home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Street art in Luik en Jemeppe

Luik België is geen typische stad voor een stedentrip. Luik is evenmin een populaire bestemming om street art te spotten. Ik moet soms echt even zoeken naar de street art van Luik! Aan de andere kant: wie zoekt zal vinden. Er is best veel street art in Luik.

In deze blog laat ik je de mooiste street art, murals en graffiti in Luik zien. Ook neem ik je mee naar het industriële stadje Jemeppe.

street art luik birds
Street art in Luik: the Birds van Hell'O Monsters

The Birds - Hell'O Monsters

Vanuit het Le Grand Curtius museum is het al te zien: de grote mural van Hell'O Monsters aan de Rue des Aveugles. Hell'O Monsters is een Belgisch collectief van de kunstenaars Jérôme Meynen, François Dieltiens en Antoine Detaille. Zij maakten niet alleen street art in Luik, maar ook in andere Belgische steden als Charleroi.

'The Birds' is een kleurrijke mural met vogels, maar ook met andere monsters. De monsters zijn trouwens alles behalve eng!

Hier vind je meer werk van Hell'O Monsters.

crystal flower luik street art
Crystal Flowers

Crystal Flowers - Okuda San Miguel

Op de gevel van het Museum voor Schone Kunsten pronkt een grote kristallen bloem van de Spaanse kunstenaar Okuda San Miguel. Een mural met felle kleuren, veel rechte lijnen en niet veel detail.

Het contrast tussen Crystal Flowers en de grauwe gevel van het museum kon haast niet groter zijn.

street art belgie
Street art in Luik gemaakt door Sozyone Gonzalez

Future Birds - Sozyone Gonzalez

Sozyone Gonzalez is een rapper en graffiti kunstenaar uit Brussel. In Luik maakte hij de metersgrote mural 'Feature Birds': een afbeelding van een man met een lieflijk klein vogeltjes wat een ring draagt.

Verborgen parels in Luik

Street art in Luik zijn vaak werken van befaamde nationale en internationale kunstenaars. Deze werken zijn gemaakt in opdracht om de stad mooier en kleurrijker te maken.

robot street art luik
Robots!

Toch zijn er in Luik ook murals te vinden waarvan de maker niet bekend is. Soms is dat een (lelijke) illegale tag, maar er zitten ook echte pareltjes bij. Een voorbeeld daarvan zijn de 'stipfiguren' aan de Potiérue.

Ook aan de Rue de l'Agneau, de Rue de Rêwe en de Rue Soeurs-de-Hasquem ligt veel moois.

luik belgie wallonie
Kleurrijke straatjes in Luik

Street art in de omgeving van Luik

Onder de rook van Luik ligt het industriële dorpje Jemeppe. In eerst instantie doet Jemeppe nogal troosteloos aan: er is veel industrie. Sommige panden zijn verlaten naar het sluiten van de kolenmijnen en het verplaatsen van de productie. Gave panden voor Urbex fotografen, minder leuk voor de bewoners van het stadje.

spray can art luik
Gratis kunst op straat

In Jemeppe zijn een paar fraaie murals te vinden. Een terugkerend thema bij deze Spray Can Art zijn de mijnen en de industrie van de regio.

Tip: Street art in Jemeppe kun je prima combineren met een bezoek aan Maison des Terrils in Saint-Nicolas. Hier is een oude mijnsteenberg omgetoverd tot een natuurgebied.

Lees meer over de mijnen en industrieel erfgoed rondom Luik.

mural  mijnwerker jemeppe
Mural van een mijnwerker in Jemeppe

Tips voor een stedentrip Luik

Ben je op zoek naar een originele bestemming voor een stedentrip? Dan is Luik een prima kandidaat! In een dagje Luik kun je veel street art zien én de hoogtepunten van Luik bezoeken. 

Heb je meer tijd? Dan zou ik zeker in Luik blijven slapen. In deze blog vertel ik je alles voor een geslaagde stedentrip naar Luik.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry