home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
18/08/2019

Tips voor reizen door Israël

Er zijn landen die jarenlang op een bucketlist staan. Die populair zijn, en op de bucketlist van IEDEREEN lijken te staan. Israël niet - althans - niet voor mij. En toch is Israël een land wat me gegrepen heeft. Israël is een fantastische bestemming voor een korte rondreis. 

Bij deze deel ik mijn tips voor reizen door Israël.

dode zee israel
De Dode Zee in Israël

1. Laat je niet gek maken

De belangrijkste tip voor reizen door Israël: laat je niet gek maken. Iedereen heeft een mening over Israël en de rol van het land in de hedendaagse geschiedenis. Iedereen heeft een mening over het beleid van Israël ten aanzien van de Palestijnse gebieden.

De politieke geschiedenis van Israël is te complex om geheel te kunnen snappen tijdens een rondreis door Israël. Ik zie mezelf beslist niet als Israël specialist in dat opzicht.

Ik heb me tijdens mijn rondreis door Israël en de Westelijke Jordaanoever nooit onveilig gevoeld!

reizen door israel
Genieten in Israël

2. Het visum voor Israël

Er zijn landen die je niet of moeilijk in komt wanneer je een visum voor Israël in je paspoort hebt. Voor mij is dit jarenlang een reden geweest, om niet naar Israël te gaan.

Tegenwoordig krijg je je visum voor Israël op een los blaadje. Wanneer je vanuit Israël niet over land naar een van de buurlanden reist, ziet niemand dat je in Israël bent geweest.

Het visum van Israël krijg je on arrival. Voordat je het vliegtuig in stapt, krijg je een korte screening op het vliegveld van vertrek (in mijn geval was dat Eindhoven). De vragen zijn niet lastig te beantwoorden: wat ik ga doen, of ik mijn tas zelf heb ingepakt en wat mijn geboorteplaats is.

In Israël volgt er een tweede screening. Ik ben even bang dat mijn bezoek aan Iran tot vragen zou leiden, maar dat is niet zo. Misschien omdat mijn visum voor Iran in mijn vorige paspoort staat? Mijn vriend wordt echter apart gehouden voor nader verhoor. Het 'verhoor' bestaat uit twee vragen en is binnen een minuut klaar, maar helaas moeten we daar bijna twee uur op wachten....

zonsondergang tel aviv
Prachtige zonsondergang in Tel Aviv

3. Tips voor reizen door Israël: bezoek het bruisende Tel Aviv

Tel Aviv is een bruisende stad. In het oude Jaffa kun je je onder dompelen in oosterse markten. Hier kun je heerlijk (vintage) shoppen, maar ook lekker eten, drinken én uitgaan.

Tel Aviv is een van de weinige moderne steden die op Unesco's World Heritage lijst staat. In de stad vind je namelijk veel naoorlogse Bauhaus architectuur. Ideaal om te verkennen tijdens een informatieve fietstour door Tel Aviv.

Daarnaast vind je in Tel Aviv veel street art. Het half verlaten busstation van Tel Aviv is een waar paradijs voor urbex fotograferen die de schoonheid van het verval willen vastleggen.

Lees meer over legale urbex loacties in Europa.

street art tel aviv
Street art in Tel Aviv

En ben je na een dagje wandelen en fietsen helemaal gaar? Geniet dan met een drankje in je hang van de ondergaande zon vanaf het strand van Tel Aviv.

4. Dompel je onder in de geschiedenis van Jeruzalem

Jeruzalem is een bijzondere staat. De stad straalt in al haar facetten geschiedenis uit. Ik zwierf dagenlang binnen de tweeduizend jaar oude stadsmuren, de smalle straatjes en de eeuwenoude kloosters en moskeeën. Ik keek mijn ogen uit bij de klaagmuur en genoot vanaf een verborgen dakterras van de ondergaande zon.

Jeruzalem is een heilige stad voor christenen, moslims en joden. Ook niet-gelovigen zullen echter gegrepen worden door Jeruzalem.

Lees meer tips voor en hoogtepunten van Jeruzalem.

oude stad jeruzalem
De oude stad van Jeruzalem

5. Huur een auto als je meer wilt zien dan de grote steden

Het openbaar vervoer tussen bijvoorbeeld Tel Aviv en Jerzalem is prima geregeld. Wil je echter meer zien dan stad alleen? Dan is een huurauto een aanrader!

Ik huurde een auto op het vliegveld van Tel Aviv. Hiermee reed ik in anderhalf uur tijd naar de Dode Zee. Ook ging ik met de auto naar woenstijnkrater Mitzpe Ramon, een plek die nauwelijks bezocht wordt door toeristen.

Reistip: wil je geen auto huren? Je kunt natuurlijk ook een excursie boeken, bijvoorbeeld met Abraham Tours.

 6. Geniet van de rust in de woestijn

Ik ben fan van woestijnen! De stilte. Niks dan de wind. De fonkelende sterren in de nacht. De vriendelijke bedoeinen met hun vee. En de duizenden kleuren zand, steen en mineralen.

Israël kent veel woestijnen. Mijn favoriet is de Judean Desert, die te bezoeken is als dagtrip vanuit Jeruzalem.

Lees meer over mijn jeepsafari door de Judean Desert.

judean desert jeep israel
Jeep safari door de Judean Desert

7. Bezoek de Palestijnse gebieden

Ik zag er een beetje tegenop. Hoe is het om van Israël naar de bezette gebieden te reizen? Uiteindelijk passeerde ik twee keer de grens tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever, en ging ik ook twee keer weer terug. Zo bezocht ik onder andere Bethlehem en de geboortekerk. 

Lees meer over mijn bezoek aan Bethlehem

Mijn paspoort brandde in mijn zak, maar niemand vroeg naar mijn paspoort. De grenswacht wenkte gelijk dat ik door kon rijden. OK...

Palestijnen mogen de bezette gebieden niet uit, maar voor toeristen is het geen probleem de grens over te steken.

Let op: je mag niet je huurauto meenemen in de bezette gebieden.

eind gedi israel
Ein Gedi: een waterval in de woestijn

8. Reizen door Israël: eet je buikje rond

Wat heb ik genoten van het eten en drinken in Israël!

Ik ben dol op vers fruit en sapjes van vers fruit. Mijn vreugde kon niet op toen ik merkte op hoe veel plekken je versgeperst sinaasappelsap en granaatappelsap kon kopen.

Het eten in Israel is gevarieerd, met zowel invloeden uit de mediterraanse keuken als ook uit het Midden-Oosten. Israël is meer dan falafel en humus ;)

Reizen door Israël is niet echt goedkoop. Door zelf te koken in je hostel of in een AirBnb kun je de kosten drukken.

tips reizen door israel
Genieten van vers fruit

9. Tijd over? Boek een excursie naar Jordanië!

Het is misschien een beetje raar om een excursie naar Jordanië aan te bevelen in een blog met tips voor reizen door Israël. Maar Jordanië is een prachtig land en in een à twee dagen kun je vanuit Jeruzalem naar het historische Petra reizen, een van de nieuwe wereldwonderen.

Sommige reizigers kiezen ervoor om zelfstandig naar Jordanië te reizen. Er gaan regelmatig bussen tussen Israël en Jordanië. Heb je geen zin om dingen zelf uit te zoeken? Geen probleem, veel hostels en hotels kunnen je helpen met het boeken van een excursie. 

Heb je meer tips voor reizen door Israël? Laat deze dan achter in de reacties.

Mar Sada Monastery in the Judean Desert #israel #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA 

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry