home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
07/04/2020

De scheepslift van Strepy Thieu

Ik inspireer graag mijn lezers, maar soms gebeurt het ook andersom! Tijdens mijn korte rondreis door Charleroi en Viroinval kreeg ik de tip om de scheepslift van Strépy-Thieu te bezoeken.

De de scheepslift van Strépy-Thieu is ligt in centrale kanaal in de Belgische provincie Henegouwen. De scheepslift is een waar kunstwerk dat zeker in de smaak valt bij liefhebbers van (industriële) architectuur en fotografie.

fotografie scheepslift belgie
Fotografie bij de scheepslift Strépy-Thieu

Geschiedenis van de scheepslift van Strépy-Thieu

De kabellift van Strépy-Thieu is 102 meter hoog en 135 meter lang. Het is de grootste scheepslift van België. De scheepslift is in gebruik sinds 2002: de lift vervangt hiermee in haar eentje vier hydraulische liften (Houdeng-Gougnies, Houdeng-Aimeries, Strépy-Bracquegnies en Thieu). Deze oude liften konden een hoogte van 15-17 meter overbruggen. Ook vervangt de scheepslift van Strépy-Thieu twee sluizen in het centrale kanaal.

De scheepslift van Strépy-Thieu voldoet aan alle eisen van de commerciële scheepvaart anno nu. De lift kan maximaal 1350 ton verplaatsen.

informatie kabellift
Het ontwerp van de kabellift

Kruip in de huid van een schipper

Ieder weekend varen er rondvaartboten langs de sluiten. Je hebt vanaf de boot de kans om de sluizen vanaf het water te fotograferen, en te ervaren hoe het is om omhoog getild te worden

De rondvaart duurt een uur, waarvan 7 minuten om het niveauverschil van 73,15 m te overbruggen. De boottocht langs en door scheepslift kost 7 euro.

Ik bezoek de sluizen op een zonnige maandagochtend. Ik ben bijna de enige bezoeker van het imposante bouwwerk. De rondvaartboten varen niet.

De scheepslift in werking

Wanneer ik een film bekijk over de werking van de scheepslift, hoor ik ineens een onbekend geluid. Een ratel. Een lichte trilling van de vloer. Er gaan geen toeters en bellen af, dus het zal wel normaal zijn.

Van achter een glazen wand zie ik hoe de grote sluisdeuren worden opgetild. Een grote machinekamer met katrollen en banden ratelt meters onder me.

centraal kanaal belgie
Het hooggelegen centrale kanaal

Uitzicht vanaf de scheepslift van Strépy-Thieu

Vanaf de achtgste etage van de sluizen heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Als je hier staat voel je pas hoe immens groot de scheepslift is. Het is nogal wat om tegen de wetten van de natuur in hoogtes te overbruggen. De mens lijkt almachtig.

Wandelen rondom de scheepslift van Strépy-Thieu

Een korte wandeling voert je rondom de scheepslift van Strépy-Thieu. Je loopt hierbij onder het kanaal door. Zo bizar!

De scheepslift oogt heel sober, maar juist die eenvoud zorgt voor bijzonder lijnenspel. Dit is ideaal voor minimalistische foto’s.

Ik ben vanaf de scheepslift van Strépy-Thieu rechtstreeks door naar Utrecht gereden. Als je tijd over hebt, kun je ook de scheepsliften en sluizen in de directe omgeving fotograferen.

Stépy-Thieu ligt vlak bij de stad Mons (Bergen). Je kunt de scheepslift daarom ook prima bezoeken tijdens je Mons stedentrip.

Lees meer over fotografieContent Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry