home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)De blue lagoon in IJsland (en leukere alternatieven)

IJsland is het land van vuur en ijs. Een bezoek aan IJsland is niet compleet zonder een bezoek aan een van de vele warmwaterbronnen van het land. De bekendste is waarschijnlijk de Blue Lagoon bij Reykjavik. Maar er zijn er meer! 

Geothermische activiteit in IJsland

In de omgeving van Reykjavik in het westen van IJsland is op veel plekken geothermische activiteit te vinden. Het water zit op sommige plekken op een diepte van meer dan 2000 meter. Door de druk kan de temperatuur van de warmwaterbronnen in IJsland oplopen tot ver boven de 100 graden.

Het water wat uit de bodem omhoog komt, wordt ingezet voor stadsverwarming en het opwekken van elektriciteit. Maar er is meer. De warmwaterbronnen in IJsland worden ook gebruikt als (openlucht) zwembad, voor wellnesscentra en voor de hottub in de tuin.

blue lagoon ijsland
Blue Lagoon IJsland

Badderen in de Blue Lagoon in IJsland

De Blue Lagoon is een van de grootste en bekendste thermische baden van IJsland. Het bad bevat maar liefst 9 miljoen liter water! Op het diepste punt is de lagune maar liefst 1,6 meter diep. De lagune is geen natuurbad, maar aangelegd door de IJslanders zelf. Het warmwaterbad bevat zouten en mineralen die goed zijn voor je huid.

Voordat je de Blue Lagoon betreedt, is het de bedoeling dat je jezelf grondig wast (zonder badkleding). Dit kan onder de grote openbare douche, maar er zijn ook privé douches. In de douche is doucheschuim, shampoo en crèmespoeling aanwezig.

hotspring blue lagoon ijsland
Blue Lagoon, voor vele een hoogtepunt van IJsland

Mijn voet raakt de bodem dan de Blue Lagoon. Het voelt alsof er een laagje zand op de bodem ligt. Ik vind het een beetje smerig aanvoelen, alsof ik in een groot zwembad lig wat niet goed is schoongemaakt. Dit hoort echter bij zwemmen in de Blue Lagoon: de zouten uit het water zetten af tegen de wanden van het bad, maar drijven ook gewoon rond in het water. Het water in de Blue Lagoon in IJsland oogt een beetje melkachtig.

Op verschillende plekken in de Blue Lagoon liggen bakken met silicamodder. Dit reinigende masker is gratis en kun je zo vaak gebruiken als je wilt. Ik smeer mezelf in met het witte mengsels. Het voelt een beetje als een ruwe scrub. Stiekem hoop ik dat ik als herboren het bad uit kom.

Na een tijdje geplonsd te hebben in het grote bad is het tijd voor een bezoekje aan de sauna. Hoewel ik best kan genieten van een dagje Welness, voelt de sauna bij de Blue Lagoon niet fijn. Ik denk dat het verschil in temperatuur voor mij toch te groot is.

warmwaterbronnen ijspegel
Bevroren stoom bij de warmwaterbronnen

Praktische tips voor een bezoek aan de Blue Lagoon

De Blue Lagoon is voor veel mensen in must do tijdens een bezoek aan IJsland. Voor mij is het geen hoogtepunt van mijn IJsland-reis. Er zijn warmwaterbronnen die minder massaal zijn en een betere prijs-kwaliteitsverhouding hebben. Of die zelfs gratis zijn.

Tijdens mijn tweede bezoek aan IJsland sla ik de Blue Lagoon over.

ijsland warmwaterbron krauma
De warmwaterbron van Krauma

Krauma: mijn favoriete spa in IJsland

In het westen van IJsland ligt Krauma. Deze spa is niet populair onder toeristen, de kans is groot dat je de faciliteiten en warmwaterbaden van de spa bijna voor jezelf hebt. Krauma is mijn favoriete warmwaterbad in IJsland!

Het water van Krauma komt uit de Deildartunguhver bron. Dit is de krachtigste warmwaterbron van Europa. Het water wordt ter plekke aangelengd met smeltwater van de gletsjer waardoor de spa zijn ideale temperatuur krijgt.

Net als bij de Blue Lagoon moet je ook bij Krauma eerst douchen voordat je het bad betreedt. Er is een openbare douche in de kleedkamer. In de kleedkamer vind je lekker shampoo, doucheschuim, crèmespoeling en bodylotion. Ook zijn er föhns aanwezig. Je spulletjes kun je veilig opbergen in een van de vele lockers.

hotspring ijsland
Het zwembad van de hotspring van Krauma

Krauma heeft vijf warmwaterbaden van verschillende temperaturen. Het warmste bad heeft een temperatuur van 43-44 graden celsius, terwijl de kleine infinitypool een temperatuur heeft van 36-37 graden celsius. Bovendien kun je in Krauma afkoelen in een ijsbad en weer opwarmen in de twee sauna’s van het complex.

Terwijl vriendlief geniet van de sauna van de spa, kruip ik met een boekje weg op de ligstoel bij de vuurplaats. De relaxruimte van Krauma is fijn! Hier kom je nóg meer tot rust en kun je lekker hydrateren met een van de vele smaakjes vers fruitwater.

Tijdens mijn bezoek aan Krauma was ik 20 weken zwanger. Ervaren saunabezoekers mogen na het eerste trimester korte tijd in de sauna, maar ik heb de sauna even gelaten voor wat hij is.

hotsrping krauma ijsland
Gezond eten bij de hotspring van Krauma

De Spa van Krauma heeft een goed restaurant met voortreffelijke verse vis!

Praktische tips voor een bezoek aan de warmwaterbaden van Krauma

spa krauma ijsland
Relaxen bij het houtvuur

Accommodatie met een hottub

In het westen van IJsland vind je als je een beetje goed zoekt ook accommodatie met een hottub. Na een lange dag in de koude komen je spieren tot rust in het warme water.

Ik genoot van een appartement met hottub bij de Golden Cirkel. Vooral mijn kamer in Selfoss was erg fijn: lekker ruim, een goede badkamer en een goed uitgeruste gedeelde keuken.

hottub ijsland
Een eigen hottub in IJsland

Reykjadalur Hot Springs

Ben je op zoek aan meer avontuur? De Reykjadalur Hot Springs zijn gratis te bezoeken. Reykjadalur Hot Springs liggen in de 'rook vallei', een naam die te verklaren is door de damp en stoom die spontaan uit de bodem van deze vallei komt borrelen. Na een wandeling in IJsland van ongeveer vier uur kom je uit bij de bronnen. Grote kans dat je hier het rijk bijna voor je alleen hebt, zeker tijdens een bezoek aan IJsland in de winter.

Lees hier meer over een bezoek aan Reyjkadalur Hot Springs.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry