 werkdagen. Je kunt de procedure twee weken voor je visum verloopt starten.

Je kunt je visum ook laten verlengen door je hotel of visumbureau. Je brengt daar je paspoort en een pasfoto. Een aantal dagen later haal je je paspoort op. Je hoeft maar een keer naar de immigratie voor vingerafdrukken en pasfoto's. De kosten bedragen ongeveer 750.000 rp, dat is 50 euro.

Kies je voor de aanschaf van een VOA van US$35 en het verlengen van het visum voor Indonesië? Je bent dan minstens 50 euro kwijt voor de totale duur van je verblijf.

Nogmaals: de gratis stempel voor 30 dagen kun je niet verlengen.

Een toeristenvisum voor 60 dagen

Misschien heb je op reis helemaal geen zin om je druk te maken over het verlengen van het visum voor Indonesië. In dat geval kun je een toeristenvisum aanvragen bij (bijvoorbeeld) de Indonesische ambassade in den Haag.

Op de website van de ambassade vind je een formulier dat je in moet vullen. Dit print je uit en neem je mee naar de ambassade van Indonesië. Verder heb je een pasfoto nodig en een vliegticket het land uit. Je paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn op het moment dat je naar Indonesië reist.

Je kunt een aanvraag indienen tussen 9.00 en 12.00. Je hoeft geen afspraak te maken. Probeer zo vroeg mogelijk te komen, rijen kunnen lang zijn. Let erop dat je gepaste kleding draagt, dus geen flipflops en korte rokjes/broekjes en blote schouders.

Na ongeveer 5 werkdagen is je toeristenvisum voor Indonesië klaar. Je kunt het visum dan ophalen tussen 15.00 en 16.00.

De kosten van een toeristenvisum voor 60 dagen Indonesië bedragen 50 euro. Je moet binnen 90 dagen na aanvraag naar Indonesië reizen.

Heb je geen zin om twee keer op en neer te reizen naar den Haag? Een visumbureau kan je een handje helpen. Uiteraard rekenen ze daar een vergoeding voor.

Een sociaal cultureel visum (SOSBUD) voor 60 dagen

Je kunt in den Haag ook een sociaal cultureel visum aanvragen. In het Indonesisch heet dit een visum sosial budaya, oftewel SOSBUD. Dit visum is bedoeld voor een bezoek aan vrienden of voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk via een Indonesische stichting.

Voor een sociaal cultureel visum voor Indonesië heb je extra papieren nodig, bovenop het visum application form en je geboekte vlucht. Je hebt een uitnodigingsbrief nodig van je sponsor. Dit is een persoon (of instelling) die garant staat tijdens je verblijf in Indonesië. Daarnaast heb je een fotokopie nodig van de KTP (Indonesisch ID bewijs) van je sponsor.

Een SOSBUD kost 50 euro en is 60 dagen geldig. Je kunt dit visum vier keer verlengen.

Met een toeristenvisum voor 60 dagen mag je officieel geen vrijwilligerswerk doen. Met een SOSBUD mag je wel bepaalde dingen doen. Om in Indonesië te mogen werken heb je een werkvisum nodig.

visum indonesie 60 dagen
Het visum voor 60 dagen

Een visum voor Indonesië voor langer dan 60 dagen

Het verlengen van een sociaal cultureel visum voor Indonesië

Het verlengen van een sociaal cultureel visum is grotendeels vergelijkbaar met de verlenging van een visum on arrival. Die procedure staat hierboven: je moet voor het verlengen tot drie keer naar het immigratiebureau.

Bij het verlengen van het sociaal cultureel visum voor Indonesië heb je een aantal papieren nodig die zijn ingevuld door je sponsor. Deze papieren zijn te koop op het immigratiebureau.

Officieel moet je visum verlengd worden in het immigratiebureau wat het dichtste bij de woonplaats van je sponsor ligt. Je hebt gedurende de geldigheidsduur van je visum de zelfde sponsor. In de praktijk kan er nog wel eens van deze regels afgeweken worden, maar de immigratie wordt steeds strenger. Dit maakt het lastiger om een SOSBUD te gebruiken voor een rondreis door Indonesië, en deze steeds op een ander eiland met een andere sponsor te verlengen.

Een sociaal cultureel visum voor Indonesië is bij afgifte 60 dagen geldig, en vier keer 30 dagen te verlengen. In totaal is een sociaal cultureel visum een kleine 6 maanden geldig.

Een visumrun naar een buurland

Wanneer je geen zin hebt in het verlengen van het visum voor Indonesië bij het immigratiebureau, dan kun je er ook voor kiezen om een visumrun te doen naar een buurland. Dit moet binnen de geldigheid van je visum (dus 30 dagen of 60 dagen).

Als je op tijd boekt, kun je met bijvoorbeeld Air Asia goedkoop naar een van de buurlanden van Indonesië vliegen. Het traject Medan - Penang, Yogyakarta - Kuala Lumpur of op en neer naar Singapore is vaak heel betaalbaar.

Zodra je Indonesië verlaat, komt er een stempel door je visumvrije entree stempel heen. Door deze 'exit stamp' is je oude 'entrance stamp' ongeldig. Bij aankomst in Indonesië krijg je opnieuw een visumvrije entree voor 30 dagen.

Er is geen minimale termijn dat je in een buurland moet blijven voordat je terug naar Indonesië mag komen. In principe kun je gewoon de zelfde dag nog terug vliegen naar Indonesië. Maar eerlijk is eerlijk, een dagje sightseeing in Kuala Lumpur of Singapore is niet verkeerd.

Er zijn geen wettelijke regels over het aantal keer per jaar dat je Indonesië binnen kan komen met een visumvrije entree. Een overijverige douanebeambte kan echter het vermoeden krijgen dat je je illegaal wil vestigen in Indonesië, dus het is een risico om dit meer dan tien keer per jaar te doen ;) Wanneer je 60 tot 90 dagen in Indonesië wilt blijven, is een visumrun een prima optie.

Een visumrun met het vliegtuig heb je vanaf 40 euro. De precieze prijs hangt natuurlijk af van de ticketprijs voor je vlucht. De boot van Dumai (Sumatra) naar Penang of Batam/Bintan naar Singapore is nog iets goedkoper.

onward flighrt
Vergeet de uitgaande vlucht niet

Wat je verder moet weten over een visum voor Indonesië

Overstay in Indonesië

Foutje! Je hebt je vliegtickets voor Indonesië geboekt, en dan kom je tot de ontdekking dat je nét een paar dagen te lang blijft. Je hebt geen tijd meer om naar den Haag te gaan voor een toeristenvisum voor Indonesië en je blijft niet lang genoeg op een plek om je visum te verlengen. Wat nu?

Het is mogelijk om te kiezen voor een zogenaamde overstay. Je blijft dan langer in het land dan volgens je visum mag. Eigenlijk ben je de laatste dagen in overtreding, maar als je een boete betaalt bij het verlaten van het land dan kom je er meestal wel mee weg.

Een overstay kost 300.000 rp per dag en moet je contant betalen wanneer je het land verlaat. Er zijn geruchten dat een overstay vanaf 2018 1.000.000 rp per dag zal gaan kosten, maar zo ver is het nu nog niet.

Een uitgaande vlucht (onward flight)

Wanneer je Indonesië binnen komt, heb je een uitgaande vlucht nodig binnen de geldigheid van je visum. Dat mag een vlucht naar Nederland zijn, maar ook naar een ander land. Als het maar een bestemming buiten Indonesië is.

De kans dat je in Indonesië gecontroleerd wordt op je onward flight is niet heel groot. De kans dat je op bijvoorbeeld Schiphol gecontroleerd wordt, is een stuk groter. (Maar nog steeds geen 100%.) Heb je geen ticket het land uit, dan is het mogelijk dat je niet mee mag op je vlucht.

Weet je nog niet wanneer je het land verlaat en wil je nog geen uitgaande vlucht boeken? Je kunt het risico nemen en zonder uitgaande vlucht naar Schiphol gaan. Zorg dat je op tijd bent, mocht er bij het inchecken moeilijk worden gedaan, dan kun je alsnog een goedkoop ticket naar een buurland boeken. Mensen die handig zijn met Photoshop kiezen soms ook voor een nepticket. (Je snapt dat dat officieel niet mag.)

Haal je je visum voor Indonesië bij de ambassade in den Haag? Ook dan heb je een uitgaande vlucht nodig. De ambassade is heel streng - is mijn ervaring.

Heb je vragen of opmerkingen voor het visum voor Indonesië? Dan hoor ik het graag.

Deze blog is met grote zorg samengesteld. Aan deze blog kunnen geen rechten worden ontleend.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry