home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Hidden Leipzig: de mooiste verborgen plekjes

Eerder schreef ik een blog over de bezienswaardigheden van Leipzig. Ik nam me mee naar de mooiste plekjes in het centrum. Vandaag wil ik de verborgen plekjes van Leipzig een podium geven. Geniet je mee van Hidden Leipzig? Met deze tips maak je je Leipzig stedentrip compleet.

Leipzig is een oude handels- en industriestad. In verlaten industriële panden zijn veel moderne verborgen plekjes van Leipzig te vinden. Leipzig is net zo hip als Berlijn, heeft een fascinerende geschiedenis én lageren prijzen! 

tapetenwerk leizpig kunst
Exposities in een verlaten fabriek

Tapetenwerk: van oude fabriek naar kunstcentrum

De meeste bezienswaardigheden in Leipzig liggen in het centrum. Hier vind je veel jugendstil, een aantal bijzondere religieuze bezienswaardigheden en toonaangevende musea. Net buiten Leipzig ligt centrum is het industriële verleden van de stad duidelijk zichtbaar. Dit leidt tot een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Zo ook in een oude behangfabriek, het Tapetenwerk. De fabriek heeft een alternatieve sfeer, ijzer en staal zorgen voor een urban look. Heel modern, maar stiekem oud en een beetje vervallen.

In het Tapetenwerk zijn kleine ateliers gevestigd. Hier wordt kunst gemaakt en (soms) tentoongesteld. Je kunt hier genieten van beeldende kunst, schilderkunst en fotografie. In het voorjaar en in de herfst houden de ateliers open huis.

tapetenwerk verlaten fabriek
De verlaten fabriek 'Tapetenwerk'

De rest van het jaar is alleen hal C01 geopend voor tentoonstellingen en workshops. In en rondom het Tapetenwerk is veel toffe street art.  

Bezoek je het Tapetenwerk rond lunchtijd? Er wordt van maandag tot vrijdag een warme lunch geserveerd.

Industrie Leipzig: van katoen tot cultuur in de Spinnerei

Ook de verlaten fabriek van de Spinnerei is omgetoverd tot kunstgalerij. Hier worden tentoonstellingen georganiseerd.

spinnerei rondleiding
Interactieve kunst in de Spinnerei

In verschillende fabriekshallen tonen kunstenaars hun werk. Voor ik goed en wel door heb wat me overkomt, gooi ik met een dartpijltje naar een roze hond gemaakt van ballonnen. Ik ben niet de enige die de hond niet lek krijgt geprikt. Helaas, geen prijs voor mij.

Buiten klinkt muziek. Op verschillende plekken zitten mensen gezellig te borrelen. gerechtjes uit verschillende delen van de wereld proeven.

verborgen plekjes leipzig
Verborgen plekjes in Leipzig: de Spinnerei

Kunstfestivals in Leipzig

Er is het hele jaar door van alles te beleven in Leipzig. Maar soms is er net wat extra's te doen.

Liefhebbers van kunst moeten tijdens de Herbstrundgang (in september) en de Frühjahrrundgang (in april) naar Leipzig: dan openen vele ateliers hun deuren. De Tapetenwerk en de Spinnerei ontpoppen zich tot een heus festivalterrein, met kunst, pop-up restaurants en gezellige barretjes.

De toegang is gratis. 

street art industrie
Street art in de Spinnerei

Slapen in de Baumwollspinnerei

De Spinnerei is met zijn cafés en boetiekjes het nieuwe centrum van hip Leipzig. En je kunt overnachten in de oude katoenfabriek! Meisterzimmer biedt vier appartementen met een bijzondere industriële sfeer. De hoge plafonds met enorme ramen worden ondersteund door stalen balken. Een kers op de taart van deze accommodatie.

Zelf sliep ik in het Pentahotel in het centrum van Leipzig.

tapetenwerk terrasLunch in een verlaten fabriek

Het fotomuseum van Markleeberg

Het fotomuseum van Merkleeberg is een must see voor fotografieliefhebbers! Het fotomuseum zit niet in een oud en verlaten pand, maar in een modern gebouw.

Het museum heeft een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van de fotografie. Je kunt verschillende antieke camera’s bewonderen. Ook hangen er foto’s van de negentiende eeuw tot nu. Heel inspirerend.

Naast de permanente tentoonstellingen zijn er twee zalen met tijdelijke exposities. Op de website van het museum zie je het actuele aanbod.

streetart leipzig
Street art bij de verlaten fabriek 'Tapetenwerk'

Ook Frankfurt heeft veel verborgen schatten! Wat dacht je van een 360-graden uitzicht vanaf de Main Tower?

Extra tip: het badhuis van Leipzig

Het badhuis van Leipzig is zo 'Hidden Leipzig' dat ik het niet heb mogen zien.

Het badhuis is gebruikt als badhuis tot 2004. In het jugendstil pand zijn aparte baden voor mannen en vrouwen. Ook is er een hamam in Moorse stijl. Na de sluiting raakte het gebouw in verval en werd het een populaire urbex locatie. Tegenwoordig zit er een theater en oefenruimte in het badhuis. Ook zijn er speciale fotografie excursies naar Stadtbad Leipzig.

street art leipzig

street art leipzig stedentrip
Street art tijdens mijn Leipzig stedentrip

Street art Leipzig

Wil je street art spotten in Leipzig? In de buitenwijken van Leipzig zijn heuse pareltjes te vinden, onder andere op de oude fabriekshallen. De werken zijn veelal gemaakt door lokale street art kunstenaars. Ik heb mijn ogen uitgekeken tijdens mijn Leipzig stedentrip!

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry