home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
17/02/2019

Vijf bijzondere Balinese feestdagen en ceremonies

Ze loopt naar het huisaltaar. In haar hand heeft ze een klein bakje van kunstig gevouwen bananenblad. Het bakje is gevuld met wat rijstkorrels, bloemblaadjes en muntjes. De wierook prikt in mijn neus wanneer ze het offertje op het altaar plaatst.

Het Hindoeïsme speelt een belangrijke rol in het Balinese leven. Dat zie je in kleine dingen, maar ook in grote dingen. Dagelijks plaatst de vrouw des huizes kleine offertjes. Alles voor good luck. Tijdens Balinese feestdagen zijn de offertjes groter en duren de ceremonies langer.

offer bali
Offers op Bali

Bij deze een overzicht van vijf bijzondere Balinese feestdagen en ceremonies.

Nyepi: het Balinees nieuwjaar

In maart viert Bali het hindoeïstisch nieuwjaar. Deze dag staat in het teken van rust en bezinning: elektriciteit, gemotoriseerd verkeer en zelfs vliegtuigen zijn gedurende 24 uur verboden. Het drukke Bali is die dag stil en leeg - dit is heel bijzonder.

In aanloop van Nyepi vindt een aantal ceremonies plaats, als Melasti en Ogoh-ogoh. Melasti is een rituele reiniging bij de zee of een heilige bron. Ogoh-ogoh is een parade van poppen van papier-maché die in brand worden gestoken: de verbranding van het kwaad.

feestdagen nyepi
De voorbereidingen van Nyepi

Als toerist Nyepi vieren
Het Balinese nieuwjaar is van alle Balinese feestdagen de belangrijkste dag. Omdat alles stil ligt, is de kans groot dat Nyepi invloed heeft op je reisplannen. Veel mensen trekken naar Lombok en de Gili's. De ceremonies vlak voor Nyepi zijn mooi om mee te maken.  

Datum Nyepi
Nyepi valt op 6 maart 2019 en op 25 maart 2020.

Lees meer over het Balinees nieuwjaar

Balinese ceremonies rondom Galungan en Kuningan

Galungan en Kuningan zijn twee belangrijke Balinese feestdagen. Tijdens deze dagen wordt de overwinning van het goede op het kwade gevierd.

Weken voor Galungan worden de straten al versierd met penjols, grote stokken van bamboe met vruchtbaarheidssymbolen. Dit ziet er zo vrolijk uit!

feestdagen bali barong
De barong rond Galunangan

De dag voor Galungan wordt er vaak een varken geofferd. Balinezen vieren Galungan en Kuningan in de tempel en bij hun familie.

Als toerist Galungan en Kuningan vieren:
Op straat is het vaak drukker dan normaal, vooral rondom de vele tempels op Bali. Soms zorgt dit voor verkeersopstoppingen - maar dat geldt voor bijna elke Balinese ceremonie. 

Datum Galungan en Kuningan
Galungan is van 26 december 2018 tot 5 januari 2019 en van 24 juli tot 3 augustus 2019.

Lees meer over Galungan en Kuningan.

galungan bali indonesie
Speciale versieringen voor Balinese feestdagen

Balinese bruiloft

Een traditionele Balinese bruiloft is een heel spektakel. De ceremonies rondom het feest duren enkele dagen. De trouwdag zelf is een dag met veel gebeden en lekker eten.

Als toerist naar een Balinese bruiloft:
Word jij door iemand uitgenodigd om mee te gaan naar een traditionele Balinese bruiloft? Schroom je niet en grijp de kans! Een Balinese bruiloft is een unieke kans om een kijkje te nemen in het Balinese leven. Kleed je gepast, dat wil zeggen knieën en schouders bedekt. 

Lees meer over een traditionele Balinese bruiloft.

bruiloft bali indoensie
Een traditionele Balinese bruiloft 

Een crematie op Bali

Een crematie op Bali is een bijzondere aangelegenheid. Na de dood worden mensen vaak eerst bedraven: een crematie is duur! Pas als er voldoende geld gespaard is, vindt de eigenlijk crematie plaats.

Op de dagen van de crematie worden een of meerdere personen gecremeerd. Dorpelingen dragen hoge constructies van bamboe: deze draagbaar vormt een brug met het hiernamaals. Deze wordt uiteindelijk in brand gestoken.

Als toerist een crematie bezoeken
Je zult niet snel uitgenodigd worden voor een crematie. Vanaf een afstandje kun je soms een glimp van de ceremonie opvangen. Crematies op Bali zijn over het algemeen geen verdrietige aangelegenheid: de dode zal reïncarneren.  

crematie bali
Een crematie op Bali

De herdenking van de slag om Margarana

De slag om Margarana herdenkt de Balinezen die gesneuveld tijdens het gevecht dat een eind maakte aan de Nederlandse overheersing van Bali. Deze slag wordt herdacht op 22 november.

Als toerist naar deze herdenking
Ik vind het dubieus of Nederlanders iets te zoeken hebben bij deze bijeenkomst.... Toen ik Engelse les gaf op Bali, werd ik uitgenodigd door mijn school. Ik voelde me soms best ongemakkelijk. Je kunt de begraafplaats bij Marga daarom beter op een ander moment bezoeken. 

Datum slag van Margarana
De slag om Margarana wordt elk jaar op 22 november herdacht.  

Lees meer over de slag van Margarana

ceremonie bali
Ceremonie rondom de slag van Margarana

Wil je je visum verlengen op Bali? Houd er rekening mee dat de ambassade dicht is rondom Balinese feestdagen. De wachttijd kan oplopen.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry