home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Slow travel: als je langzaam reist, zie je meer!

Ik ben niet zo’n snelle reiziger. Nooit geweest ook. Wanneer je ‘volgens het boekje’ twee dagen moet uittrekken voor het zien van een stad, heb ik er zeker vier voor nodig. Ik ben hip. Blijkbaar al mijn halve leven. (Het wordt eens tijd!) Steeds meer reizigers kiezen er voor om langzaam te reizen. Slow travel noemt de reiswereld dit. Inderdaad, in het Engels. Want Engels is ook hip.

In deze blog deel ik mijn tips en ervaringen voor slow travel.

strand indonesie
Naar het strand: anders dan anders

Wat is slow travel?

Slow travel is niet zomaar langzaam reizen. Slow travel is een filosofie waarbij je meer tijd neemt op reis en bewust vertraagt. Wanneer je de voordeur achter je dichttrekt, laat je de race tegen de klok in het dagelijks leven bewust achter je.

Slow travel draait niet om het afvinken van een bucketlist, maar om ervaren. Of: wanneer je langzaam reist, zie je meer. 

meditatie slow travel
Slow travel: tijd voor meditatie

Hoe pas je slow travel toe?

Het toepassen van slow travel is eenvoudiger dan dat het lijkt. Kies bijvoorbeeld op je bestemming eens wat vaker voor de fiets dan voor de auto. En neem voor langere afstanden eens wat vaker de trein of een nachtbus dan het vliegtuig.

Ik ben zelf niet dol op nachtbussen, maar soms ontkom je er niet aan. Lees meer over nachtbussen in Argentinië.

Mag je dan helemaal niet meer vliegen als je kiest voor de slow travel filosofie? Azië ontdekken zonder te vliegen is niet altijd even praktisch. In 2006 reisde ik vanuit Vietnam per trein naar Nederland. Een geweldige reis! Ik maakte extra stops in onder andere China, Rusland en Mongolië en ik genoot van de mensen die ik onderweg ontmoette. Helaas ontbreekt het mij aan de tijd dit iets jaar te doen…

reizen trein
Kilometers spoor....

Is slow travel niet veel duurder?

Slow travel hoeft echt niet duur te zijn. Integendeel! Wanneer je minder bestemmingen aandoet tijdens je reis, hoef je je minder vaak te verplaatsen. Je spaart geld uit aan vervoer te plekke.

Als je langere tijd in een dorp of stad blijft, weet je snel genoeg waar je lekker en betaalbaar kan eten en drinken. Probeer eens een week op de zelfde plek te blijven tijdens je reis. Je zult zien dat er een wereld voor je open gaat!

Restaurantjes naast de bekende bezienswaardigheden zijn vaak een stuk duurder dan een markt of een lokaal tentje. Neem de tijd de gebaande paden te verlaten en er komt vanzelf veel moois op je pad.

Lees meer over geld besparen door te reizen als een local

eten lokale markt
Eten op de lokale markt

Is slow travel niet eenzaam?

Ik vind het heerlijk om alleen te reizen. Ik zoek het gezelschap van mensen wanneer ik daar zin in heb, en ik neem tijd voor mezelf wanneer ik daar behoefte aan heb. Een goed boek is fijn gezelschap op reis.

Zo reisde ik in mijn eentje door de provincie Aceh op Sumatra. Dagenlang kwam ik geen westerse toerist tegen. Ik kon mijn ervaringen niet delen in het Nederlands of Engels. Ondertussen genoot ik van fraaie landschappen en onbekende dorpjes. Ik nam een kijkje in het authentieke leven van Sumatra en het kostte me geen cent. Ik sprak met locals over mijn leven in Nederland en maakte snel nieuwe ‘vrienden’.

loakle contacten reizen
Alternatieve communicatie

Is slow travel niet vermoeiend?

Slow travel betekent loslaten. Je hóeft niet alle bezienswaardigheden van een regio binnen een dag te zien. Je verblijft langere tijd op de zelfde plek, dus je hebt de tijd om dingen te zien en te doen. Je hoeft niet heel vroeg je bed uit voor een excursie met zonsopkomst, wanneer je geen zin hebt kun je lekker een uurtje blijven liggen. Of twee. Of desnoods de halve dag.

Je blijft langere tijd op een zelfde plek, dus je hoeft niet elke dag op zoek naar een nieuwe slaapplaats. Dag tijd, hallo vrijheid!

bruiloft indonesie
Getuige bij een Balinese bruiloft

Is slow travel niet saai?

Slow travel is niet saai, integendeel! Omdat je niet achter een reisgids aanhobbelt, kun je van minuut tot minuut bepalen wat je doet. Misschien stuit je wel op een bijzondere ceremonie of een bruiloft waarvoor je uitgenodigd wordt. Misschien zit je ineens zomaar bij mensen thuis, met een kop dampende thee onder je neus.

Bezoek ook eens een keer een lokale markt. Je ogen, oren en neus zullen genieten. En wat is leuker dan zelf inkopen doen op reis, om daar vervolgens een lekker lokaal gerecht mee te maken? Een kookworkshop kan je daar bij helpen.

Ik heb bijvoorbeeld een kookworkshop in Sevilla in Spanje en een kookworkshop in Amed op Bali gedaan. Zo leuk! (O ja, klik even op de link voor de lekkerste recepten.)

slow travel sevilla
Ontdek het lokale leven en volg een kookcursus

Verklein je ecologische voetafdruk door langzamer te reizen

Langzaam reizen is (vaak) minder vervuilend. Je laat vervuilende vervoersmiddelen als een vliegtuig en een auto vaker staan, en verplaatst je vaker te voet of met de benenwagen. Dat kan zonder problemen – de afstanden die je (ter plekke) aflegt zijn kleiner.

Ook kies je als langzame reiziger minder vaak voor een groot hotel, maar eerder voor kleinschalige accommodatie. Misschien kies je zelfs voor couchsurfing en slaap je bij mensen thuis?

riksja bangadesh
Met de riksja door Bangladesh

Steun de lokale bevolking

Snelle reizigers plannen vaak hun reis van A tot Z. Hele snelle reizigers boeken hun droomreis zelfs al in Nederland. Wanneer je echter je reis pas invult op je bestemming, steun je de lokale bevolking. Je bezoekt hun land, laat ze dan ook profiteren van je bezoek!

Populaire excursies moet je soms maanden vooruit boeken, maar heel veel excursies kun je prima een dag voor vertrek boeken. Of een paar dagen voor vertrek - als langzame reiziger logeer je ergens voor langere tijd en ben flexibeler :)

zonsondergang meteora
Slow travel: wachten op de zonsondergang

Tot slot: doe waar je blij van wordt!

Vind je het eng om alles los te laten? Je hoeft niet meteen liftend naar India om aan slow travel te doen. Ben jij een snelle reiziger die normaal maximaal twee nachten op de zelfde plek blijft? Pas je ritme eens aan naar twee accommodaties per week. Probeer het aantal lange reisdagen in te perken, je ziet meer van een land dan de binnenkant van een vliegtuig of bus.

Natuurlijk ben ik benieuwd naar jouw ervaringen met slow travel.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry