home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Vijf bijzondere Balinese feestdagen en festivals in 2023

Ze loopt naar het huisaltaar. In haar hand heeft ze een klein bakje van kunstig gevouwen bananenblad. Het bakje is gevuld met wat rijstkorrels, bloemblaadjes en muntjes. De wierook prikt in mijn neus wanneer ze het offertje op het altaar plaatst.

Het Hindoeïsme speelt een belangrijke rol in het Balinese leven. Dat zie je in kleine dingen, maar ook in grote dingen. Dagelijks plaatst de vrouw des huizes kleine offertjes. Alles voor good luck. In de dorpen zijn Balinese vrouwen elke dag uren bezig met offers maken en bidden. Tijdens Balinese feestdagen zijn de offertjes groter en duren de ceremonies langer. Op Bali zijn veel festivals en religieuze feestdagen. Bali wordt niet voor niks het eiland van de goden genoemd!

Toen ik op Bali woonde werd ik vaak uitgenodigd bij lokale Bali feesten. In deze blog deel ik mijn ervaringen.

offer bali
Offers op Bali

Bij deze een overzicht van vijf bijzondere feestdagen en ceremonies. Ga je naar Bali? Ceremonies kun je bijna iedere dag wel zien!

Nyepi: het Balinees nieuwjaar

In maart viert Bali het hindoeïstisch nieuwjaar. Deze dag staat in het teken van rust en bezinning: elektriciteit, gemotoriseerd verkeer en zelfs vliegtuigen zijn gedurende 24 uur verboden. Het drukke Bali is die dag stil en leeg - dit is heel bijzonder.

In aanloop van Nyepi vindt een aantal ceremonies plaats, als Melasti en Ogoh-ogoh. Melasti is een rituele reiniging bij de zee of een heilige bron. Ogoh-ogoh is een parade van poppen van papier-maché die in brand worden gestoken: de verbranding van het kwaad.

Het Hindoeïstisch Nieuwjaar in India wordt op een ander moment gevierd. Nyepi is een unieke viering binnen het Balinees Hindoeïsme. Zo zijn er meer Hindoe feestdagen die alleen op Bali worden gevierd.

feestdag nieuwjaar bali
De voorbereidingen van Nieuwjaar. Bali is een dag gehuld in stilte 

Als toerist Nyepi vieren
Het Balinese nieuwjaar is van alle Balinese feestdagen de belangrijkste dag. Omdat alles stil ligt, is de kans groot dat Nyepi invloed heeft op je reisplannen. Veel mensen trekken naar Lombok en de Gili's. De ceremonies vlak voor Nyepi zijn mooi om mee te maken, vooral de Ogoh-Ogoh parade.

Datum Nyepi
Nyepi Bali 2023 valt op 22 maart. Het Hindoe Nieuwjaar in 2024 is op 11 maart.

Lees meer over het Balinees nieuwjaar

Balinese ceremonies rondom Galungan en Kuningan

Galungan en Kuningan zijn twee belangrijke Balinese feestdagen. Tijdens deze dagen wordt de overwinning van het goede op het kwade gevierd.

Weken voor Galungan worden de straten al versierd met penjols, grote stokken van bamboe met vruchtbaarheidssymbolen. Dit ziet er zo vrolijk uit!

feestdagen bali barong
De barong rond Galunangan, een belangrijke feestdag. Bali eert het goede.

De dag voor Galungan wordt er vaak een varken geofferd. Het vlees wordt eerlijk verdeeld over verschillende families. Balinezen vieren Galungan en Kuningan in de tempel en bij hun familie.

Als toerist Galungan en Kuningan vieren:
Op straat is het rondom Galungan vaak drukker dan normaal, vooral rondom de vele tempels op Bali. Soms zorgt dit voor verkeersopstoppingen - maar dat geldt voor bijna elke Balinese ceremonie. Als toerist word je soms uitgenodigd om mee te eten van het geofferde varken. Verwacht geen lekkere kotelet, juist de organen zijn een lokale delicatesse. 

Datum Galungan en Kuningan
Galungan - Kuningan 2023 is van 4 tot 14 januari en van 2 tot 12 augustus.

Lees meer over Galungan en Kuningan.

galungan bali indonesie
Speciale versieringen voor Balinese feestdagen

Balinese bruiloft

Een traditionele Balinese bruiloft is een heel spektakel. De ceremonies rondom het feest duren enkele dagen. De trouwdag zelf is een dag met veel gebeden en lekker eten.

Als toerist naar een Balinese bruiloft:
Word jij door iemand uitgenodigd om mee te gaan naar een traditionele Balinese bruiloft? Schroom je niet en grijp de kans! Een Balinese bruiloft is een unieke kans om een kijkje te nemen in het Balinese leven. Kleed je gepast, dat wil zeggen knieën en schouders bedekt. 

Lees meer over een traditionele Balinese bruiloft.

bruiloft bali indoensie
Een traditionele Balinese bruiloft 

Een crematie op Bali

Een crematie op Bali is een bijzondere aangelegenheid. Na de dood worden mensen vaak eerst begraven: een crematie is duur! Pas als er voldoende geld gespaard is, vindt de eigenlijk crematie plaats.

Op de dagen van de crematie worden een of meerdere personen gecremeerd. Dorpelingen dragen hoge constructies van bamboe: deze draagbaar vormt een brug met het hiernamaals. Deze wordt uiteindelijk in brand gestoken.

Als toerist een crematie bezoeken
Je zult niet snel uitgenodigd worden voor een crematie. Vanaf een afstandje kun je soms een glimp van de ceremonie opvangen. Crematies op Bali zijn over het algemeen geen verdrietige aangelegenheid: de dode zal reïncarneren. Een crematie wordt door familie vaak gezien als een feestdag.

crematie bali
Een crematie Bali

De herdenking van de slag om Margarana

De slag om Margarana herdenkt de Balinezen die gesneuveld tijdens het gevecht dat een eind maakte aan de Nederlandse overheersing van Bali. Deze slag wordt herdacht op 22 november.

Als toerist naar deze herdenking
Ik vind het dubieus of Nederlanders iets te zoeken hebben bij deze bijeenkomst.... Toen ik Engelse les gaf op Bali, werd ik uitgenodigd door mijn school. Ik voelde me soms best ongemakkelijk. Je kunt de begraafplaats bij Marga daarom beter op een ander moment bezoeken. 

Datum slag van Margarana
De slag om Margarana wordt elk jaar op 20 november herdacht.  

Lees meer over de slag van Margarana

ceremonie bali
Ceremonie rondom de slag van Margarana

Ramadan op Bali

De bevolking van Bali is overwegend hindoeïstisch. De meeste van hen zullen niet meedoen aan de vastenmaand Ramadan.Toch heeft de Ramadan effect op je Bali vakantie. Vooral aan het eind van de Ramadan (het suikerfeest, Idul Fitri) is het extra op Bali.

Lees meer over de Ramadan in Indonesië.

De feestdagen op Bali: kerst en nieuwjaar

Steeds meer toeristen vieren de feestdagen op Bali. In plaats van een witte kerst en spetterend vuurwerk vieren ze kerst op Bali met een cocktail aan het zwembad.

De meeste Balinezen vieren geen kerst. Toch zie je steeds meer kerstbomen en andere kerstversiering opduiken, vooral in de grote shopping malls en bij de strarbucks. Oud en nieuw op Bali is een feestje van de toeristen, de Balinezen hebben hun eigen nieuwjaar in maart. Vaak wel nieuwjaarsarrangementen en feestjes in Kuta en Canggu om het nét wat meer speciaal te maken. De kerstvakantie is de drukste tijd van het jaar. 

Banken, overheidsinstantie en sommige winkels zijn gesloten op 25 december en 1 januari.

Wil je je visum verlengen op Bali? Houd er rekening mee dat de ambassade dicht is rondom Balinese feestdagen en nationale feestdagen in Indonesië. De wachttijd kan oplopen.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry