home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Op bezoek bij het orakel van Delphi

Uit een gat in de grond komen dampende gassen. Er boven hangt het orakel van Delphi, hij kan de toekomst voorspellen. Zo gaat het al eeuwen lang.... Eigenlijk weten we nog steeds niet of de beste man écht bijzondere gaven heeft. Misschien hallucineert hij gewoon een beetje?

Delphi (Delfi) is een oude opgraving ten noorden van Athene. Hier komt de geschiedenis tot leven midden in een prachtig landschap met bergen en olijfbomen.

delphi bezienswaardigheden
Het bijzondere landschap rondom de archeologische site van Delphi

Nieuwsgierig als ik ben wil ik een kijkje in mijn toekomst kijken. Natuurlijk, een bezoek aan zo'n orakel is best een beetje spannend. Wat heeft het orakel van Delphi voor mij in petto? Ik stap in Athene in mijn huurauto en binnen een paar uur sta ik in Delphi.

Ik heb een auto gehuurd bij Sunny Cars. De auto is all risk verzekerd, wel zo fijn wanneer je in het buitenland reist waar de rijstijl soms nét wat anders is dan in Nederland.

tempel apollo delphi
Uitkijken over de tempel van Apollo

Het oude Delphi

In Delphi lag in de klassieke oudheid een van de belangrijkste tempels voor de god Apollo. Het orakel van Delphi was een van de meeste gerespecteerde orakels van zijn tijd.

Het complex bij Delphi breidde zich langzaam uit. Er werden steeds meer Griekse goden vereerd. Later werden er ook sportcomplexen gebouwd voor de lokale Olympische spelen. Ook kwamen er dichtwedstrijden - de oude Grieken besteden aandacht aan lichaam én geest.

olijfbomen delphi
Wandelen tussen de olijfbomen

Na een aantal millennia werd het orakel van Delphi verdreven door de Romeinen. De site raakte in vergetelheid.

Wandelen tussen de ruïnes

Op een zonnige herfstdag loop ik naar de bezienswaardigheden van Delphi. Het landschap is betoverend. De opgravingen van het oude Delphi liggen in een vruchtbare vallei. Terwijl de druivenranken en olijfbomen in het dal langzaam kleiner worden, wordt het uitzicht steeds weidser.

Rondom de opgravingen staan hoge sparren. Deze steken mooi af tegen de kale bergen op de achtergrond.

archeologische site delphi griekenland
De archeologische site van Delphi

Sportvelden en de tempel van Athene

Wanneer je Delphi in rijdt, is de tempel van Athene waarschijnlijk de eerste tempel die je ziet. Een korte wandeling vanaf de hoofdweg brengt je terug in de tijd: in een mum van tijd sta je tussen de oude zuilen, tempel brokstukken en olijfbomen.

Naast de tempel liggen resten van een eeuwenoud gymnasium (oude sportvelden).

tempel athene delphi griekenland
De tempel van Athene: een van de bezienswaardigheden van Delphi

Praktische tips voor Delphi

meer delphi zonsondergang
Vlak bij het stadje Delphi ligt een meer

Overnachten in Delphi

Het stadje Delphi wordt overspoeld door dagjesmensen vanuit bijvoorbeeld Athene, ‘s avonds is het er bijna uitgestorven. Toch heeft Delphi prima plekken om de nacht door te brengen.

Heb jij weinig tijd en wil je Delfi bezoeken als dagtrip vanuit Athene met een professionele gids? Dan is dit een goede optie!

Delphi heeft een aantal hele grote hotels die in trek zijn bij internationale touroperators. Daarnaast is er een aantal kleinschalige hotels als Villa C & C. Die laatste is trouwens geen echt hotel, maar een aantal eenkamerappartementen in een statig oud pand.

De openslaande deuren van mijn kamer geven toegang tot een klein balkon. Aan de horizon schittert een klein meer in de ondergaande zon. De kamer heeft een kleine keuken met koelkast en fornuis, een badkamer met douche en toilet en twee ruime bedden. Een prima stek voor een nacht!

eten delphi
Eten in Delphi: Moussaka en friet

Aan de overkant van de straat liggen diverse restaurants. De prijs-kwaliteitsverhouding is helaas niet zo goed als op andere plekken in Griekenland.

Ik heb genoten van de bezienswaardigheden van Delphi, maar helaas heb ik het orakel niet gevonden. Wat de toekomst mij brengt? De tijd zal het leren ;)

Vanuit Delphi rijd ik verder naar Meteora.


Delphi #greece #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry