home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)België

Je hoeft niet ver te reizen om verrassende plekjes te ontdekken. België is een fijne bestemming voor een weekendje weg of een (korte) vakantie dicht bij huis. Lees snel verder voor de leukste stedentrips en uitstapjes bij onze zuiderburen!

markt leuven belgie
De gezellige markt van Leuven

DE LEUKSTE STEDENTRIPS IN BELGIË

Striproute van Brussel

Brussel staat in het teken van de strip! Tijdens een thematische wandeling kun je langs ruim zestig murals van bekende (en minder bekende) striphelden lopen.

Lees meer over de striproute van Brussel.

striproute brussel stedentrip belgie
Rik Ringers in Brussel

Een weekendje Leuven

In Leuven is altijd wat te beleven. Zo bezocht ik het stadsfestival 500 jaar Utopia in Leuven. Het festival is helaas voorbij, maar de inspirerende locaties waar het festival was kun je gewoon blijven bezoeken. (En waarschijnlijk is er een nieuwe gave expositie.)

Bovendien is Leuven een stad voor een heerlijk ontspannen weekendje weg! Ik zet een aantal plekjes om te eten, drinken en slapen op een rij.

stedentrip luik
Kleine steegjes in Luik

Een stadswandeling langs verborgen plekjes in Luik

De stad Luik is misschien niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een stedentrip in België. En dat terwijl Luik heel veel onbekende en verborgen bezienswaardigheden heeft!

Lees snel meer over mijn stadswandeling langs bezienswaardigheden in Luik en street art in Luik.

In de omgeving van Luik ruik je de industriële geschiedenis van de regio. Hier kun je wandelen over de terrils of afdalen in de mijnen van Blegny.

Mons: de culturele hoofdstad van Europa

In 2015 was de stad Mons (Bergen) in Wallonië de culturele hoofdstad van Europa. Het zal je niet verbazen dat er in Mons en omgeving heel veel te doen en te beleven valt. In deze blog lees je meer over de bezienswaardigheden van Mons en alles wat je moet weten voor je Mons stedentrip.

Ben je dol op street art en kunst op straat? Sla dan zeker deze blog over street art in Mons niet over!

mijnbouw charleroi

Chareroi: stad van mijnen en staal

Charleroi is onbekend bij Nederlandse toeristen. Geen idee waarom! 

Ik bezoek Charleroi en geniet van het industriële karakter van de stad. Net buiten de stad zie ik de impact van de mijnbouw bij Marcinelle. Na het lezen van deze blog boek jij ook een stedentrip naar Charleroi.

Ben jij net als ik verzot op street art? Ook dan kom je in Charleroi aan je trekken. De stad is een openluchtmuseum met werken van nationale en internationale kunstenaars.

Lees alles over street art in Charleroi.

stret art charleroi
Street art in Charleroi

Beringen: duiken in een oude mijn

Ben je  net als ik dol op duiken en industrieel erfgoed? Breng dat eens een bezoek aan de oude mijnsite van Beringen!

In Beringen is een oude mijnsilo omgebouwd tot een groot indoor duikcentrum, compleet met tropische vissen en zeemeerminnen! Het onderwaterlandschap bevat helaas geen planten, maar mede daardoor is het water ongelooflijk helder.

Lees meer over duikcentrum TODI en Be-mine in Beringen.

duiken todi
Duiken in een oude mijn

NATUUR IN BELGIË: DE MOOISTE PLEKKEN OM TE WANDELEN IN BELGIË

Natuurlijk Viroinval

Aan de uitlopers van de Ardennen ligt het adembenemende Viroinval. De kastgraslanden bieden een thuis aan zeldzame vlinders en wilde orchideeën. Wandelaars en fietsers komen aan hun trekken tussen de rotsformaties. 

Het onbekende Hauts-Pays

Tegen de Franse grens ligt het onbekende Hauts-Pays. Dit natuurgebied in Wallonië is goed te combineren met een stedentrip naar Mons.

wandelen langs de geul
Wandelen langs de Geul

Wandelen in Plombieres

Net over de grens in België ligt de gemeente Plombières. Op de oude mijnsite ligt nu een bijzonder natuurgebied. Je kunt hier wandelen langs de Geul net over de grens in België. In het Geuldal bloeien bijzondere bloemen en ligt zelfs een kleine grot!

Het betoverende Hallerbos

Waar ter wereld vind je een prachtig paars tapijt tussen de bomen? Elk voorjaar (eind april/begin mei) bloeien de hyacinten en bosanemonen in het Hallerbos bij Brussel. Een genot voor het oog!

wandelen viroinval
Wandelen bij Viroinval

BIJZONDERE FOTOLOCATIES

Het Hallerbos is een hotspot voor fotografen, maar België heeft meer voor liefhebbers van fotografie.

Urbex in Doel

Verdwaal in het spookstadje Doel onder de rook van Antwerpen. Je loopt langs lege huizen met verschillende vormen van street art. Dompel je onder in de schoonheid van het verval. Doel is een leuke plek voor beginnende Urbex-fotograferen.

Urbex in een verlaten school of hotel

In Vlaanderen ligt het fameuze Swamp Hotel. De bouw van het hotel is door zijn ligging in het moeras gestaakt, maar je kunt het verlaten hotel nog altijd bezoeken. Zoek je een verlaten kasteel dat ooit een hotel was? Kijk dan eens naar Chateau Cinderella.

Natuurlijk zijn er veel meer toffe urbex locaties in België.

belgie urbex fotografie
Urbex in de verlaten Green School

Scheepslift van Strépy-Thieu

Een gebouw als fotografie object? Jawel! De Scheepslift Strepy-Thieu is een waar kunstwerk dat zeker in de smaak valt bij liefhebbers van (industriële) architectuur en fotografie.

Het fotografiemuseum van Brussel/Charleroi

Het fotografiemuseum in Charleroi is een van de grootste en meest toonaangevende musea voor fotografie in Europa. Het museum heeft een permanente collectie over de geschiedenis van de fotografie, en daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstelling van internationale topfotografen.

Ben je in de buurt? Ga dan zeker naar het Museé de la Photographie.

fotografie hallerbos
Het sprookjesachtige Hallerbos

Vliegen vanuit België

Wist je dat je soms honderden euro's kan besparen door NIET vanaf Schiphol te vliegen maar te vertrekken vanuit Zaventem? Met de auto ben je er zo en je kan betaalbaar parkeren bij het vliegveld. Op prijsvergelijkingssites als tix.nl kun je Brussel als vertrekluchthaven selecteren. Heel handig!

Lees meer over goedkoop vliegen.

Wat is jouw favoriete plekje in België?

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry