Interview: going local Zweden
Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.
Deze maand schrijft Linda over Zweden.
Interview met Linda over wonen in Zweden
Ik ben Linda. Ik reis zowel privé als voor mijn werk de hele wereld over, maar heb tegenwoordig als thuisbasis Nederland. Twee keer woonde ik in het buitenland. De laatste keer woonde ik in zuid Zweden. Je kunt al mijn (reis)avonturen meelezen op mijn blog My Wanderlust Diary.
Wonen in Zweden
Ik woonde op een biologisch varkensbedrijf vlak buiten Lund. Dit is niet ver bij Malmö vandaan. Ik werkte daar als studentonderzoeker in een project over groepshuisvesting van varkens. Niet een standaard project dus, maar wel de perfecte manier om kennis te maken met de gebruiken van de lokale bevolking. Pas toen ik voor langere tijd ergens verbleef en meewerkte in het dagelijks leven zag ik pas de kleine details specifiek voor het leven daar. Details die helemaal niet opvallen wanneer je ergens als toerist snel door heen scheurt. Zo dacht ik altijd dat Zweden heel veel op Nederland leek, en dat doet het natuurlijk ook wanneer je het vergelijkt met bijvoorbeeld Angola, maar toch zijn er ook grote verschillen.
Sneeuw in Zweden
Wat mij het meeste opviel aan wonen in Zweden?
In Zweden sneeuwt het veel. Zelfs in Zuid Zweden, wat bijna op de hoogte van Nederland ligt, sneeuwt het zo veel dat je makkelijk insneeuwt in de winter. Mijn collega's in Lund hadden allemaal voor minstens enkele weken aan eten in de vriezer en deelden met de buren een grote sneeuwschuiver om de wegen schoon te schuiven.
Ik vond dat iedereen best veel op zichzelf gericht was. Afstanden tot de buren waren best groot en voorzieningen en sociale activiteiten soms ver weg waardoor er zeker in de winter maar weinig sociale interactie was.
Wonen in Zweden: wie wilt dat niet?
De balans tussen werk en privé is erg goed geregeld. Die gestreste, drukke en gehaaste houding waar we in Nederland zo goed in zijn, speelt in Zweden een veel minder grote rol. In Zweden realiseren mensen zich veel meer dan in Nederland hoe belangrijk genieten van het leven is.
Tips voor reizen naar Zweden
Wanneer je als toerist naar Zweden komt, dan ervaar je het land heel anders dan wanneer je er woont.
Midzomernacht
Het mooiste Zweedse gebruik is de Midzomernacht. Grote delen van zweden ligt heel wat noordelijker in Europa waardoor er zelfs een dag is waarop de zon niet eens onder gaat; de Midzomernacht. Zweden vieren op deze nacht feest; een feest wat je echt niet mag missen.
Langs de kust
Eten in Zweden
Het meest beroemde gerecht (met dank aan de grote Zweedse meubelgigant) zijn toch wel de Zweedse gehaktballetjes. In Zweden staat dierwelzijn heel hoog op de prioriteitenlijst in de landbouw, dus in Zweden kun je met een veel geruster hart een heel klein beetje vlees eten. Heel veel Zweden zijn echter vegetariër waardoor elk restaurant een vegetarisch walhalla is.
Fietsen over het spoor
Spoorfietsen; ik ben het nog nooit ergens ander tegen gekomen. In Zweden wordt het Dressinåkning genoemd. Je kunt dit niet op zomaar elk spoor doen. Er zijn speciaal daarvoor aangewezen spoorlijnen dwars door de natuur met eveneens speciale fietsen die precies op de rails passen.
Bezienswaardigheden in Zweden
Zweedse rommelmarkten
Perfect in lijn met mijn moderne hippie instelling zijn alle rommelmarkten in Zweden. In Scandinavië hebben ze recycling uitgevonden en verheven tot een geheel nieuw niveau. In Zweden wordt het Loppis genoemd. Overal waar mensen wonen staan bordjes voor garageverkopen, kofferbakverkopen en minirommelmarktjes bij mensen thuis of in buurthuizen. Dus zoek je een originele souvenir, of gewoon een hele nieuwe inboedel, sla dan zeker deze rommelmarkten niet over.
Wandelen in de natuur
Bedankt, Linda, voor je bijdrage!
Meer lezen?