Tips voor landschapsfotografie
Aan het begin van de maand verschijnen er fotografietips op IkReis. Deze maand: tips voor landschapsfotografie
Landschapsfotografie is een van de populairste vormen van fotografie. Er zijn veel mooie plekjes te fotograferen! Maar hoe maak je de ideale landschapsfoto voor aan de muur of op Instagram? In deze blog deel ik een aantal tips voor landschapsfotografie.
Landschapsfotografie in IJsland
Het licht maakt je foto’s
Licht is altijd belangrijk voor sprekende foto’s, zeker bij landschapsfotografie. De ondergaande zon kleurt geeft het landschap een warme gloed. Zacht licht geeft een sereen beeld. Wolken geven een dramatisch effect, terwijl mist geheimzinnig is.
Vaak is de zonsopkomst nóg mooier dan de zonsondergang. De rust die je ervaart. Het geluid van vogels in de vroege ochtend. De nevel die het ontwakende landschap in een witte deken hult. Landschapsfotografen moeten wat voor over hebben voor de mooiste landschapsfoto's: het licht van de opkomende zon kan het landschap mooi accentueren.
Lees alles over fotograferen bij zonsondergang.
Zonsondergang op Bali
Tips voor compositie in de landschapsfotografie
Landschapsfoto’s zijn vaak het mooist in de horizontale stand (landscape). Maar durf ook eens in de verticale stand te fotograferen (portrait)!
De volgende vuistregels helpen je de mooiste landschapsfoto's te maken:
- Zorg altijd voor een rechte horizon. Sommige camera's hebben een ingebouwde waterpas, zo kun je jezelf makkelijk controleren. Zeker wanneer je met een statief werkt
- Plaats de horizon niet in het midden. Een foto is vaak spannender bij 1/3 lucht en 2/3 landschap (of andersom)
- Creëer extra diepte in je foto door iets op de voorgrond in beeld te brengen, bijvoorbeeld een waterval, rots of ijsschots
- Lijnen in je landschap zorgen voor diepte en perspectief. Dat kan een riviertje of weggetjes zijn dat achter de horizon verdwijnt, of een wolkenpartij
- Durf te experimenteren en van deze vuistregels af te wijken
Merk je achteraf dat je horizon tóch niet helemaal recht staat? Lees dan snel deze blog met tips voor fotobewerking voor iedereen.
Must have: een polarisatiefilter geeft de lucht extra structuur
Kies de juiste lens
Een weids landschap vraag om wijde blik. Daar hoort een groothoeklens bij. Een groothoeklens heeft een brandpuntafstand van minder dan 24mm (full frame). Afhankelijk van de camera die je hebt, kan het ook zo maar zijn dat je voor jouw camera een lens van 12-18mm nodig hebt voor groothoekfoto’s.
Tip: ik heb een Canon70D (cropfactor 1,6) en fotografeer landschappen het liefste met de Canon 15-85mm F3.5-5.6 IS USM. Voor ultragroothoek gebruik ik de (goedkopere) Canon 10-18mm F4.5-5.6 IS STM.
Groothoeklenzen zijn vaak erg scherp en hebben vaak een grote scherptediepte. Als landschapsfotograaf kun je daardoor echt in je landschap duiken en bijvoorbeeld een steen op de voorgrond in je foto plaatsen. Dit voegt extra diepte en dramatiek toe.
Lees meer over lenzen en brandpuntafstand.
De lijnen in de foto zorgen voor extra diepte
Zorg voor voldoende scherpte: kies het juiste diafragma
Wanneer het betoverende landschap het onderwerp van de foto is, dan wil je hele landschap scherp hebben. Dit doe je door het juiste diafragma te kiezen, het liefst een diafragmagetal van F/8.0 of hoger.
Lees alles over diafragma en programma keuzes op je camera.
Kun je geen diafragma instellen op je camera? Kies dan voor het icoontje voor landschappen. Vaak is dat een bergje. Werkt ook dat niet? Richt op een voorwerp in het midden van de foto en het komt vaak goed. Fotografie is echt niet alleen maar rocket science ;)
Door het gebruik van een (relatief) korte sluitertijd zie je het zand opwaaien
Filters en landschapsfotografie
Een goed circulair polarisatiefilter is onmisbaar voor landschapsfotografie. Met een polarisatiefilter haal je ongewenste schitteringen en reflecties uit je foto’s. Bovendien krijgt op zonnige dagen onder de juiste hoek de lucht een mooie helderblauwe kleur. Deze effecten zijn nauwelijks achteraf (softwarematig) aan te brengen in je foto.
Ook een grijsverloop filter kan een handig hulpmiddel zijn in de landschapsfotografie. De bovenkant van de foto wordt hiermee het ware een stukje onderbelicht ten opzichte van de onderkant van de foto. Zo voorkom je uitgebeten luchten, deze kunnen vooral storend zijn op bewolkte dagen.
Gelukkig kun je ook in Photoshop een gradueel grijsfilter toevoegen aan je foto’s.
Landschapsfotografie met een bigstopper voor extra lange sluitertijden
Varieer met je sluitertijden
Hoe kleiner je diafragma (groter getal), hoe langer je sluitertijd. Sommige landschappen zijn zeer geschikt om te fotograferen met een lange sluitertijd. Denk hierbij aan kabbelende watervallen en vlakke zeeën. Ook een bewolkte lucht tijdens een winderige dag is een dankbaar onderwerp om te fotograferen met een lange sluitertijd.
Lees meer over filters in de fotografie.
Korte sluitertijden zijn geen probleem voor landschapsfoto’s. Op een zonnige dag kun je water juist laten ‘bevriezen’ in je landschap. Dit is een leuke variatie in je landschapsfoto’s.
Lees meer over sluitertijden in de fotografie.
Tips voor landschapsfotografie: vergeet je statief niet
Het beste statief voor landschapsfotografie
Bij landschapsfotografie kies je voor een klein diafragma, wat leidt tot een langere sluitertijd. Een statief is vaak onmisbaar in de fotografie, zeker wanneer je fotografeert met weinig licht en lange sluitertijden.
Een statief moet stevig zijn. Hij moet je camera kunnen dragen en niet gaan bewegen tijdens een zuchtje wind. Ik vind het bovendien belangrijk dat een statief niet al te zwaar is: mijn cameratas met spullen is al zwaar genoeg.
Lees meer over het ideale statief op reis.
Kende jij al deze tips voor landschapsfotografie al? En heb je misschien aanvullingen?
Meer lezen?