home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
10/11/2019

Het plannen van een rondreis: de ultieme route door IJsland in 10 dagen

“Laten we hier stoppen!” Vriendlief is net zo enthousiast als ik. IJsland in de winter is de ultieme bestemming voor een avontuurlijke rondreis. Ik maakte een roadtrip door IJsland in 10 dagen. 

Ik trek rond door IJsland met een huurauto. Bij deze deel ik mijn route door IJsland in 10 dagen, mét tips voor (budget) accommodaties.

paarden ijsland
Paarden in het westen van IJsland

Het plannen van een rondreis: de ultieme route door IJsland in 10 dagen

Heb je net als ik plannen voor een rondreis door IJsland in 10 dagen? Dan zijn er verschillende mooie opties. Je hebt voldoende tijd om de ringweg rond te rijden die om het eiland loopt en te stoppen bij de hoogtepunten van IJsland. Een eenvoudige maar mooie route door IJsland.

Zelf ben ik niet zo’n snelle reiziger. De fotograaf in mij wil voldoende tijd om uitgebreid foto’s te maken. Ik besluit daarom mijn rondreis iets in te korten en minder kilometers te maken. Ik beperk me tot het zuiden en westen van IJsland.

Hieronder vind je mijn route van dag tot dag. 

Dag 1: Keflavik naar Selfoss

De rit van Keflavik naar Selfoss over de ringweg duurt anderhalf uur. Over de kustweg is het een paar minuten langer.

Helaas heeft mijn vlucht naar IJsland ruim 9 uur vertraging, het is donker en het regent op het vliegveld. In plaats van de pittoreske route langs de kust kies ik voor het gemak van de hoofdweg. Midden in de nacht beland ik bij mijn eerste slaapplek.

Accommodatie: ik overnacht in Guesthouse Garun in Selfoss. Ik heb hier een fijne kamer met eigen badkamer, grote gedeelde keuken en een hottub in de tuin.

route accommodatgie ijsland selfoss
Accommodatie met hottub in Selfoss

Dag 2: de gouden cirkel vanuit Selfoss (200 km)

Het dorpje Selfoss is een prima uitvalsbasis voor een bezoek aan de Gouden Cirkel. Dit is de betoverende regio van Thingvellir National Park, de warme bronnen van Geysir en de Gullfoss waterval.

Lees meer over de Gouden Cirkel in de winter

Dag 3: van Selfoss naar Eyjafjallajökull (93 km)

Bij het plannen van mijn route door IJsland voor 10 dagen heb ik gekozen voor korte reisdagen. De rit van Selfoss naar Eyjafjallajökull duurt maar een uur. Tussen Selfoss en Eyjafjallajökull liggen niet zo veel interessante plekken, maar ten oosten van Eyjafjallajökull liggen mooie gletsjers en watervallen. Ik bezoek Seljalandsfoss, Gjufabrui en het vliegtuigwrak van een DC-3. Ik lunch in het stadje Vik. 

Ik schreef een uitgebreide blog over de bezienswaardigheden rond Vik en de mooiste watervallen in IJsland.

Accommodatie: ik slaap in een Airbnb in Suðurland Hrútafell. De kamer in Hrutafell Guesthouse is klein en heeft een gedeelde badkamer. ‘s Ochtends serveert de boer verse melk.

route ijsland seljalandsfoss
Seljalandsfoss in het zuiden van IJsland

Dag 4 en 5: van Eyjafjallajökull naar Holmur (275km)

Van Eyjafjallajökull rijd ik naar Holmur. Dit wordt mijn uitvalsbasis voor Skaftafell en de gletsjermeren Jökulsárlón en Fjallsárlón

Bij Jökulsárlón wil ik een wandeling maken in een ijsgrot - deze blijkt echter onder water te staan. Ik word om geboekt naar Skaftafell. Hier maak ik een glacier hike en zie ik een andere ijsgrot. Dit is echt een van mijn hoogtepunten van mijn rondreis door IJsland in de winter! 

Accommodatie: in Holmur slaap ik bij de boer. ‘s Ochtends word ik wakker en hoor ik de schaapjes blaten. Op weg naar het ontbijt groet een kudde kwakende eenden mij. Het gezin is echt heel vriendelijk en gastvrij. Daarnaast is de eigenaar van Guesthouse Holmur een fantastische kok. Je kunt hier heerlijk eten!

jokulsarlon ijsland route
Het ijsmeer van Jökulsárlón

Dag 6: van Holmur naar Hvolsvöllur (320km)

Het keerpunt van mijn reis. Omdat ik niet de hele rondweg van IJsland volg, moet ik halverwege mijn rondreis door IJsland van 10 dagen omkeren.

Ik rijd vanuit Holmur via de gletsjermeren en watervallen naar Hvolsvöllur.

Accommodatie: in Hvolsvöllur slaap ik in een Airbnb, een klein appartement tegen de woning van de eigenaresse aan. Het is een fijne plek om te slapen, maar ik mis de hottub van Selfoss een uurtje verderop.

vik ijsland
Mijn route door IJsland: Vik in het zuiden

Dag 7 - van Hvolsvöllur naar Snæfellsnes (275km of 367km)

Dag 7 wordt de langste reisdag van mijn rondreis door IJsland in 10 dagen. Van Hvolsvöller naar Snæfellsnes in het westen van IJsland is ruim drie uur volgens Google Maps. Rijd je om via de Vidgelmir grot dan duurt het langer.

Een wandeling door de lavagrot van Vidgelmir is echt tof en zeker het omrijden waard.

Dag 8 - Snæfellsnes

Het westelijke schiereiland, Snæfellsnes, is IJsland in het klein. Zonder lang onderweg te zijn zie je watervallen, vulkanen en gletsjers. Je kunt er wandelen en paardrijden. In Snæfellsnes is het rustiger dan langs de ringweg in het zuiden. Dit is dé plek om te slapen bij de boer.

In Snæfellsnes zag ik het noorderlicht. Het noorderlicht in IJsland stond hoog op mijn bucketlist!

Accommodatie: ik overnacht in Tradir Guesthouse. De kamer is relatief goedkoop, maar écht heel klein. Gelukkig is er een grote algemene ruimte met een bar en restaurant.

Snaefellsbaer ijsland
Het noorderlicht in Snaefellsbaer

Dag 9 - van Snæfellsnes naar Reykjavik (196km of 259km)

Vanuit Snæfellsnes is het maar twee uurtjes rijden naar Reykjavik en het vliegveld. Na al het natuurgeweld van de afgelopen week heb ik niet zo veel zin om nogmaals naar de hoogtepunten van Reykjavik te gaan. Begrijp me goed, Reykjavik is leuk, maar nu even niet.

In plaats van een korte stedentrip naar Reykjavik wijk ik uit naar de warme baden van Krauma in het westen van IJsland. Deze liggen ongeveer op de route van Snæfellsnes naar Reykjavik - wat een fijne plek.

Helemaal zen rijd ik vervolgens naar het vliegveld.

Accommodatie: Bed and Breakfast Keflavik Airport Hotel is een handige uitvalsbasis voor een vroege vlucht naar Nederland. Ze bieden een gratis shuttle naar het vliegveld aan. Handig wanneer je de huurauto al de avond voor vertrek in wilt leveren! Het ontbijt is uit de kunst.

Dag 10 - terug naar huis

In alle vroegte vlieg ik terug naar Schiphol.

kliffen ijsland
Kliffen in IJsland

Overnachten in IJsland met korting

Accommodatie in IJsland is niet goedkoop. In de zomer zou je kunnen kamperen, tijdens een rondreis door IJsland in de winter raad ik dat niet aan. Ik boekte mijn accommodatie via Airbnb en Booking.com.

Heb jij nog nooit geboekt bij Airbnb? Dan krijg je als je een account aanmaakt via deze link 25 euro korting op je eerste reservering.

Deze link is goed voor 15 euro korting bij booking.com. Helaas werkt dit alleen voor mensen die nog nooit via een dergelijke kortingslink hebben gereserveerd.

huurauto ijsland
Auto huren in IJsland

Een roadtrip door IJsland: welke auto?

De ringweg van IJsland is het hele jaar door toegankelijk voor een personenauto met goede banden. Ik kies echter voor de zekerheid van een vier keer vier, zo kan ik zonder problemen ook op de kleinere weggetjes rijden. Ik ga geen ruige off road trip maken ;)

Auto huren kan bij Sunny Cars. Bij hen kom je nooit voor verrassingen te staan. Je zit niet opgescheept met een hoog eigen risico met alle gevolgen van dien.

Wat vind je van mijn route door IJsland in 10 dagen? Mis je iets? Laat het dan weten in de reacties hieronder.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry