home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Mijn route door Israël (en de leukste accommodatie)

Heb je plannen voor een rondreis door Israël? In deze blog deel ik mijn route door Israël van dag én deel ik toffe accommodatie in Israël. Ik reisde in 10 dagen van de Dode Zee naar Tel Aviv en Jeruzalem. 

Israël is geen goedkope reisbestemming. De accommodatie in Israël hieronder is voorzien van een (gedeelde) keuken: zelf koken bespaart een hoop geld. 

route israel dode zee
Slapen aan de Dode Zee

Ik reis door Israël met de huurauto en met het OV. Er gaat een prima busverbinding tussen Tel Aviv, Jeruzalem en het vliegveld. Voor de Dode Zee en de woestijn is een huurauto erg handig. Vandaar dat ik eerst een aantal dagen een auto huur, en die vervolgens weer inlever.

Mijn route door Israël zie je op de kaart hieronder.

kaart route israel
Mijn route door Israël: van de Dode Zee via Mitzpe Ramon en Tel Aviv naar Jeruzalem

Route door Israël dag 1-3: de Dode Zee (2 nachten)

De Dode Zee ligt op ongeveer anderhalf uur rijden vanaf het vliegveld van Tel Aviv. Dit lijkt me een fijne plek om mijn rondreis door Israël te starten. Ik reserveer daarom een huurauto voor mijn eerste dagen in Israël.

Achteraf gezien was het misschien niet zo’n goed idee om meteen na aankomst op het vliegveld maar de Dode Zee te rijden. De formaliteiten op het vliegveld duurden een paar uur, waardoor ik pas na middernacht in mijn bedje kan ploffen.

Ik verblijf in een klein appartement in Neve Zohar. Neve Zohar is een suf dorpje: je kijkt uit over de Dode Zee, maar er is geen strand. Er is niet eens een supermarkt of een restaurant.

Is dit erg? Totaal niet!

acommodatie dode zee
Accommodatie in Israël aan de Dode Zee

Het appartement heeft een klein keukentje met een koelkast, een waterkoker en een magnetron. Het dichtstbijzijnde dorp met faciliteiten ligt zo’n drie kilometer verderop: prima te doen met de huurauto.

De eigenaar van het appartement heeft me echt verwend met vers fruit, koffie en thee, zoete hapjes en verzorgingsproducten uit de Dode Zee. Heerlijk.

Accommodatie aan de Dode Zee: Aloni Neve Zohar Dead Sea, Neve Zohar N.103, Neve Zohar

Vanuit Neve Zohar bezoek ik de oude vesting van Masada, Ein Gedi en de Mitzpe Ramon, een krater in de woestijn.

rondreis israel tel aviv
Lekker eten in Jaffa in Tel Aviv

Route door Israël dag 3-6: Tel Aviv (3 nachten)

Na de rust van de Dode Zee rijd ik naar Tel Aviv. Hier neem ik afscheid van de huurauto en reis ik met de bus en de fiets.

Wil je in een paar uur tijd alle hoogtepunten van Tel Aviv zien? Ga dan fietsen in Tel Aviv.

Ik slaap in de levendige wijk Jaffa in het oude Tel Aviv. Op nog geen vijf minuten lopen van mijn appartement ligt een toffe vlooienmarkt en om de hoek liggen talrijke adresjes om te eten en te drinken. Wanneer ik iets verder wandel ontdek ik de mooiste street art van Tel Aviv. Ook bezoek ik het verlaten busstation van Tel Aviv, een toffe locatie voor urbex fotografie.

CityInn Jaffa Apartments heeft achttien kamers verdeeld over twee panden. Elke kamer is anders!

tel aviv roof top terace
Ons roof top terrace in Tel Aviv

Ik begin mijn verblijf in Tel Aviv in een kamer met ingebouwd keukentje en eindig in een heuse suite met groot balkon en uitzicht over de stad. Kamers zijn brandschoon en bedden liggen heerlijk. Een aanrader dus.

(Ik verhuis wegens schilderwerkzaamheden in het pand, ik vind de geur niet fijn. Dit is prima opgepakt door de eigenaar, geen negatief woord over de accommodatie.)

Accommodatie Tel Aviv: CityInn Jaffa Apartments, Beit Eshel St 24, Tel Aviv-Yafo

Israël dag 6-10: Jeruzalem (4 nachten)

Mijn laatste verblijfplaats in Israël is de heilige stad Jeruzalem. Hier verblijf ik vijf dagen, zodat ik de tijd heb om het oude Jeruzalem te ontdekken en een aantal dagexcursies naar de Westelijke Jordaanoever te maken. Zo ga ik van Jeruzalem naar de Judean Desert en Bethlehem.

jeruzalem

Mijn tijd in Jeruzalem is lang genoeg om een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden te ontdekken en ook gewoon lekker van de gebaande paden af te gaan en door de stad te slenteren. Als ik meer tijd zou hebben gehad in Jeruzalem, zou ik me ook prima vermaakt hebben. Er is zo veel te doen en te zien!

Ik overnacht in Abraham Hostel net buiten het oude centrum. De tram stopt voor de deur: deze rijdt iedere paar minuten naar het centrale busstation, het busstation bij Damascus Gate en naar de oude stad.

Abraham Hostel is een fijne plek om te socializen. Bijna elke avond zijn er activiteiten als spelletjes, humus maken en jam sessies. In de lounge is een gezellige bar. De lounge grenst aan de keuken waar gasten kunnen koken. (Ideaal voor budgetreizigers.) Je kunt de hele dag gratis koffie en thee pakken in de keuken. 

Abrahams Hostel is de enige plek waar ik sliep met een ontbijtbuffet. Er is vers fruit, yoghurt, muesli en er zijn verschillende soorten brood met beleg. Daarnaast wordt er salade en ei geserveerd.


Abraham hostel #jerusalem #israel #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA


Het Abrahams Hostel heeft ongeveer 250 bedden, verdeeld over dorms en private rooms. Ik deel een kamer met mijn vriend op de bovenste etage van het hostel. De kamer is niet heel groot, maar groot genoeg voor ons tweetjes. We hebben een eigen badkamer en een klein keukenblok met stromend water en een koelkast.

Stiekem maakte ik me een beetje zorgen over lawaai in het hostel, maar dat was totaal niet nodig! De private rooms zijn goed geïsoleerd en ver genoeg weg van het feestgedruis. Help, ik word oud :)

O ja, Abrahams Tours regelt dagelijks vele excursies.

Accommodatie Jeruzalem: Abraham Hostel, 67 Hanevi’im Street, Davidka Square, Jeruzalem

Deze blog bevat affiliatie links en gesponsorde elementen. Als je boekt via deze links krijgt IkReis een kleine commissie (dank!), maar jij betaalt niks extra's.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry