home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

Meteora: tips en bezienswaardigheden

Heb je wel eens gehoord van Meteora in het noorden van Griekenland? Vast wel! Meteora staat bij menige reiziger op de bucketlist. Niet zo gek, de bezienswaardigheden van Meteora zijn uniek: nergens ter wereld vind je zandstenen torens met kloosters.

In deze blog neem ik je mee langs de bezienswaardigheden van Meteora en geef ik praktische tips voor Meteora.

bezienswaardigheden meteora
Bezienswaardigheden in Meteora: zandstenen torens met kloosters erop 

Bezienswaardigheden van Meteora: de zes kloosters (plus één verborgen klooster)

Kloosters op zandstenen torens

Vanaf de negende eeuw beklommen kluizenaars de natuurlijke zandstenen torens in Meteora. Zij kwamen slechts af en toe naar beneden. Een paar eeuwen later werden de eerste kloosters gesticht, in hoogtijdagen waren er 24 kloosters.

Tegenwoordig staan er nog zes kloosters op de zandstenen torens. Een aantal daarvan wordt nog bewoond voor monniken en nonnen. Een zevende klooster ligt verborgen in een berg. Dit klooster is in de winter gesloten.

Zodra ik in Meteora ben, weet ik een ding zeker: ik wil alle kloosters van Meteora bezoeken. Het bezoeken van deze bezienswaardigheden van Meteora is een leuke fysieke uitdaging!

Het is mogelijk om Meteora te bezoeken als dagtrip uit Athene. Ik overnachtte twee nachten in de regio.

fresco meteora
Fresco's in Meteora

Roussanou Klooster

Het eerste klooster wat ik bezoek is Roussanou Klooster, een klooster uit de 16de eeuw gewijd aan Agia Varvara. Het klooster is bijna te groot voor de smalle zandstenen toren waar het op gebouwd is.

Bij binnenkomst in het Roussanou Klooster wacht een wikkelrok op me: ik mag niet naar binnen met mijn lange broek. Na deze verkleedpartij realiseer ik me dat ik een domme fout heb gemaakt: mijn bril ligt nog de auto! Op mijn neus staat mijn zonnebril, dit is totaal niet handig in de schaars verlichte ruimte.

Natuurlijk kan ik terug lopen om mijn bril te halen, maar ik heb eigenlijk geen zin om de vele trappen nog een keer op en af te lopen. Dit zal me niet nog een keer overkomen... Zonder bril bekijk ik de aanwezige fresco's en schilderijen.

natuur wandelen meteora
Wandelen tussen de natuur en de zandsteden torens van Meteora

Agios Stefanos - het klooster van de heilige Stephanus

Mijn eerste middag in Meteora maak ik gebruik van het gemak van de auto. Ik ben niet de enige: op de kleine parkeerplekken bij de kloosters en uitzichtpunten van Meteora staan vaak meerdere auto's. Een enkele keer moet ik uitwijken voor een touringcar.

Bij het klooster van de heilige Stephanus staan auto's en touringcars zij aan zij. Ik doop dit klooster al snel om tot het drive inn klooster: het klooster van de heilige Stephanus is het enige klooster wat je kunt bezoeken zonder (lange) klim. Ideaal voor mensen met weinig tijd, of mensen die slecht ter been zijn.

Wil je meer rust? Ga net als ik ook een dagje wandelen in Meteora!

great meteora
Grand Meteora is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Meteora

Wanneer ik de kerk van het klooster binnendring, prikkelt de geur van vernis mijn neus. Ik kijk omhoog en zie dat een schilder herstelwerkzaamheden uit voert aan de fresco's. De goudverf vormt een mooi contrast met de sprankelende kleuren. De schilder zit met zijn rug naar me toe, maar ik kan me voorstellen dat het puntje van zijn tong door opperste concentratie tussen zijn lippen naar buiten steekt. Monnikenwerk!

Het klooster van de heilige Stephanus heeft een klein museum met oude gewaden en perkament.

stefan monastery meteora
Stefan Monastery in Meteora

Holy Trinity Monastery - het klooster van de heilige drie-eenheid

Het klooster van de Holy Trinity is een van de hoogst gelegen kloosters van Meteora. De lange trap van 140 treden naar de top van de indrukwekkende rots is voor een groot deel onzichtbaar weggewerkt. Licht valt op de trap door spleten in de rosten. Het uitzicht over de vallei is fantastisch.

De wandeling naar het klooster is gaaf, maar persoonlijk vind ik dit een van de mindere kloosters.

In een klein museum in het klooster liggen fresco's en oude manuscripten.

uitzicht trinity
Een van de hoogtepunten van Meteora: het uitzicht vanaf de Holy Trinity

Varlaam Nunnery

In de hiërarchie van de Meteorakloosters is het Varlaam klooster het op een na belangrijkste klooster.

Het Varlaam klooster ligt er mooi bij in de herfstzon. Klimop kleurt de wanden van het klooster rood. Een smalle loopbrug scheidt het klooster van de naastgelegen berg. Varlaam lijkt een kasteel uit een sprookje - alleen de prins ontbreekt nog. (En dat is misschien maar goed ook voor de nonnen van het klooster.)

De byzantijnse icoonartiest Frangos Kastellanos heeft de Agioi Pantes kerk voorzien van prachtige fresco's. De kelder van het klooster laat de geschiedenis van Meteora zien. Ik vergaap me aan oude kronen en kruizen.

kerk valraam griekenland
Byzantijnse kerk in het Valraam Klooster

Grand Meteora

Grand Meteora is het grootste en belangrijkste klooster van de regio. Het klooster is gesticht in de 14de eeuw. Wanneer mijn ogen gewend zijn aan de donkerte binnen, valt mijn oog op de grote wijnkelder en een ruimte met schedels. (Er zit vast geen verband tussen die twee.)

Verder zijn er in het klooster een paar kleine musea te vinden over folklore, oude perkamenten en kerkelijke kunst.

valraam klooster meteora
Schedels in het Valraam Monastery

Agios Nikolaos Anapafsas - Nikolaas klooster

Het is mogelijk om alle kloosters van Meteora in één dag te bezichtigen als je doorwerkt. Ik heb na anderhalve dag nog niet alles gezien. En zo vertrek ik op mijn laatste ochtend in Meteora naar het klooster van de heilige Nikolaas.

Vanuit mijn hotel in Kastraki is het maar 20 minuten lopen naar klooster van de heilige Nikolaas. Maar wat een klim.

Het Nikolaas klooster is mijn kers op de taart. Dit is voor mij het mooiste klooster: een fraaie kapel, uitzicht over de vallei en de verlaten kloosters in de rosten en de wijnranken onder me. Ik neem een kijkje in de cel van een monnik en drink water op een klein balkon. Meteora, wat ben je mooi!

monnik meteora
Cel van een monnik in het Nikolaas klooster

Het verborgen klooster: Ypapanti

Meteora heeft zes kloosters op de rosten die nog in gebruik zijn. Daarnaast zijn er verschillende verlaten kloosters en meditatiegrotten ín de rotsen. En dan is er Ypapanti.

Ypapanti heeft pas in de zomer van 2017 haar deuren geopend voor het publiek. (In de winter is het klooster dicht.) Het klooster ligt ten westen van Kastraki en ligt daarmee niet op de doorgaande weg tussen alle kloosters. De weg naar Ypapanti is alleen het eerste deel geasfalteerd.

In Ypapanti wonen geen nonnen of monniken, maar soms trekken zij voor meditatie naar dit klooster. Met een kleine verticale lift kunnen de nodige levensmiddelen in de kloosters getakeld worden.

klooster meteora bel
Kloosterbel in van  Ypapanti in Meteora

Tips voor wandelen in Meteora

De kloosters van Meteora zijn gaaf voor liefhebbers van cultuur, maar de landschappen van Meteora zijn minstens net zo bijzonder. De rosten die hee en der omhoog schieten. De gekleurde bomen in de herfst. De vormen en kleuren van het gesteente.

De wandelwegen van Meteora zijn (nog) niet lekker ingetekend in Google Maps, maar met de kaart van het gebied die je bij de tourist information center kan krijgen kom je een eind. Let op: de schaalverdeling klopt niet, en hoogtemeters staan niet duidelijk aangegeven.

verlaten kloosters meteora
Verlaten kloosters in Meteora

Van Kalabaka naar de Holy Trinity

Vanuit het noorden van het dorp Kalabaka loopt een pad de rosten in. Je loopt over een steil pad tussen de bomen door naar boven. Boven wacht een geweldig uitzicht op je.

Heb je geen zin om omhoog te klimmen? Laat je afzetten bij de parkeerplaats van het klooster, en wandel naar beneden na het klooster bezocht te hebben.

wandelen kastraki meteora
Wandelen van Kalabaka naar Kastraki

Van Kalabaka naar Kastraki

Volg de rode stippen tussen Kalabaka en Kastraki. Deze wandeling voert je langs bizarre rotsformaties, meditatiegrotten en verlaten kloosters. Het zandpad voert soms bijna door de achtertuinen van vriendelijke Grieken en gunt je even een kijkje in net niet-toeristische leven van de regio.

Wandelen naar Ypapanti en Grand Meteora

Wil je even helemaal weg van de toeristen? Er loopt een voetpad van het verborgen Ypapanti klooster naar Grand Meteora.

Helaas heb ik maar een deel van deze route gelopen. Ik vond het geen goed idee om de route in mijn eentje af te leggen, zeker omdat ik geen goede kaart had. (Eind 2017 werkte mobiel internet niet overal.)

Deze wandeling met gids kun je boeken bij Visit Meteora. Op hun website vind je meer tips voor Meteora.

wandelen meteora
Wandelen in Meteora

Praktische tips voor Meteora

lift meteora
Een lift verbindt het klooster met de buitenwereld

Heb jij extra tips voor Meteora?

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry