Wandelen langs de bezienswaardigheden van Luik
De winter is in aantocht. De lucht is grauw en donker en er staat een ijzige wind. De ruitenwissers van de auto bewegen zachtjes op een neer. Hallo Luik. Ik laat me niet afschrikken door het slechte week en sta te popelen de bezienswaardigheden in Luik België te ontdekken. In deze blog neem ik je mee naar mijn Luik citytrip.
Stadswandeling met gids langs verborgen Luik bezienswaardigheden
Een warm onthaal
Wanneer ik in check in mijn hotel, ben ik de koude al snel vergeten. Ik overnacht in het Pentahotel. Dit is een fijne uitvalsbasis voor je Luik stedentrip!
Ik maakte kennis met deze keten in het Duitse Leipzig. De receptie van het hotel is niet steriel en afstandelijk, je checkt in bij een gezellig bar. In een hoekje van de lobby knettert een haardvuurtje, en er zijn gezellige zithoekjes. Ik voel me thuis in deze grote woonkamer.
Het hotel ligt aan de rand van het centrum op loopafstand van alle bezienswaardigheden van Luik centrum.
Het Archéoforum in Luik
Zien in Luik België: het archéoforum
De volgende ochtend is het gelukkig droog. Het blijft droog, verzekert meneer Gilbert Schiepers me. Hij kan het weten, je wordt niet zomaar stadsgids. Ik ga wandelen in Luik met deze leuke gids die me meeneemt naar verscholen bezienswaardigheden.
Het Archéoforum is het centrale plein van de stad. Aan een zijde ligt het justitieel paleis, aan de andere kant van het plein liggen diverse winkels en winkelcentra. In december begint hier de kerstmarkt Luik, dit is de grootste kerstmarkt van België.
Onder het plein wacht een verrassing op me: een verborgen archeologische site. Het Archéoforum ligt bedolven onder een dikke laag beton. Hier liggen resten van een oude kerk, middeleeuwse vestingen en zelfs Romeinse muren. De opgravingen zijn nog lang niet klaar: elk jaar wordt er een nieuw stukje van de oude wereld blootgelegd.
Meer informatie over prijzen en openingstijden vind je op de website van het Archéoforum.
|
Doen in Luik: wandelen door het park tijdens je stedentrip in de herfst
Stadswandeling Luik: mooie plekjes die niet bij iedereen bekend zijn
De stad Luik kent veel meer verborgen plekjes. Vanaf het plein begint mijn wandeling door de heuvels aan de noordkant van Luik. Al snel verlaat ik de Rue Pierreuse, en door de tuin van nummer 38 beland ik al in een andere wereld. Ik klim omhoog richting de Citadel van Luik.
Het is even klimmen, maar vanaf de terrassen van het park Sentiers des Coteaux heb je een fantastisch uitzicht over het centrum en een aantal Luik bezienswaardigheden. Ik gluur door poorten naar weelderige kloostertuinen. In een oud klooster ligt Brasserie {C} met een eigen brouwerij. Het terras wat in de zomer propvol zal zitten, is tijdens mijn winterse bezoek uitgestorven.
De Montagne de Bueren is een van de bekendste bezienswaardigheden van Luik
De bekendste bezienswaardigheid van Luik: de trappen van Montagne de Bueren
De Montagne de Bueren is de bekendste trap van Luik. Deze is maar liefst 374 treden hoog.
“Boven op de berg stond vroeger een kazerne. In het weekend waren de jongens vrij, en liepen ze door steegjes en smalle trappen naar beneden. De rustige steegjes werden drukker en drukker, en binnen de kortste keren ontstond er een handel in leven, ehhhh, levendige handel.”
De rode lichten zijn tegenwoordig gedoofd, maar de trap blijft.
Luik bezienswaardigheden: een van de vele kloosters tijdens een stadswandeling door Luik
Ondergronds Luik België: bezienswaardigheden onder de stad
De gids maakt een klein deurtje open. Ik knipper met mijn ogen, en zet een paar stappen de donkere grot in. Blijkbaar zit er ergens een sensor, in de verte gaat een lampje aan. Veel licht geeft het peertje niet, ik kan echt maar net zien waar ik loop in de spaarzaam verlichte ruimte.
In de verte kabbelt water. In de bergen rondom Luik lag veel steenkool, maar óók hoog grondwater. Door goede afwateringskanalen stroomt het water uit de mijnen richting rivier. Het water was jarenlang een bron van drinkwater voor de bewoners van Luik - tegenwoordig voedt het water enkel de fonteinen van de stad.
Kloosters in Luik
Wandelen langs vergeten kloosters
Luik heeft te veel kloosters en hofjes om allemaal te bezoeken tijdens een korte stedentrip. Maar het is een aanrader er in ieder geval een paar van binnen te zien!
Vlak bij het centrale plein van Luik ligt de monumentale Sant Antoine kerk en het gelijknamige klooster. Hier is tegenwoordig het museum van het Waalse leven gevestigd. Ook Le Grand Curtius is in een klooster gevestigd, deze ligt aan de rand van het centrum bij de rivier de Maas.
Het Le Grand Curtius is een prachtig museum wat de geschiedenis van de regio laat zien, met artefacten van de steentijd tot heden. Behalve de geschiedenis van de stad Luik is er ook een afdeling met oude wapens en glaswerk.
Oude boeken in Le Grand Curtius in Luik
Daarnaast zijn er tijdelijke exposities, ik had het geluk een tentoonstelling over Balinese dans en Indonesische kruiden en specerijen aan te treffen.
Meer informatie over prijzen en openingstijden vind je op de website van Le Grand Curtius.
Verborgen kunst: street art in Luik.
Luik is een stad met veel street art. De werken liggen nogal verspreid, maar met een beetje zoeken (of een online kaart) kun je zonder al te veel moeite veel mooie werken vinden. Je kunt een mooie stadswandeling maken langs de street art van Luik.
Street art in Luik
Luik kerstmarkt
Wist je dat de kerstmarkt van Luik een van de oudste en grootste kerstmarkten van Europa vind? Ieder jaar in december wordt Luik omgetoverd tot een ware winterstad met een ijsbaan, sleepiste en reuzenrad. Daarnaast zijn er meer dan 200 chaletjes met leuke kerstcadeau's, lekkere hapjes en warme drankjes. Het kerstdorp bevindt zich op de Place Saint-Lambert en de Place du Marché.
De kerstmarkt in Luik trekt jaarlijks zo'n twee miljoen bezoekers. In de omgeving van Luik vind je nog meer leuke kerstmarkten in Wallonië.
Kerstmarkt Luik, de grootste kerstmarkt van België
Hotspots Luik: bourgondisch genieten in België
Na een lange dag in de koude is het tijd voor een lekker hapje. Ik heb wel iets gegeten op de kerstmarkt, maar ik ben toe aan een stevigere maaltijd. Gelukkig zijn er veel hotspots waar je lekker kan eten in Luik!
De keus valt op het knusse Le Bistro d’en Face. De kaart varieert van een lokale daghap tot grote stukken vlees en salades met verse streekproducten.
Ik besluit een plekje vrij te laten voor het toetje van de dag, wat speculaastiramisu blijkt te zijn. Zo lekker.
Street art in Jemeppe
Tips bezienswaardigheden Luik en omgeving
Street art Jemeppe
Ik wilde mijn Luik stedentrip combineren met een aantal bezienswaardigheden rondom Luik. Tijdens mijn zoektocht naar activiteiten in de omgeving stuitte ik op het mijnstadje Jemeppe. De mijnen zijn enkele decennia gesloten, maar toffe murals herinneren je aan de geschiedenis van Luik en omgeving.
De ondergrondse mijn van Blegny
De mijnen van Blegny: een tour door een oude mijn
Rondom Luik ligt een aantal oude mijnen. Een aantal mijnen zijn niet toegankelijk, terwijl je sommige mijnen van binnen kunt zien. Een van de meest bijzondere mijnen is de oude mijn van Belgny. Samen met een gids kun je afdalen tot onder de grond voor een rondleiding door de oude kolenmijn. Dit is een hoogtepunt in de omgeving van Luik!
In deze blog lees je meer tips voor de mijnen bij Luik.
Natuur bij Luik
Natuur bij Luik: wandelen over de terrils
Ik wissel de stad Luik en de industriële bezienswaardigheden bij Luik af met een verfrissende wandeling in de natuur. Rondom Luik ligt een aantal oude steenbergen die zijn teruggeven aan de natuur. Deze steenbergen bestaan uit mijnafval: doordat er een laag (vruchtbare) grond over de terrils is geplaatst is er een wandelgebied gecreëerd met een grote biodiversiteit. Dit is een fraai gebied voor een wandeling in de Ardennen.
Helaas komt er na twee nachten een eind aan mijn stedentrip Luik. Ik heb genoten van de bezienswaardigheden van Luik en omgeving. Heb je weinig tijd? Tijdens een dagje Luik kun je de hoogtepunten van de stad zien.
Wandelen in Luik over vele trappen
Reizen naar Luik
Met de auto naar Luik
De afstand Utrecht - Luik is ongeveer 200 kilometer. Met de auto sta ik in ruim twee uur in hartje Luik. Luik is een leuke bestemming voor een citytrip, maar een dagje Luik is voor mij ook prima te doen!
Met de trein naar Luik
Luik is prima bereikbaar te per trein. Elk uur rijdt er een trein naar Luik-Guillemins vanuit Maastricht. Reizen met de trein naar Luik vanuit Utrecht duurt ruim 2,5 uur. Je hoeft maar één keer over te stappen (in Maastricht).
Reis je met de trein naar Luik Centrum? Treinstation Luik-Guillemins is een van de mooiste (moderne) treinstations van Europa en een hoogtepunt voor liefhebbers van architectuur.
Kaartjes voor de trein Maastricht - Luik boek je eenvoudig bij een van de automaten op station Maastricht of online bij NS-internationaal.
Kloosters in Luik
Met de boot naar Luik
Reizen met de boot naar Luik is niet de snelste manier van reizen, maar wel een hele leuke en originele manier om je dagje Luik te starten! Met mijn oma heb ik een boottocht naar Luik gemaakt die ik boekte bij Rederij Stiphout.
Meer lezen?