home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Interview: going local Verenigde Arabische Emiraten

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Me over ME beschrijft het leven in het Midden-Oosten.

woestijn vae
Rub Al Khali in sw Verenigde Arabische Emiraten

Me over ME op het Arabisch Schiereiland 

Als jong kind en nog voordat ik een woord Engels sprak, vloog ik in mijn eentje naar Ierland. Ik wilde altijd iets nieuws zien, ontdekken en beleven. Later reisde ik met hangmat en muskietennet door het groen van de jungle en over bergen en vulkanen met wijdse uitzichten. Ik had in een mijn eentje rondgereisd door Azië en met mijn partner duikreizen gemaakt naar Belize, Cuba en Egypte. En ineens zat ik op uitnodiging van vrienden in de zandbak van Dubai. Prachtig vond ik het! Voor een vakantie, maar wonen? Nooit!

Totdat we een aanbieding kregen om in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) te werken. Binnen een maand was de container gepakt. Vervolgens werden we door het bedrijf naar Amerika gestuurd. Maar de woestijn bleef trekken. Zo erg dat we ontslag namen en definitief op het Arabisch Schiereiland gingen wonen. In de afgelopen 10 jaar zaten we in Saoedi Arabië, Oman en de VAE.

varen vae
Varen met een Dhow

Wonen in de Verenigde Arabisch Emiraten is verrassend leuk!

We botsten tegen regelgevingen aan, werden van het kastje naar de muur gestuurd en begrepen eigenlijk niets van het leven hier. Frustraties, wanhoop, verdriet. Het kwam allemaal voorbij. Maar inmiddels ben ik hier zo eigen. De ongelimiteerde gastvrijheid van de lokale bevolking, hun oprechte interesse en betrokkenheid en het gemak waarmee ze het leven nemen zijn eigenschappen die ik alleen maar kan bewonderen. Ik voel me vrij en mag mezelf zijn. Als ik iets doe wat ze niet begrijpen, zullen ze dat niet snel laten merken. Daarnaast voel ik me veilig. Ik kan met een gerust hart alle ramen en deuren op laten staan. Het enige waar ik voor moet uitkijken is een zandstorm. Bovendien ben ik verliefd geworden op de natuur. We gaan graag wandelen in de bergen, maken een canyoning trip door de poelen in de wadi’s van Oman en trekken door de eindeloze woestijn. Het lijkt misschien een saaie zandvlakte, maar elke duin is anders qua kleur, vormgeving en patroon. Het is verrassend hoeveel leven er te vinden is. En wat je er kunt doen. De woestijn is een grote speeltuin om met auto’s te spelen, te zandboarden en sleetje te rijden.

wadi oman
Jeepsafari in Oman

Locals ontmoeten: Emirati en Omani 

Mijn vriendenkring bestaat uit expats uit alle hoeken van de wereld. Mijn lokale vrienden komen uit de stad, maar ik kom ook bij bedoeïenen die in de bergen of de woestijn leven. Sommigen heb ik via het werk leren kennen, anderen via school of toevallig, tijdens een kampeertocht. Als toerist in Oman ontmoet je de lokale bevolking zodra je het hotel uitloopt in souqs en winkels, als reisleider of aan het strand. Het kan je ook overkomen dat ze bij je komen zitten als je rond een kampvuur zit. 

Kies een lokale gids

Maar Emirati ontmoeten is wat moeilijker. Toch kun je ze, als je daar een beetje moeite voor doet, ontmoeten. Het kan al in de luxe shopping malls. Maar het gaat gemakkelijker op culturele evenementen, zoals het Al Dhafra Festival of bij kamelenraces. Emirati vinden het hartstikke leuk om hun passie met je te delen en kunnen heel animerend vertellen over hun cultuur. Sinds kort kun je trouwens ook een rondleiding doen met een Emirati gids. Dat is heel bijzonder, want dan word je uitgenodigd voor een koffie- of theeceremonie. Maar pas op! Voordat je het weet voel je je thuis en zit je, net als ik, niets liever dan met je voeten in het warme zand van de woestijn.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry