home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
10/11/2019

Interview: going local Karimunjawa

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Deze maand schrijft Joyce over haar leven in Indonesië. Ze woont met haar Indonesische man op het eiland Karimunjawa en runt daar met de lokale bevolking een aantal kleinschalige accommodaties.

karimunjawa emigreren
Joyce en haar man op Karimunjawa

In 2015 ging Joyce van den Muijsenberg op vakantie naar Karimunjawa. Een authentiek archipel bestaande uit 27 tropische eilanden ten noorden van Java, Indonesië. De archipel is nog vrij onontdekt door toeristen. 

Emigreren naar Indonesië en een hostel starten

Joyce werd direct verliefd op dit eiland waar je prachtige kan snorkelen, duiken, kajakken, hiken en kan kamperen op onbewoonde eilanden. Ze werd niet alleen verliefd op het eiland, maar ook op Sudar die werkte in het hostel waar Joyce verbleef. Het begon eigenlijk als een grapje om samen een hostel te gaan starten. Het ‘grapje’ is inmiddels uit de hand gelopen tot twee hostels (Happinezz en Panorama) waarmee ze in totaal 12 privé kamers en een restaurant aanbieden.

restaurant karimunjawa
Ontbijten op Karimunjawa 

Werken in het toerisme in Indonesië

Daarnaast verhuren ze scooters, fietsen, bieden ze tours aan en verzorgen ze transport van en naar Java. Ook hebben ze zelf land gekocht en zijn ze in februari 2018 gestart met de bouw van een nieuw hotel dat iets luxer zal worden en zal bestaan uit 16 kamers, 5 luxe bungalows, een zwembad en een restaurant. Op 30 april 2018 zijn Joyce en Sudar getrouwd in Indonesië en uiteraard was dit in traditionele Javaanse kleding!

accommodatie karimunjawa
Nieuwe accommodatie op Karimunjawa

De stranden van Karimunjawa

Het eiland Karimunjawa is authentiek en je kan hier in alle rust genieten van alles wat het eiland te bieden heeft. Sunset Beach, Anora Beach, Bukit Love zijn prachtige plaatsen die niet kunnen ontbreken in een scooter tour over het eiland. Een absolute aanrader is om met de boot naar verschillende andere eilanden te gaan en te gaan snorkelen of duiken. Parelwitte stranden, helderblauwe oceaan, kleurrijke vissen en prachtig koraal kan je tijdens deze tour zien. Om de dag af te sluiten is een bezoekje aan de vismarkt een absolute aanrader waar je heerlijk kan genieten van verse vis!

karimunjawa strand java indonesie
De prachtige stranden van Karimunjawa

Iets terugdoen voor de community

Daarnaast vindt Joyce het ook belangrijk om iets terug te doen voor de lokale samenleving. Als voorzitter heeft ze daarom samen met een vriendin Josephine Kobussen de stichting Hello Karimunjawa! opgericht. Met de stichting wordt beroepsonderwijs aangeboden. 

In 2017 hebben 180 inwoners van het eiland zich ingeschreven voor het volgen van Engelse lessen. Dat is heel hard nodig, want Karimunjawa heeft een ongekend toeristisch potentieel. Geheel onverwacht kregen we ook verzoeken van kinderen om te mogen deelnemen. Daarom hebben we ook een programma voor 50 kinderen aangeboden. Om deze cursussen allemaal te kunnen verzorgen werkt de stichting samen met Indonesische docenten van een universiteit op Java. De stichting verzorgt de lesmaterialen en de leslocaties.

engelse les karimunjawa
Engelse lessen voor de locals

Genieten van het leven

Het leven op een klein eiland in het midden van de Java Zee bevalt Joyce goed. Ze heeft nog geen dag spijt van haar beslissing om hier te gaan wonen. De lokale bewoners zijn erg behulpzaam en vriendelijk en het geeft ontzettend veel voldoening om de gasten van de hostels te helpen het beste uit hun vakantie te halen!

Karimunjawa is een plek die zeker op mijn bucketlist staat. En als ik ga, zal ik Joyce zeker bezoeken!

karimunjawa wonen indonesie
De lokale samenleving helpen

Bedankt Joyce voor je leuke bijdrage aan 'going local' en misschien tot ooit.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry