home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Op jeepsafari in de betoverende Judean Desert

De jeep rijdt door de straten van Jeruzalem. Uit een diepe plas spat wat water omhoog. Het heeft geregend - wat best uniek is voor de regio. Al snel ontsnap ik echter aan de drukte van de stad en rijd ik de woestijn in. Ik maak me op voor een jeepsafari in de Judean Desert. Al snel laat ik de verharde weg achter me.

judean desert bedoeinen
Nomaden in de woestijn van Judea

Op bezoek bij de bedoeïnen

“De woestijn in de winter is best groen. Zie, door de regen van deze week zijn er allemaal plaatjes omhoog gekomen.” Ik kijk om me heen. Over de heuvels ligt inderdaad een groene gloed.

Ik sta midden in de woestijn van Judea, naast een paar hutjes van golfplaat. Tenten, noemt de gids ze. Dit is het winterverblijf van de bedoeïenen. Een verblijf uit de wind, in de zon. Wanneer je geen ramen en centrale verwarming hebt, moet je gebruik maken van de elementen uit de natuur om warm te blijven.

De echte winter moet echter nog komen. Veel bedoeïenen wonen nog op de heuvels met hun vee. Wanneer ik wat verder rijd, stuit ik inderdaad op hun woningen met schapen en geiten. Kinderen komen op de jeep afgerend en willen een praatje maken. Gasten zijn een zeldzaamheid in de woestijn. Voor een paar euro mag je op hun ezel rijden. Mij niet gezien!

winterverblijf bedoeienen
Tenten van de bedoeïenen

Betoverende uitzichten tijdens de jeepsafari in de Judean Desert

De gids rijdt verder. In geen velden of wegen is een weg te bekennen, maar blijkbaar zijn bandensporen en stenen met gekleurde markeringen voldoende om je te oriënteren.

Er blijkt zelf een kaart met deze tracks te zijn!

De jeep klautert langzaam om hoog. En dan staan we boven op de Mount Azazel, midden in de woestijn. Aan de ene kant raken de torens van Jeruzalem de hemel, aan de andere kant schittert het water van de Dode Zee. Deze ligt ruim anderhalve kilometer onder ons, ver bekenden zeeniveau.

jeepsafari judean desert

uitzicht mount azazel
Uitzicht vanaf Mount Azazel

In een afgesloten waterfles zit een giftige schorpioen. Het beestje leeft nog, maar voor hoe lang? Aangemoedigd door mijn medepassagiers draai ik de fles voorzichtig open. Het beestje heeft zijn vrijheid terug.

Het klooster Mar Sada

Midden in de woestijn ligt het klooster van Mar Sada. In dit Grieks-Orthodoxe klooster wonen vijftien monniken. Vrouwen zijn er niet welkom.

Het klooster is moeilijk te bereiken, er zijn maar weinig toeristen die hier komen. En ik ben zo bevoorrecht dat ik er eentje van mag zijn!

wandelen woestijn judea

mar sada klooster israel
Het Mar Sada Klooster in de Judean Desert

De tombe van Moses 

Ik neem mijn plekje naast de gids weer in, voor in de jeep. We zetten koers richting de volgende interessante plekken in de Judean Desert.

Na niet al te lange tijd bereiken we de verharde weg. Er gaat een golf van teleurstelling door me heen: ik ben er nog niet klaar voor om de Judean Desert te verlaten en terug te keren naar de bewoonde wereld. (Soms vraag ik me echt af, waarom ik in de stad woon. Is een afgesloten leven niet meer mijn ding?)

moskee nabi mosa
Nabi Mosa Mosque & Naqam

Het betreden van asfalt betekent gelukkig niet automatisch dat we de woestijn achter ons laten. Wel laten we de bedoeïnen met hun vee achter ons.

Midden in de woestijn ligt de moskee en het heiligdom van Nabi Mosa (Nabi Mosa Mosque & Naqam). Hier ligt de tombe van Moses.

Wadi Qelt: een oase in de Judean Desert

Laatste interessante plek die ik bezoek tijdens mijn jeepsafari in de Judean Desert is Wadi Qelt. Deze bron ligt midden in het Ein Prat Nature Reserve. Hier heeft de stad Jeruzalem jarenlang water vandaan gehaald.

wadi qelt woestijn
Wadi Qelt

Nu is Wadi Qelt een idyllisch plaatje in een kloof. De rosten en palmbomen zorgen voor verkoeling zodat je hier zelfs op hete dagen een verfrissende duik kan nemen.

Helaas zit de jeepsafari in de Judean Desert er dan écht op. De jeep zet koers richting Jeruzalem, en voor ik goed en wel door heb wat er gebeurt, sta ik in de file. Bah.

Judean Desert Jeep Safari #israel #abrahamtours #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Ik maakte deze toffe jeepsafari in de Judean Desert in samenwerking met Abraham Tours.

Op TravelAroundWithMe vind je reistips voor een individuele rondreis door Israël.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry