home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


De culturele driehoek: koningssteden en tempels

Sri Lanka is meer dan uitgestrekte theeplantages en strand. Sri Lanka heeft een rijke historie met tempels, dagoba's en heilige grotten. De mooiste culturele schatten liggen in het midden van het land: de culturele driehoek van Sri Lanka.

De culturele driehoek van Sri Lanka strekt zich uit tussen de steden Anuradhapura, Dambulla en Polonnaruwa. In deze blog vind je alles wat je moet weten voor een bezoek aan de oudheden van Sri Lanka. Heb je weinig tijd? Lees dan snel verder hoe je in korte tijd de hoogtepunten van de culturele driehoek kun zien. 

anuradhapura sri lanka
Koningsstad Anuradhapura

Bezienswaardigheden van de culturele driehoek

Anuradhapura: paleizen, koninklijke baden en dagoga's

De antieke koningsstad Anuradhapura is de meest heilige stad van Sri Lanka. Dagelijks komen honderden pelgrims om te bidden en te offeren. Je kunt hier vaak ceremonies bijwonen, zeker in de periode rond volle maan.

Lees meer over het fotograferen van festivals en ceremonies.

In Anuradhapura liggen de resten van paleizen, koninklijke baden en eeuwenoude dagoba's. De oudheden liggen verspreid, je kunt de oude stad daarom het beste met de fiets of met de tuktuk verkennen.

mihintale tempel sri lanka
Het uitzicht over Mihintale en Anuradhapura

Mihintale: hier begon het

Het boeddhisme in Sri Lanka is begonnen in Mihintale, net ten noorden van Anurdhapura. Hier staat een heilige boom en ligt een bijzonder heilige rots.

Tussen de aapjes door klim je naar de tempel van Mihintale. Het is hier druk met locals die dagelijks bloemen en andere offers achterlaten.

Hoogtepunt van een bezoek aan Mihintale is de beklimming van de hoogste rots van het complex. Hier staat een kleine stupa. Het uitzicht vanaf de rots is geweldig, zeker op heldere dagen!

De rotstempels van Dambulla

In de uitgehakte rotstempels van Dambulla staan honderden Boeddhabeelden. De sfeer in de tempel is mysterieus: er klinken gebeden, er hangt de geur van bloemen en wierook en de tempels zijn slechts schaars verlicht. De muren van de grotten zijn beschilderd met kleurrijke afbeeldingen van Boeddha en van Hindoegoden.

Buiten wapperen de gebedsvlaggetjes vrolijk in de wind. Dit voelt als een warm welkom naar het beklimmen van de vele trappen om de rotstempels van Dambulla te bereiken.

rotstempel dambulla culturele driehoek
De rotstempel van Dambulla

Sigiriya: de leeuwenrots

Sigiriya is beroemd om zijn grote Leeuwenrots. Deze roodachtige rots domineert het landschap ten noorden van Dambulla.

Wist je dat naast de citadel van Sigiriya nóg een markante rots ligt? Pidurangala is minder druk en biedt ongeveer het zelfde uitzicht. Sterker nog: het uitzicht van Pidurangala is stiekem leuker, omdat je vanuit deze rots ook de leeuwenrots kunt zien. Onderweg kom je boeddhistische tempels en beelden tegen.

De leeuwenrots kun je prima combineren met een safari in Minneriya.

leeuwenrots sri lanka
Het uitzicht vanaf Pidurangala

Polonnaruwa: de oude koningsstad

Polonnaruwa was tussen de 11de en 13de eeuw een koningsstad. In Polonnaruwa liggen veel resten van oude paleizen en koninklijke baden. Tussen deze oudheden liggen verschillende dagoba's.

Je kunt Polonnaruwa prima per fiets ontdekken. Bij de hoogtepunten zijn fietsenstallingen in de schaduw. Tip: laat niks achter in het mandje voor op je fiets. Brutale aapjes hebben het op waterflessen gemunt. Maar eigenlijk zijn ze niet zo kieskeurig en nemen ze alles mee wat hun snelle vingertjes te pakken krijgen.

polonnaruwa culturele driehoek
Tempels in Polonnaruwa

Help, ik heb te weinig tijd!?! - De hoogtepunten

Heb je te weinig tijd om alle steden van de culturele cirkel van Sri Lanka te ontdekken? Deze hoogtepunten passen in iedere rondreis door Sri Lanka.

De gouden driehoek in één dag:

Wanneer je maar een dag de tijd hebt, zou ik Dambulla bezoeken. Je kunt dan 's ochtends Pidurangala beklimmen. Van daaruit is het maar een korte rit naar de rotstempels van Dambulla. Eind van de middag kun je een safari maken en olifanten zien.

Zo heb je een gevarieerd programma met activiteit, natuur en cultuur.

culturele driehoek sri lanka

De gouden middag in twee dagen:

Heb je twee dagen de tijd? Dan kun je Dambulla combineren met een van de koningssteden. Ik vond Anuradhapura imposanter dan Polonnaruwa, vooral vanwege de vele ceremonies. DCe oudheden van Polonarruwa liggen echter minder verspreid (altijd goed als je weinig tijd hebt!) en zijn beter bewaard gebleven.

Zelf heb ik een week doorgebracht in de culturele driehoek van Sri Lanka. Ik heb me geen seconde verveeld.

Bezoek de culturele driehoek: rondreizen of één uitvalsbasis?

Het stadje Dambulla is een belangrijk verkeersknooppunt in het midden van Sri Lanka. De busreis van Dambulla naar Anuradhapura of Polonnaruwa duurt ongeveer twee uur. Elke dag gaan er meerdere bussen. Je kaartje koop je in de bus, je hoeft niet te reserveren.

De bus is een goedkope manier om te reizen door Sri Lanka. Natuurlijk kun je ook een auto met een chauffeur of een tuktuk huren om de oudheden te ontdekken.

Voordeel van een rondreis is dat je vroeg kunt beginnen met het ontdekken van de oude steden. Zo haal je het maximale uit je (dure) entreetickets en raak je geen kostbare tijd kwijt met op en neer reizen.

diefstal sri lanka
Diefjes tussen de tempels....

Slapen tussen de oudheden van Sri Lanka.

Ik heb gekozen voor een rondreis door de culturele driehoek van Sri Lanka. Hier vind je mijn route door Sri Lanka. Ik koos voor de volgende hotels. Alle hotels zijn middenklassen hotels met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.  

Accommodatie in Anuradhapura

In Anuradhapura sliep ik in Twin Blocks Nature Resort. Dit is een van mijn favoriete hotels in Sri Lanka! De ruime kamers liggen in een grote tuin, waar je ontbijt en (indien gewenst) diner geserveerd wordt. Vanaf het balkon zie je brutale aapjes door de bomen schieten. Elke kamer heeft twee badkamers, waaronder een buitendouche.

Het hotel heeft gratis fietsen voor gasten.

culturele driehoek sri lanka boeddhisme
Er zijn vele boeddhistische ceremonies in de culturele driehoek

Accommodatie in Dambulla

In Dambulla sliep ik in Hotel Galla Adara. Dit kleinschalige hotel heeft maar een paar kamers, en iedere kamer heeft een eigen zitje. Het ontbijt wordt in de tuin geserveerd. Het ontbijt is geweldig met veel lokale lekkernijen. De eigenaars zijn heel vriendelijk en gastvrij. Zij kunnen helpen met het boeken van excursies in de omgeving van Dambulla.

Het hotel ligt op loopafstand van het busstation. Dit is heel handig wanneer je besluit de culturele driehoek vanuit Dambulla te verkennen.

accommodatie dampbull
Slapen tussen de rijstvelden in Polonnaruwa

Accommodatie in Polonnaruwa

In Polonnaruwa sliep ik in het fraaie Ruins Chaaya tussen de rijstvelden. Wat een rust en wat een uitzicht! Het hotel een stuk groter dan de hotels hierboven, maar het hotel is zo opgezet dat het niet heel massaal aanvoelt (toch miste ik de kleinschaligheid een beetje).

Via het hotel kun je fietsen huren om de tempels en dagoba's van Polonnaruwa te ontdekken.

Ben jij wel eens in de regio geweest? Wat zijn jouw hoogtepunt van de culturele droehoek?

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry