home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Een dagtrip naar Toledo

Wanneer de bus de snelweg verlaat, zie ik al snel de stad Toledo op de berg. De herfstzon geeft de oude Spaanse hoofdstad een warme gele gloed. Alleen de rivier de Taag scheidt me nog van mijn reisdoel. Vanuit Madrid kun je eenvoudig een dagtrip naar Toledo maken.

De bus stopt bij de Mirador del Valle. Dit is een mooi uitzichtpunt over de stad.

dagtrip toledo tips
Genieten van het uitzicht en de zon bij Mirador del Valle

Een dagtrip naar Toledo is op veel plekken in Madrid te boeken voor ongeveer 30 euro. Je hoeft de mannetjes met flyers en bordjes maar te volgend. Ik maak mijn dagtrip naar Toledo op nét een beetje een andere manier: met 50 pubers tijdens een uitwisseling van school.

Stadswandeling door Toledo

Ik begin mijn ontdekking van Toledo met een korte stadswandeling. Er worden gratis stadswandelingen aangeboden vanaf de Plaza Mayor, maar het centrum van de oude Spaanse hoofdstad Toledo kun je ook prima zelf ontdekken. Leerlingen van de Spaanse school geven mij een korte rondleiding.

stadswandeling toledo
Een stadswandeling door de smalle steegjes van Toledo

De straatjes van Toledo zijn smal en steil. Ik gluur een steegje in, een kat ligt loom in het zonnetje. Een stukje verderop kijken twee kwispelende hondjes me aan vanachter het raam.

Toledo is een stad met vele poorten. Zo leuk! Misschien is Toledo mijn nieuwe favoriete Spaanse stad.

Damascusstaal sieraden in Spanje

Net voor de oorlog bezocht ik de Syrische hoofdstad Damascus. Ik was onder de indruk van de mannen die mozaïeken en sieraden maakten met flinterdunne draden.

damascusstaal toledo
Het maken van sieraden van Damascuisstaal

De Syriërs brachten deze techniek in de achtste eeuw naar Toledo in Spanje. In kleine winkeltjes zijn ambachtslieden aan het werk. Naast fraai goudwerk worden er ook goedkopere varianten uit China verkocht, net als Moorse tegeltjes en schaaltjes.

De pubers zijn door het dolle heen: alle meiden willen sieraden shoppen. Ik snap ze wel, het Damascusstaal ziet er mooi uit. In een hoekje van de winkel maakt een ambachtsman sieraden op traditionele wijze. Het metaaldraad glijdt op soepele wijze door zijn handen. Vol verwondering kijk ik toe. Wanneer het metaaldraad op de juiste plek ligt, wordt het met een klein hamertje in het sieraad geslagen.

synagoge toledo spanje
Detail van de synagoge van Toledo

Sinagoga del Tránsito

In Toledo leefden joden, moslims en christenen jarenlang vredig naast elkaar. De Sinagoga del Tránsito is prachtige synagoge. Naast de gebedsruimte zijn er verschillende vitrines met oude tora’s, houtsnijwerk en andere relikwieën.

Helaas heb ik maar kort de tijd in de synagoge. Ik maak snel een paar foto's van de details op de muur.

Achter het gebouw ligt een kleine begraafplaats in een rustige tuin.

bezienswaardigheden toledo
Bezienswaardigheden in Toledo: de gangen van Monasterio de San Juan de los Reyes

Monasterio de San Juan de los Reyes

Toledo kent vele kerken en kloosters. Het Monasterio de San Juan de los Reyes is groots. De ruimte overvalt me. De gangen rondom de kloostertuin. De houten banken in het midden van het schip. Het lijkt met of er een kerk in een kerk is aangelegd.

Ik voel een brok in mijn keel en de tranen springen in mijn ogen. Ik ben niet gelovig, maar ik voel de drang om te bidden. Ik graag in mijn zak voor een muntje voor een kaarsje. Ik laat mijn gedachten vrij.

En hoewel ik niet gelovig ben, is mijn gebed gehoord :)

San Juan de los Reyes toledo
Heilige in het Monasterio de San Juan de los Reyes

Toledo heeft een beroemde kathedraal. Deze heb ik helaas niet bezocht.

De stadsmuren van Toledo

Mijn dagtrip naar Toledo eindigt bij de stadsmuren. Ik loop onder een kleine poort door. Er loopt een zijlijn langs de middeleeuwse brug. Drie maal raden wat de pubers willen.... (Maar dat is even geen optie).

Ver onder me kabbelt de rivier de Taag. Langs haar oevers groeien subtropische planten in de botanische tuin van Toledo. Het is herfst, maar zo voelt het even niet. Genieten!

stadsmuur toledo spanje
Tolrdo

Praktische tips voor een dagtrip naar Toledo

park toledo
Picknick in het park in Toledo

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry