home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Tips voor reizen door Israël

Er zijn landen die jarenlang op een bucketlist staan. Die populair zijn, en op de bucketlist van IEDEREEN lijken te staan. Israël niet - althans - niet voor mij. En toch is Israël een land wat me gegrepen heeft. Israël is een fantastische bestemming voor een korte rondreis. 

Bij deze deel ik mijn tips voor reizen door Israël. Ik vertel je wat te doen in Israël, deel mijn ervaring met een auto huren en de visumaanvraag én ik vertel je waar je moet slapen tijdens je vakantie naar Israël.

dode zee israel
De Dode Zee in Israël

1. Laat je niet gek maken

De belangrijkste tip voor reizen door Israël: laat je niet gek maken. Iedereen heeft een mening over Israël en de rol van het land in de hedendaagse geschiedenis. Iedereen heeft een mening over het beleid van Israël ten aanzien van de Palestijnse gebieden.

De politieke geschiedenis van Israël is te complex om geheel te kunnen snappen tijdens een rondreis door Israël. Ik zie mezelf beslist niet als Israël specialist in dat opzicht.

Ik heb me tijdens mijn rondreis door Israël en de Westelijke Jordaanoever nooit onveilig gevoeld!

reizen door israel
Genieten in Israël

2. Het visum voor Israël

Als Nederlander heb je een visum nodig voor Israël. Het visum van Israël krijg je on arrival. Voordat je het vliegtuig in stapt, krijg je een korte screening op het vliegveld van vertrek (in mijn geval was dat Eindhoven). De vragen zijn niet lastig te beantwoorden: wat ik ga doen, of ik mijn tas zelf heb ingepakt en wat mijn geboorteplaats is.

In Israël volgt er een tweede screening. Ik ben even bang dat mijn bezoek aan Iran tot vragen zou leiden, maar dat is niet zo. Misschien omdat mijn visum voor Iran in mijn vorige paspoort staat? Mijn vriend wordt echter apart gehouden voor nader verhoor. Het 'verhoor' bestaat uit twee vragen en is binnen een minuut klaar, maar helaas moeten we daar bijna twee uur op wachten....

Er zijn landen die je niet of moeilijk in komt wanneer je een visum voor Israël in je paspoort hebt. Voor mij is dit jarenlang een reden geweest, om niet naar Israël te gaan. Tegenwoordig krijg je je visum voor Israël op een los blaadje. Wanneer je vanuit Israël niet over land naar een van de buurlanden reist, ziet niemand dat je in Israël bent geweest.

zonsondergang tel aviv
Prachtige zonsondergang in Tel Aviv

3. Tips voor reizen door Israël: bezoek het bruisende Tel Aviv

Tel Aviv is een bruisende stad. Er is zo veel te doen in Tel Aviv, je hoeft je geen seconde te vervelen! 

Ik dompel me onder in het oude Jaffa met zijn oosterse markten. Hier kun je heerlijk (vintage) shoppen, maar ook lekker eten, drinken én uitgaan. Ik slaap in een ruim appartement vlak bij het bruisende hart van Tel Aviv. Het Tel Aviv buiten Jaffa heeft een heel ander gezicht. Tel Aviv is een van de weinige moderne steden die op Unesco's World Heritage lijst staat. In de stad vind je namelijk veel naoorlogse Bauhaus architectuur. Ik fiets langs bijzondere panden tijdens een informatieve fietstour door Tel Aviv.

Tel Aviv heeft stiekem ook een rauw randje. Wanneer ik door de stad loop die ik veel street art. Het half verlaten busstation van Tel Aviv is een waar paradijs voor urbex fotograferen die de schoonheid van het verval willen vastleggen.

street art tel aviv
Street art in Tel Aviv

En ben je na een dagje wandelen en fietsen helemaal gaar? Geniet dan met een drankje in je hang van de ondergaande zon vanaf het strand van Tel Aviv.

4. Dompel je onder in de geschiedenis van Jeruzalem

Jeruzalem is een bijzondere staat. De stad straalt in al haar facetten geschiedenis uit. Ik zwierf dagenlang binnen de tweeduizend jaar oude stadsmuren, de smalle straatjes en de eeuwenoude kloosters en moskeeën. Ik keek mijn ogen uit bij de klaagmuur en genoot vanaf een verborgen dakterras van de ondergaande zon.

Jeruzalem is een heilige stad voor christenen, moslims en joden. Ook niet-gelovigen zullen echter gegrepen worden door Jeruzalem.

Lees meer tips voor en hoogtepunten van Jeruzalem.

oude stad jeruzalem
De oude stad van Jeruzalem

5. Een auto huren in Israël: zo zie je meer dan de grote steden

Het openbaar vervoer tussen bijvoorbeeld Tel Aviv en Jeruzalem is prima geregeld. Wil je echter meer zien dan stad alleen? Dan is een huurauto een aanrader!

Autorijden in Israël lijkt erg op autorijden in Nederland. De wegen zijn goed en de meeste Israëli rijden heel beschaaft. Rijden in de grote steden kan soms een beetje chaotisch zijn - maar dat is het thuis ook. De bewegwijzeringsborden zijn in het Engels en in het Hebreeuws wat zelfstandig reizen voor toeristen erg makkelijk maakt.

israel rondreis
Bijzondere ontmoetingen tijdens mijn Israël rondreis

Ik huurde een auto op het vliegveld van Tel Aviv. Er zijn verschillende aanbieders, ik koos voor het gemak van Sunny Cars. Sunny Cars werkt met een unieke all inclusive formule zonder verborgen kosten als extra verzekering en eigen risico. Wel zo fijn, ik wel graag onbezorgd genieten tijdens mijn Israël vakantie. 

Met de huurauto reed ik in anderhalf uur van Tel Aviv Airport naar de Masada en de Dode Zee. Vervolgens verliet ik de gebaande paden en vervolgde ik mijn weg naar woenstijnkrater Mitzpe Ramon. Daar zijn nauwelijks toeristen!

 6. Geniet van de rust in de woestijn

Ik ben fan van woestijnen! De stilte. Niks dan de wind. De fonkelende sterren in de nacht. De vriendelijke bedoeinen met hun vee. En de duizenden kleuren zand, steen en mineralen.

Israël kent veel woestijnen. Mijn favoriet is de Judean Desert, die te bezoeken is als dagtrip vanuit Jeruzalem.

Lees meer over mijn jeepsafari door de Judean Desert.

judean desert jeep israel
Jeep safari door de Judean Desert

7. Bezoek de Palestijnse gebieden

Ik zag er een beetje tegenop. Hoe is het om van Israël naar de bezette gebieden te reizen? Toch wilde ik tijdens mijn reis naar Israël ook graag Palestina bezoeken. Uiteindelijk passeerde ik twee keer de grens tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever, en ging ik ook twee keer weer terug. Zo bezocht ik onder andere Bethlehem en de geboortekerk. 

Lees meer over mijn bezoek aan Bethlehem

Mijn paspoort brandde in mijn zak toen ik Jeruzalem achter me liet, maar niemand vroeg naar mijn paspoort. De grenswacht wenkte gelijk dat ik door kon rijden. OK. Palestijnen mogen de bezette gebieden niet uit, maar voor toeristen is het geen probleem de grens over te steken.

Let op: je mag niet je huurauto meenemen in de bezette gebieden.

eind gedi israel
Ein Gedi: een waterval in de woestijn

8. Reizen door Israël: eet je buikje rond

Wat heb ik genoten van het eten en drinken in Israël. Ik ben dol op vers fruit en sapjes van vers fruit. Mijn vreugde kon niet op toen ik merkte op hoe veel plekken je versgeperst sinaasappelsap en granaatappelsap kon kopen.

Het eten in Israël is gevarieerd, met zowel invloeden uit de mediterraanse keuken als ook uit het Midden-Oosten. Israël is meer dan falafel en humus ;)

tips reizen door israel
Genieten van vers fruit

9. Slapen in Israël (bespaartips!)

Wil je goedkoop reizen naar Israël? Je kunt veel geld bespraken door niet drie keer per dag uit eten te gaan en bijvoorbeeld zelf te koken. 

Veel hostels hebben een keuken. Zelf kies ik voor de luxe van een appartement met een klein keukenblok. In Tel Aviv sliep ik in een appartement met uitzicht aan de rand van de wijk Jaffa. Bij de Dode Zee sliep ik een een knus eenkamerappartement met een superlieve eigenaar. De beste man had allemaal lokale lekkernijen voor me klaargezet. Als klap op de vuurpijl wachtte er ook een compleet verwenpakket met verzorgingsproducten uit de Dode Zee op me. Een betere start van mijn vakantie in Israël had ik me niet kunnen wensen.

jordanie petra
Petra in Jordanië

10. Tijd over? Boek een excursie naar Jordanië!

Het is misschien een beetje raar om een excursie naar Jordanië aan te bevelen in een blog met Israël reistips, maar toch doe ik het. Ook Jordanië is een prachtig land en in een à twee dagen kun je vanuit Jeruzalem naar het historische Petra reizen. Dit is een van de nieuwe wereldwonderen.

Sommige reizigers kiezen ervoor om zelfstandig te reizen van Israël naar Jordanië. Er gaan regelmatig bussen tussen beide landen. De grensovergang tussen Eilat en Aqaba is het makkelijkste. Heb je geen zin om dingen zelf uit te zoeken? Geen probleem, veel hostels en hotels kunnen je helpen met het boeken van een excursie. 

Mar Sada Monastery in the Judean Desert #israel #theta360 - Spherical Image - RICOH THETA 

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry