home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking

Interview: going local in Noorwegen

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren?

Deel 2 van deze serie: Marlou woont en werkt in Oslo.

Marlou in Oslo

Ik ben Marlou, een 25-jarige journalist en vertaler die afgelopen zomer eindelijk naar Oslo is verhuisd. Na drie keer eerder in Noorwegen gewoond te hebben droomde ik hier al jaren van en toen mijn masterdiploma in de zak was en ik eigenlijk geen verplichtingen meer in Nederland had, boekte ik een enkele reis. Ik blog al jaren op heimarlou.blogspot.com, waar je vooral ook veel foto's en tips van (andere) reizen kunt vinden, maar ben het meest actief op Instagram.

Wonen in Noorwegen

Het is alom bekend dat Noren nogal gesloten zijn en hoewel ik dat altijd tegensprak - en nog altijd tegenspreek - is het toch het aller vreemdste: Noren zijn nogal gesloten. En dan niet in de zin van dat ze enkel kortaf antwoorden als je een vraag stelt, niet gezellig of geïnteresseerd zijn of je willen helpen, maar vooral op de manier dat ze niemand tot last willen zijn.

De gesprekken in de supermarkt zijn kort ("hoi, tasje, bonnetje, doei" - enkel in steekwoorden), wanneer je naast een vreemde zit in de bus verhuis je zodra er een andere bank leeg komt en lachen naar onbekenden is uit den boze. Of misschien niet helemaal, maar wanneer je dat doet ben je wel een beetje vreemd. Laat staan dat je een praatje zou maken. - Dat is soms wel lastig.

Tips voor de reiziger

Ga naar buiten

Ga naar buiten! Noren zijn enorm graag (en véél) buiten en geef ze eens ongelijk met zo'n prachtnatuur. De meest Noorse beleving als toerist krijg je dan ook door precies hetzelfde te doen, denk ik.

Schuitje varen...

Ga in de zomer per boot naar een van de eilanden en zwem in het fjord (of een meer of rivier), neem een engangsgrill (wegwerpbarbecue) mee uit de supermarkt, lomper (tortilla-achtige "broodjes") en worstjes en blijf in het park zitten tot het te koud wordt (of eerder: te laat, want de nachten zijn maar kort in de zomer).


Geniet van de winter

's Winters zou je op stap moeten met de langlauflatten, Kvikklunsj (Noorse KitKat, al mag je het van geen Noor met KitKat vergelijken), een thermoskan en mandarijntjes, om terug in de stad op te warmen met warme chocomel of akevitt. Of - mocht je meer tijd hebben: overnacht in een hytte.

Bedankt Marlou voor je leuke bijdrage aan Going Local Oslo!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry