Interview: going local Saudi Arabië
Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.
Deze maand schrijft Henriëtte over Saoedi Arabië. Een land waar ik persoonlijk graag een keer naar toe zou willen, maar wat op dit moment praktisch onmogelijk is voor de gewone toerist.
Henriette in Saoedi Arabië
Toen ik 18 was verliet ik Nederland om te gaan studeren in België. Tijdens mijn uitwisselingsjaar in de Oostduitse stad Leipzig leerde ik mijn man kennen die daar toen een PhD in wiskunde deed. Na mijn studie ben ik terug naar Duitsland gegaan waar ik uiteindelijk 8 jaar heb gewoond. Eerst in Leipzig en daarna 6 jaar in de stad Braunschweig waar onze twee oudste kinderen zijn geboren. In 2013 kreeg mijn man een baan als researcher aan de nieuwe universiteit KAUST (King Abdullah University for Science and Technology). Kaust is een co-educationele universiteit. Mannen en vrouwen volgen gemengde colleges. Dit is in Saudi Arabië, waar alles nog heel strikt gescheiden is met aparte ingangen voor mannen en vrouwen bij bijvoorbeeld een bank, een unicum. Het personeel en de studenten bestaat voor 30% uit Saudiërs. De overige 70% komt uit de rest van de wereld.
Typisch Nederlands :)
Emigreren naar Saoedi Arabië
In november 2013 zijn wij officieel verhuisd naar de campus van KAUST en ons gezin werd in 2014 uitgebreid met de geboorte van mijn dochter. Wij wonen op de campus van Kaust, de kinderen gaan hier naar school, we hebben een supermarkt, diverse recreatiecentra, een crèche, een tankstation, een bank, een bioscoop, een eigen strand en een recreatieteam dat bijna elk weekend diverse activiteiten organiseert. Tevens kun je als vrouw binnen de poorten van de campus in gewone kleding over straat en mogen wij ook autorijden. Ik werk hier bij een researchcentrum op de afdeling communicatie. Uiteraard is dit niet het ‘echte’ Saoedische leven en het lijkt meer op een resort dan op een universiteitscampus. Er gaan vanuit onze campus elke dag bussen naar Jeddah (80 km) en vooral in de weekenden trekken de mensen er op uit.
Wonen in Kaust in Saoedi Arabië
Wonen in Saudi Arabië
Saoedi Arabië is in veel opzichten een gecompliceerd land. De strenge wetten volgens de Sharia, de scheiding tussen de geslachten en het hete weer stoten waarschijnlijk veel mensen af om in het land te gaan wonen. Ook is de roep van het land niet al te goed in de Nederlandse media. Eigenlijk zijn er vooral de laatste jaren, beginnend tijdens de regering van King Abdullah, in hoog tempo veranderingen doorgevoerd. Het systeem van de mahram, de mannelijke begeleider, is veel losser, vrouwen krijgen steeds meer rechten, kunnen werken, studeren en mogen eind juni 2018 ook autorijden. Ze mogen fietsen, sportwedstrijden bezoeken en halverwege dit jaar worden ook de eerste bioscopen voor het grote publiek geopend. Er vinden steeds meer culturele festivals met cabaret, film en theater plaats. De kledingregels voor met name vrouwen worden ook steeds losser en in de stad Jeddah is de religieuze politie bijna helemaal verdwenen.
De moskee van Kaust
De dingen waar ik aan moest wennen waren voornamelijk het hete weer, het sluiten van de winkels tijdens prayer time en de mentaliteit van de mensen. Snel iets voor elkaar krijgen is bijna niet mogelijk maar gebeurt “Inshallah”, als God het wil.
Reizen naar Saudi Arabië
Saudi Arabië is nog steeds een zeer gesloten land. Buiten de familieleden van residents kunnen op dit moment alleen maar zakenreizigers en religieuze pelgrims het land bezoeken tegen strikte visumregels. Er gaan wel geruchten de ronde dat er op korte termijn ook toeristische visa worden uitgegeven. Dit vergt uiteraard veel aanpassingen in het land en het is ook nog maar de vraag of toeristen zich naar de strenge regels willen schikken.
De Wabah Krater in Saudi Arabië
Bezienswaardigheden in Saudi Arabië
Saoedi Arabie heeft enorm veel interessante bezienswaardigheden. De belangrijkste plek voor niet-moslims om te bezoeken is waarschijnlijk Madain Saleh, de tweede hoofdstad van de Nabateeërs. Elke Westerse expat die ik ken bezocht deze plek. Het frustrerende is echter dat de Saoediërs op dit moment Madain Saleh gesloten hebben onder het mom van een grootschalige restauratie (wat in dit land voornamelijk leidt tot een chaos van food trucks en springkussens).
Andere bezienswaardigheden zijn het kamelenfestival en het Janandriya festival in Riyadh, de oude binnenstad van Jeddah en de Wabah-krater, de steden Abha en Najran en de Farasaneilanden in het zuiden en het empty quarter in het oosten. Saoediërs zelf trekken in het weekend voornamelijk naar de woestijn waar ze picknicken en woestijntochten maken.
Madain Rock in Saudi Arabië
Sta als buitenlander open voor het leven in dit mooie land. De mensen zijn er vriendelijk en nieuwsgierig, het eten is heerlijk en in de wintermaanden, van december tot maart is de temperatuur perfect om te reizen. Verbaas je en vooral, verwonder je over het moois dat dit gesloten land te bieden heeft.
Bedankt Henriette voor je bijzondere bijdrage!
Meer lezen?