home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Fietsen in Tel Aviv

“Zoek maar een fiets uit!” Gewoontegetrouw pak ik de grootste fiets. De fiets heeft veel versnellingen en een stevige bagagedrager. Ideaal voor een fietstocht door Tel Aviv. Met een gids fiets ik in drie uur langs de hoogtepunten van de Tel Aviv.

fietsen in tel aviv
Fietsen in Tel Aviv

Tel Aviv ontdekken per fiets

Gids Juda vraagt of ik een helm wil. Ehhhh, ik fiets al mijn hele leven zonder helm. Ik durf best te fietsen in Tel Aviv zonder helm. Veiligheid is erg belangrijk in Israël, zo ook tijdens de fietstocht door Tel Aviv: je moet weten hoe een fietst werkt, je mag niet te dik zijn en je mag niet zwanger deelnemen.

Bauhaus architectuur in Tel Aviv

Tel Aviv is een van de weinige moderne steden die op Unesco’s World Heritage lijst staat. Een van de belangrijkste redenen hiervoor is de Bauhaus architectuur, die onder andere te vinden is langs de Rothschild Boulevard.

bauhaus architectuur tel aviv
Bauhaus architectuur in Tel Aviv

De Bauhaus architectuur aan de Rothschild Boulevard stamt uit de jaren dertig en is over komen waaien uit Duitsland. De huizen zijn ruim opgezet met grote winderige balkons. Heerlijk in het warme klimaat van Israël.

Het is Sabat, de Joodse rustdag. Er is bijna geen verkeer op straat. Langs de Rothschild Boulevard genieten mensen van een wandeling of van een goede kop koffie bij een van de vele kiosken. 

Fietsen door de geschiedenis van Tel Aviv

Ik rijd richting Rabin Square. Dit is het plein waar Rabin zijn laatste toespraak gaf. Een toespraak over vrede tussen Israël en Palestina. Na deze toespraak is Rabin vermoord, drie bronzen herdenkingsstenen geven zijn plaats en de plaats van de schutter aan.

Nog altijd liggen er bloemen. Een borstbeeld van Rabin bewaakt de plek. Vrede was nog nooit zo ver weg....

fietstocht tel aviv
Oude huizen in het moderne Tel Aviv

Het groene noorden van Tel Aviv

De fietstocht door Tel Aviv gaat verder in noordelijke richting. De stad wordt steeds ruimer, totdat ik ineens door een park fiets. Het Yarkon Park is een fijne plek voor Israëli om te ontspannen.

Het is zaterdagochtend en veel joggers rennen met tegemoet. “Even doorrijden”, roept Juda. Zij die niet luisteren worden genadeloos afgestraft: we rijden over een kleine steile brug. Als je niet voldoende vaart maakt, moet je lopend verder.

En dan zie ik ineens de zee. Yeah!

assyirsche opgraving tel aviv
Fietsen langs Assyrische opgravingen in Tel Aviv

Fietsen in Tel Aviv: langs het strand en de boulevard

Een kleine vuurtoren markeert de kust. Daarnaast staat een restant van een Assyrische muur. En dan de zee! De golven slaan stuk tegen de oude haven.

Een bezoek aan het strand is een populaire activiteit in Tel Aviv. De boulevard is kilometers langs, en overal is het druk. Zelfs in de winter.

Ik slalom tussen de mensen door. Ik vraag me af hoe de minder ervaren fietsers tegen deze bewegende hindernissen aankijken? Ze geven geen kik.

Orthodoxe joden, honden en LGTB

Tel Aviv is modern en tolerant. Tel Aviv gaat ver om het iedereen naar de zin te maken. Zo is er een speciaal strand voor orthodoxe joden (mannen en vrouwen meestal gescheiden), honden met hun eigenaren en LGTB. Ik vind dst laatste strand er het leukste uit zien: de parasols hebben alle kleuren van de regenboog.

strand tel aviv
Mediterrane stranden in Tel Aviv 

Oude huisjes in Tel Aviv

Na een aantal kilometer verlaten we het strand en de boulevard. Er stoppen in een knus straatje met kleurrijke geverfde huisjes, weelderige planten en bloemen en krakende luikjes. Huizen die eerst voor de onderlaag van de bevolking waren, maar nu helemaal hip en booming zijn.

Het ziet er zo gezellig uit! En wat een verschil met de brede lanen op andere plekken in de stad.

Na een paar uur zit de fietstocht erop. Ik zag dag teven mijn fietsje en ga te voet verder.

Ga je naar Israël? Ik kan deze fietstocht door Tel Aviv met Abraham Tours zeker aanbevelen! Het is uiteraard mogelijk om te fietsen in Tel Aviv zonder gids, maar dan ervaar je de stad minder.  

skyline tel aviv
De skyline en het strand van Tel Aviv

Meer hoogtepunten van Tel Aviv

Fietsen in Tel Aviv is hartstikke leuk, maar er zijn nog veel meer leuke dingen die je kunt doen in Tel Aviv.


jaffa tel aviv israel
Het oude Jaffa in Tel Aviv

Eten en slapen in Tel Aviv

Ik slaap in een sfeervol appartement in de wijk Jaffa. CityInn Jaffa Apartments heeft een supermarkt op loopafstand en in je eigen keukentje kun ontbijt of diner bereiden.

Heb je geen zin om te koken? Om de hoek zitten verschillende tentjes waar je goed en betaalbaar kunt eten. Ook kun je prima uitgaan in Jaffa! Jessica van Corners of the World verzamelde leuke restaurantjes in Tel Aviv op haar blog.

Wil je goedkoop slapen in Tel Aviv? Kijk dan eens bij Abrahams Hostel.

jaffa flea market
Jaffa Flea Market

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry