home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Bethlehem in een halve dag

Het busje rijdt Jeruzalem uit, langzaam laat ik de stad achter me. Ik ben op weg naar Bethlehem. Tijdens een excursie van een halve dag ga ik de hoogtepunten van Bethlehem ontdekken. Dit wordt mijn eerste bezoek aan de bezette gebieden - en dat vind ik best een beetje spannend. Dat is trouwens niet omdat ik vrees voor mijn veiligheid!

Gevangen in de bezette gebieden

De rit van Jeruzalem naar Bethlehem is maar acht kilometer, maar de bus vanaf het busstation bij de Damascus Gate doet er anderhalf uur over. De security check tussen Israël en Palestina kost tijd.

western wall palestina
De Western wall scheidt Israël en Palestina

Ik maak een excursie van een halve dag van Jeruzalem naar Bethlehem. Het hoogtepunt van de excursie is een bezoek aan de geboortekerk in Bethlehem. Samen met acht andere toeristen zit ik in een busje, dat tot mijn verbazing gewoon mag doorrijden bij de 'grens'. Dat had ik niet verwacht!

Net na de grens stapt Ali in, hij is mijn Palestijnse gids. Zo makkelijk als ik Palestina in kom, zo moeilijk komt Ali Palestina uit. Hij is niet om het bezit van een Israëlisch paspoort, en zit gevangen in de bezette gebieden.

Het busje rijdt de kilometerslange muur die Israël en de Westelijke Jordaanoever van elkaar scheidt. De muur zit vol met murals over vrede en graffiti met protestleuzen.

star road bethlehem
Star Road: de oudste weg van Bethlehem

Star Road: de oudste weg van Bethlehem

Veel excursies naar Bethlehem stoppen bij de geboortekerk en draaien daarna om, terug naar Jeruzalem. Abraham tours doet het anders. Hun excursie van Jeruzalem naar Bethlehem in een halve dag laat je meer zien. Je reist met een Palestijnse gids, waardoor je nét een beetje beter een beeld krijgt van het Palestijns-Israëlische conflict. Je ziet meer dan de geboortekerk.

Ooit was Star Road een drukke en levendige weg, vertelt Ali. Het is de oudste weg van Jeruzalem, waarover jarenlang pelgrims en toeristen naar de geboortekerk in Bethlehem trokken.

Star Road is lange tijd gesloten geweest voor toeristen. De lokale winkels hebben daar flink onder geleden: veel winkeliers hebben permanent hun deuren moeten sluiten. Zo jammer!

Bethlehem ademt geschiedenis.

geboortegrond bethlehem
Dé plek waar Jezus geboren is

De geboortekerk in Bethlehem

In de geboortekerk is het aansluiten in de rij. Dagelijks trekken duizenden toeristen naar de kerk. Soms is het uren wachten voordat je het steile trapje af mag dalen. Daar, onder een ster met 14 punten, kun je de geboortegrond aanraken. Dit is de plek waar Jezus ter wereld is gekomen.

De geboortekerk in Bethlehem is een van de oudste kerken ter wereld. De kerk is verschillende keren uitgebreid en gerenoveerd. Tijdens mijn bezoek staat de kerk in de stijgers. Het verschil tussen oud en nieuw kan bijna niet groter zijn: de gouden schilderingen flikkeren boven mijn hoofd. 

excursie geboortekerk bethlehem

geboortekerk bethlehem israel
De geboortekerk is het hoogtepunt van Bethlehem 

Milk Grotto

Vanuit de geboortekerk loop ik naar de Milk Grotto, een kerk die deels onder de grond is gebouwd. De kerk symboliseert de schuilplaats van Maria en Joseph op weg naar Egypte. De kerk is uniek, dit is de enige kerk ter wereld waar afbeeldingen van Jezus aan de borst van Maria te zien zijn.

Milk Grotto is wit door een druppel melk van de heilige maagd Maria. Jaarlijks trekken vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen naar deze kerk, omdat de witte stenen de vruchtbaarheid van de vrouw verhogen. Je kunt de stenen aanraken, of het witte poeder oplossen in water of melk.

Ik stoot mijn vriend aan. Dit klinkt een stuk makkelijker dan de medische molen die ik heb moeten doorstaan voor mijn zwangerschap!

Wil je meer zien dan alleen Bethlehem? Je kunt ook een langere excursie boeken naar de Westbank vanuit Jeruzalem.

milk grotto bethlehem
Milk Grotto in Bethlehem

Uitzicht over Bethlehem en Jeruzalem

Het is nog maar een klein stukje lopen tot ik terug ben bij de bus. Voor me ligt het nieuwe Bethlehem: de oude stad werd te klein. In de verte, in de heuvels in de mist, ligt Jeruzalem. De bus rijdt mij veilig terug naar Jeruzalem. Dag Ali, bedankt voor de informatieve dag.

Ik maakte deze excursie van een halve dag van Jeruzalem naar Bethlehem op uitnodiging van Abraham Tours. 

markt bethelehem
Koffie op de markt van Bethlehem

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry