home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Tips voor landschapsfotografie

Aan het begin van de maand verschijnen er fotografietips op IkReis. Deze maand: tips voor landschapsfotografie

Landschapsfotografie is een van de populairste vormen van fotografie. Er zijn veel mooie plekjes te fotograferen! Maar hoe maak je de ideale landschapsfoto voor aan de muur of op Instagram? In deze blog deel ik een aantal tips voor landschapsfotografie.

landschapsfotografie ijsland
Landschapsfotografie in IJsland

Het licht maakt je foto’s

Licht is altijd belangrijk voor sprekende foto’s, zeker bij landschapsfotografie. De ondergaande zon kleurt geeft het landschap een warme gloed. Zacht licht geeft een sereen beeld. Wolken geven een dramatisch effect, terwijl mist geheimzinnig is. 

Vaak is de zonsopkomst nóg mooier dan de zonsondergang. De rust die je ervaart. Het geluid van vogels in de vroege ochtend. De nevel die het ontwakende landschap in een witte deken hult. Landschapsfotografen moeten wat voor over hebben voor de mooiste landschapsfoto's: het licht van de opkomende zon kan het landschap mooi accentueren.

Lees alles over fotograferen bij zonsondergang.

landschapsfotografie zonsondergang bali
Zonsondergang op Bali

Tips voor compositie in de landschapsfotografie

Landschapsfoto’s zijn vaak het mooist in de horizontale stand (landscape). Maar durf ook eens in de verticale stand te fotograferen (portrait)!

De volgende vuistregels helpen je de mooiste landschapsfoto's te maken:

Merk je achteraf dat je horizon tóch niet helemaal recht staat? Lees dan snel deze blog met tips voor fotobewerking voor iedereen

polarisatiefilter landschapsfotografie
Must have: een polarisatiefilter geeft de lucht extra structuur

Kies de juiste lens

Een weids landschap vraag om wijde blik. Daar hoort een groothoeklens bij. Een groothoeklens heeft een brandpuntafstand van minder dan 24mm (full frame). Afhankelijk van de camera die je hebt, kan het ook zo maar zijn dat je voor jouw camera een lens van 12-18mm nodig hebt voor groothoekfoto’s.

Tip: ik heb een Canon70D (cropfactor 1,6) en fotografeer landschappen het liefste met de Canon 15-85mm F3.5-5.6 IS USM. Voor ultragroothoek gebruik ik de (goedkopere) Canon 10-18mm F4.5-5.6 IS STM.

Groothoeklenzen zijn vaak erg scherp en hebben vaak een grote scherptediepte. Als landschapsfotograaf kun je daardoor echt in je landschap duiken en bijvoorbeeld een steen op de voorgrond in je foto plaatsen. Dit voegt extra diepte en dramatiek toe.

Lees meer over lenzen en brandpuntafstand.

compositie landschapsfgtografie
De lijnen in de foto zorgen voor extra diepte

Zorg voor voldoende scherpte: kies het juiste diafragma

Wanneer het betoverende landschap het onderwerp van de foto is, dan wil je hele landschap scherp hebben. Dit doe je door het juiste diafragma te kiezen, het liefst een diafragmagetal van F/8.0 of hoger.

Lees alles over diafragma en programma keuzes op je camera.

Kun je geen diafragma instellen op je camera? Kies dan voor het icoontje voor landschappen. Vaak is dat een bergje. Werkt ook dat niet? Richt op een voorwerp in het midden van de foto en het komt vaak goed. Fotografie is echt niet alleen maar rocket science ;)

landschapsfotografie korte sluitertijd
Door het gebruik van een (relatief) korte sluitertijd zie je het zand opwaaien

Filters en landschapsfotografie

Een goed circulair polarisatiefilter is onmisbaar voor landschapsfotografie. Met een polarisatiefilter haal je ongewenste schitteringen en reflecties uit je foto’s. Bovendien krijgt op zonnige dagen onder de juiste hoek de lucht een mooie helderblauwe kleur. Deze effecten zijn nauwelijks achteraf (softwarematig) aan te brengen in je foto.

Ook een grijsverloop filter kan een handig hulpmiddel zijn in de landschapsfotografie. De bovenkant van de foto wordt hiermee het ware een stukje onderbelicht ten opzichte van de onderkant van de foto. Zo voorkom je uitgebeten luchten, deze kunnen vooral storend zijn op bewolkte dagen.

Gelukkig kun je ook in Photoshop een gradueel grijsfilter toevoegen aan je foto’s.

landschapsfotografie lange sluitertijd
Landschapsfotografie met een bigstopper voor extra lange sluitertijden

Varieer met je sluitertijden

Hoe kleiner je diafragma (groter getal), hoe langer je sluitertijd. Sommige landschappen zijn zeer geschikt om te fotograferen met een lange sluitertijd. Denk hierbij aan kabbelende watervallen en vlakke zeeën. Ook een bewolkte lucht tijdens een winderige dag is een dankbaar onderwerp om te fotograferen met een lange sluitertijd.

Lees meer over filters in de fotografie.

Korte sluitertijden zijn geen probleem voor landschapsfoto’s. Op een zonnige dag kun je water juist laten ‘bevriezen’ in je landschap. Dit is een leuke variatie in je landschapsfoto’s.

Lees meer over sluitertijden in de fotografie.

landschapsfotografie tips noorderlicht
Tips voor landschapsfotografie: vergeet je statief niet

Het beste statief voor landschapsfotografie

Bij landschapsfotografie kies je voor een klein diafragma, wat leidt tot een langere sluitertijd. Een statief is vaak onmisbaar in de fotografie, zeker wanneer je fotografeert met weinig licht en lange sluitertijden.

Een statief moet stevig zijn. Hij moet je camera kunnen dragen en niet gaan bewegen tijdens een zuchtje wind. Ik vind het bovendien belangrijk dat een statief niet al te zwaar is: mijn cameratas met spullen is al zwaar genoeg. 

Lees meer over het ideale statief op reis.

Kende jij al deze tips voor landschapsfotografie al? En heb je misschien aanvullingen?

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry