home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Tempels en ceremonies fotograferen

Aan het begin van de maand verschijnen er fotografietips op IkReis. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deze maand: tips voor het fotograferen van tempels en ceremonies.

Iedereen die wel eens in (Zuidoost-)Azië is geweest herkent het. Tempels. Vele tempels. Soms van het type dertien in een dozijn, maar vaker met unieke kenmerken en details. Hoe kun je tempels en ceremonies het mooiste fotograferen?'

ceremonie bali
Detail van de Kecak Dance op Bali

Tempels fotograferen: kies de juiste lens

De Wat Arun in Bangkok is een grootste tempel. Al van verre zie je de Wat Arun boven de rivier Chao Praya uitsteken. In de late namiddag kun je mooie platen schieten van de Wat Arun met de ondergaande zon. Een mooie overzichtsfoto!

Uit een opname vanaf een afstandje blijkt echter niet hoe kolossaal de Wat Arun eigenlijk is. Een foto van de Wat Arun met een groothoeklens geeft veel meer een gevoel van grootte. Wil je in een overzichtsfoto laten zien hoe groot een tempel is? Maak dan gebruik van perspectief en een groothoeklens. Zoom niet in, dat maakt een foto platter.

wat arun bangkok

fotografie tempel bangkok
Twee keer Wat Arun. Twee keer anders.

Breng variatie je standpunt

De foto’s hierboven laten het al zien: het standpunt en het licht zijn bepalend voor de sfeer op de foto. Je kunt hiermee variëren.

Door dichtbij een tempel te staan, lijkt deze hoger. Door foto’s vanaf een afstandje te maken, plaats je de tempel in een context. Vanaf een berg krijg je een totaal ander plaatje. Door variatie aan te brengen, voorkom je dat foto’s saai worden.

(Natuurlijk vind jij je foto’s helemaal geweldig. Je omgeving denkt daar anders over. Op je moeder na dan...)

Vergeet de details niet

Veel tempels hebben bijzondere decoratie. De kleurrijke mozaïeken van de tempels in Laos. De prachtige muurschilderingen in de tempels in Myanmar. En de uitgehouwen afbeeldingen van de god Shiva in Sri Lanka.

detail tempel laso
Detail van een tempel in Laos

Details van een tempel komen tot hun recht wanneer ze beeldvullend gefotografeerd worden. Zoom gerust in! Het leuke van inzoomen op details is de vage achtergrond. Zo wordt de aandacht nóg meer naar de tempel getrokken.

Voor een vage achtergrond moet je een groot diafragma kiezen (klein getal). Lees meer over diafragma en scherptediepte.

Het fotograferen van tempels en ceremonies

Sommige oudheden worden enkel door toeristen bezocht. Andere tempels worden door locals gebruikt. Grote kans dat je hier getuige mag zijn van een ceremonie. De dag van volle maan is bijvoorbeeld populair in het hindoeïsme en boeddhisme.

festival sri lanka
Monnik tijdens een festival in Sri Lanka

Vang het leven in een tempel

Een tempel die regelmatig gebruikt wordt, is een tempel die leeft. Deze momenten kun je vangen in foto’s.

Ga eens op zoek maar kleurrijke gebedsvlaggetjes, rokende wierook en kleurrijke offertjes. Wedden dat je de tempel en het festival weer bijna kunt voelen en ruiken bij het zien van deze bijzondere details?

Vind je het lastig om deze details vast te leggen? Vaak ligt in de buurt van een tempel een markt waar je kan oefenen met het maken van foto's.

offer bali fotograferen
Het fotograferen van offers op Bali

Het fotograferen van mensen tijdens een festival of ceremonie

Tijdens een festival of ceremonie zijn mensen vaak prachtig opgemaakt en gekleed. De traditionele kleding wordt gemaakt van bijzondere stoffen met fraaie kleuren en patronen.

Mensen maken het festival of de ceremonie. Leg momenten vast met een bijzondere serie portretten. Let vooral ook op accessoires als muziekinstrumenten en bloemen.

De meeste mensen vinden het geen probleem om gefotografeerd te worden tijdens een festival of ceremonie. Vraag voor de zekerheid even toestemming!

Lees meer over portretfotografie op reis.

fotografie tempel myanmae
Kies een hoger standpunt. Deze foto is gemaakt in Bagan in Myanmar.

Tempels fotograferen: blijf respectvol

Je trekt als toeristen naar een land en je bezoekt een bijzondere tempel. Voor de locals is de tempel vaak meer dan een bouwwerk. Pelgrims reizen van ver om hun eer te betonen aan een godheid. Om te bidden voor voorspoed en ‘good luck’. Behandel hen met respect.

In de meeste tempels mag gefotografeerd worden. Maar druk niemand zomaar een camera in het gezicht. Wees terughoudend met het gebruik van een flitser - bij voorkeur helemaal niet. Probeer mensen niet te hinderen in hun gebed bij het maken van het ideale plaatje.

Lees meer over respectvol reizen.

ubud bali fotogrsfie
Speel met scherptediepte

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry