home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Street art in Brussel: de striproute

België is niet alleen het land van chocolade, maar ook het land van de strip! In Brussel en Laken versieren stripfiguren op straat: er zijn er tientallen. Soms in de vorm van een standbeeld, maar vaker als gave mural. Deze murals vormen de striproute van Brussel. Hier is de leukste street art in België voor jong en oud. 

Ik houd van lezen, maar ik ben geen grote fan van strips. Mijn hersenen bedenken liever zelf een plaatje in mijn hoofd - veel spannender. Toch kan ik als liefhebber van street art intens genieten van de striproute van Brussel. In deze blog lees je meer over deze graffiti wandeling. 

jonge albert striproute brussel
De jonge Albert langs de striproute van Brussel

astrix mural brussel
Street art wandeling Brussel: rare jongens, die Romeinen....

De striproute Brussel: de leukste graffiti wandeling van België

De striproute in Brussel is ontstaan in de jaren '90. Brussel wilde het plakken van reclames op muren tegengaan, en waar een grote mural zit hangen vaak minder plakkaten. Logisch: iedereen wordt blij van gratis kunst op straat: dat wil je toch niet vernielen? Oude plakketen zijn verwijderd en de muren werden gerestaureerd mét stripfiguur. De Brusselse striproute is geboren. 

De eerste stripmuur was van de Brusselse striptekenaar Frank Pé in de Plattesteenwijk. Hij schilderde Ragebol. In de loop van tijd kwamen er steeds meer stripfiguren bij. Dit zijn zowel Belgische als  internationale karakters.

De striproute is een mooi initiatief waar gratis kunst en stadsvernieuwing elkaar ontmoeten. 

kuifje striproute brussel
Kuifje krijgt een facelift

lucky luke street art brussel
Lucky Luke is een van mijn striphelden van vroeger

Street art tour Brussel: zoek je held

De striproute van Brussel is heel toegankelijk. Jong en oud worden gegrepen door de vrolijke poppetjes. Je kunt bijna niet door Brussel lopen zonder op één of meerdere murals te stuiten.

Wil je je held niet ontlopen? Op de website van de striproute van de stad Brussel vind je een kaartje met alle street art. Persoonlijk vind ik het kaartje niet zo fijn werken op de iPhone. Er is geen koppeling met Google Maps en ik heb soms moeite om te zien welke kant ik op moet voor het volgende stripfiguur. Dat is jammer, ik kijk liever naar straatkunst dan dat ik steeds op mijn telefoon staar.

Gelukkig kun je tegen een kleine vergoeding ook een papieren kaart met alle street art van Brussel kopen bij het lokale verkeersbureau. Dat bevalt een stuk beter! (Noot: ik ben goed in kaartlezen. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen bij wordt van een papieren kaart.)

rik ringers street art brussel

rik ringers striproute belgie
Een metersgrote mural met stripfiguur Rik Ringers

Brussel off the beaten path

Wanneer je de street art wandeling van Brussel volgt, laat je de drukte rondom bekende bezienswaardigheden als het stadhuis en Manneke Pis al snel achter je. Door het volgen van Kuifje, Robbedoes, Corto Maltese, Lucky Luke en Asterix zie je een andere kant van Brussel. Je wordt niet alleen getrakteerd op kleurrijke street art, maar ook op kleine steegjes waar je niet snel spontaan zou komen. Zo zie je geheime plekjes in Brussel en zie je het échte leven in de hoofdstad van België.

De striproute van Brussel is een leuke alternatieve stadswandeling door Brussel. Bovendien helpt beweging de extra kilootjes door Belgische chocolade weer kwijt te komen ;)

street art yoko tsuno
Gave street art met Yoko Tsuno

schorpioen striproute belgie
Stripheld de Schorpioen

Overige street art in Brussel

Natuurlijk is er meer street art in Brussel. Net als in iedere grote Europese stad. Wanneer je de striproute loopt, kom je vanzelf meer street art tegen. Sommige werken zijn metersgroot, andere werken zijn nauwelijks groter dan een klein badkamertegeltje.

Bij deze een paar foto's van street art in Brussel tijdens mijn stadwandeling.

pride brussel belgie
Pride mural in Brussel

street art brussel belgie
Geen idee wie deze stencil art gemaakt heeft....

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry