home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Bezoek de koepelgevangenis van Arnhem

Voor me zie ik de hoge hekken, een muur van draad. Er steken venijnige punten uit. Het idee dat blijf hangen zorgen voor koude rillingen op mijn rug. Om de zoveel meter hangt een bewakingscamera, je komt de koepelgevangenis van Arnhem niet makkelijk in of uit.

fotografie koepelgevangenis arnhem
De Koepelgevangenis van Arnhem: een bijzonder stukje architectuur

Een rondleiding door de Koepelgevangenis van Arnhem

Ik ben geen gevangene. Ik ga zelfs geen Prison Escape doen, al kan dat wel. Gewapend met camera sta ik klaar voor een rondleiding. Een oud-bewaarder zal me in 75 minuten meenemen door het gebouw. 

De Koepelgevangenis van Arnhem is regelmatig open voor publiek. Een rondleiding moet je vooraf reserveren en kost EUR 8,50. Kaarten zijn erg populair en snel uitverkocht.

Kinderen vanaf 8 jaar zijn welkom op de rondleiding door de Koepelgevangenis.

prison escape arnhem
Ontsnappen uit de gevangenis van Arnhem

Geschiedenis van de Koepelgevangenis van Arnhem

De Koepelgevangenis van Arnhem opende haar deuren in 1883. De gevangenis telt honderden cellen, verdeeld over vier etages. De cellen zijn liggen om een centrale ruimte. Wanneer ik midden in de cirkel sta, zie ik alle cellen. Dé manier om met minder bewaarders meer cellen te bewaken.

Na de sluiting van de gevangenis in 2013 heeft het gebouw een paar jaar dienst gedaan als huis van bewaring. Daarna hebben er een tijdje vluchtelingen in gewoond. Nu staat de gevangenis leeg en is het monument te koop.

Architect Johan Metselaar ontwierp zowel deze gevangenis als de koepelgevangenis van Breda.

Leven in de gevangenis

De cellen zijn klein. Er is een hoekje met een toilet, maar er is bijvoorbeeld geen douche. Douches en ruimtes voor dagbesteding liggen niet in de koepel, maar in een bijgebouw. De gevangen mochten elke dag een paar uur uit hun cel. Eventjes naar de luchtplaats, naar de werkplaats of om een hapje eten te maken in de algemene ruimte. Het eten uit de gaarkeuken van de gevangenis is niet te pruimen.

koepelgevangenis tralie
Leven achter tralies

Zowel bezoek als personeel moeten door de scanner voordat ze de gevangenis in mogen. De controle op drugs en andere verboden middelen is strikt.

Fotograferen in de Koepelgevangenis van Arnhem

Tijdens een rondleiding door de Koepelgevangenis van Arnhem kun je overal foto’s van maken. Het tempo van de rondleiding ligt niet te hoog. Mijn gids kan goed vertellen, zelfs tijdens het fotograferen week ik niet te ver van haar zijde. 

Fotografie: de gebruikte apparatuur

Het is mogelijk om een statief of monopod mee te nemen tijdens de rondleiding, maar met een vaste hand kun je zonder.

Schroef desnoods de iso wat omhoog. In deze blog lees je meer over iso en ruis.

details fotograferen
Details fotograferen van de gevangenis

De foto’s hieronder zijn gemaakt met een Canon 17-55mm lens. Ik heb voor een zoomlens met een klein diafragma gekozen, omdat ik binnen niet zo veel licht verwachtte. Het zou heel gaaf zijn om de koepel met een ultragroothoek te fotograferen, die neem ik een volgende keer mee! 

Lees meer over het gebruik van lenzen op reis.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry