home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
07/04/2020

Tips voor macrofotografie: maak de mooiste close-ups

Aan het begin van de maand verschijnen er fotografietips op IkReis. Hoe maak je de mooiste foto's? Deze maand: tips voor macroftografie.

De blaadjes komen uit, de bloemen zitten in de knop, en er zijn steeds vlinders en andere insecten. De lente is het ideale seizoen om te beginnen met macrofotografie.

Iedereen kan macrofoto's maken. Maar welke instellingen moet je gebruiken voor macrofotografie? En welke camera en welke accessoires zijn het meest geschikt voor macrofotografie? Deze maand deel ik tips voor macrofotografie.

dauw macrofotografie
Macrofotografie: bloemen en dauw

Macrofotografie voor beginners

Op marcofoto’s zie je details die je met het blote oog niet kan zien. Er gaat een wereld voor je open. Zo spannend!

Begin je net met macrofotografie, dan is de kans groot dat je nog geen (dure) macrolens hebt. Toch kun je met een eenvoudige camera ook mooie macrofoto’s maken! Echt, iedereen kan het.

Kies een onderwerp en breng dit onderwerp zo groot mogelijk in beeld. Het beste resultaat krijg je meestal door in te zoomen. Probeer zo dicht mogelijk bij je onderwerp te komen. De minimale focusafstand van de lens is de beperkende factor. Deze staat op de lens – maar je merkt in de praktijk vanzelf hoe ver je kunt scherpstellen.

Tip: fotografeer je met een compactcamera? Zet je camera dan op de automatische macrostand. (Dat is de ‘tulp’.)

Lees meer over programmavoorkeurkeuzes op de camera.

macrofotografie canon tip
Macrofotografie met een Canon70D

Instellingen voor macrofotografie

Bij macrofotografie zit je heel dicht op je onderwerp. Je moet goed scherpstellen, bij een open diafragma heb je maar een scherptediepte van enkele millimeters! Ik ben fan van een wazige achtergrond, maar het onderwerp mag niet wazig zijn.

Met voldoende licht kun je het diafragma dichtgooien en meer scherpte krijgen. Heb je weinig licht, dan kun je een (ring)flitser gebruiken.

Lees meer over diafragma en scherptediepte.

herfstfotografie macrofotografie
Canon70D F/2.8: de foto heeft een mooie vage achtergrond met lichtvlekjes (bokeh)

Het gewenste diafragma hangt echt heel erg af van de grootte van je onderwerp en de afstand tot je onderwerp. Bij een blad is het mooi het diafragma open te gooien (F/2.8) zodat je mooie bokeh op de achtergrond krijgt. Dat zijn die vage lichtpuntjes. Bij een zeepaardje van een paar millimeter knijp je het diafragma (F/22) en flits je voor voldoende licht.

Fotografie is creatief zijn en experimenteren. Macrofotografie al helemaal.

Hoe maak je scherpere macrofoto’s?

Een macrofoto is eigenlijk een close-up van een alledaags voorwerp. Er zijn twee zaken bepalend voor de hoeveelheid details in een close-up. De eerste heb ik hierboven al genoemd: dat is de scherpstelafstand. Hoe dichter bij een voorwerp, hoe groter je het vastlegt met meer detail.

Daarnaast is de reproductiefactor belangrijk. Eenvoudig gezegd vertelt de reproductiefactor hoe groot een voorwerp wordt weergegeven op de sensor. Heeft een lens een reproductiefactor van 1:1, dan wordt het onderwerp op ware grootte weergegeven. Een vlieg van 10mm is op de sensor ook 10mm. Heeft jouw lens een reproductiefactor van 1:1.8, dan wordt dezelfde vlieg maar 5mm op de sensor. Je raakt detail kwijt!

Lenzen met een grote reproductiefactor zijn over het algemeen duurder. Met een goedkopere lens loop je eerder tegen beperkingen van je set aan. Je kunt daardoor minder goed écht kleine voorwerpen of beestjes vastleggen.

Lees meer over lenzen en brandpuntafstand.

macrofotografie nederland
Het onderwerp is scherp, de rest niet

Macrofoto’s met de compactcamera: een goedkope oplossing voor macrofotografie

Wil jij de mooiste macrofoto’s maken, maar niet investeren in een dure macrolens? Een klein stapje terug is soms een grote stap vooruit!

Het technische verhaaltje over reproductiefactors is niet helemaal volledig. Er is stiekem nóg een waarde van je camera die een belangrijke rol speelt voor mooie macrofoto's. Dat is de grootte van de sensor.

Elke camera heeft een bepaalde sensorgrootte en een zogenaamde cropfactor, zie de afbeelding hieronder. Zo heeft mijn systeemcamera (micro 4/3) een corpfactor van 2. Wanneer de cropfactor groter wordt, wordt ook de reproductiefactor groter. Dit betekent dat je met een goede compactcamera vaak hele mooie macrofoto’s kunt maken!

grootte sensor fotografie

Macrofoto’s met een spiegelreflex camera: creatief zonder dure lenzen

Er bestaan relatief goedkope accessoires mooie macrofoto’s te maken met een digitale spiegelreflex of systeemcamera.

Zo zijn er voorzetlenzen voor macrofotografie. Deze close-up filters hebben een vaste diopter (bolling) die er voor zorgt dat je dichter bij je voorwerp kunt komen. Het voorwerp komt groter in beeld met meer detail. Een set close-up filters koop je al vanaf 20 euro bij Cameranu.nl.

Daarnaast zijn er tussenringen voor macrofotografie (extension tubes). Deze tussenringen plaats je tussen de body en de lens. Je kunt daardoor dichter bij het onderwerp komen. Het voordeel van een tussenring is dat je geen extra glas tussen de camera en je voorwerp hebt.

Tot slot heb je de omkeerring. Met deze ring zet je je normale lens als het ware achterstevoren op de body. Ook een tussenring verkleint de minimale scherpstelafstand.

macrofoto vlinder
Macrofotografie met insecten: vlinders fotograferen

Tips voor macrofotografie in de praktijk

Foto's bij dit artikel zijn meestal gemaakt met een Canon70D en een Canon 100mm F/2.8 macrolens.

macrofotografie paddenstoel
Kies een laag standpunt voor macrofotografie

Heb je nog vragen over macrofotografie? Of heb jij extra tips voor macrofotografie? 

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry