home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/03/2019

Wandelen langs de bezienswaardigheden van Luik

De winter is in aantocht. De lucht is grauw en donker en er staat een ijzige wind. De ruitenwissers van de auto bewegen zachtjes op een neer. Hallo Luik. 

stadwandeling gids luik
Stadswandeling met gids langs verborgen bezienswaardigheden van Luik

Een warm onthaal

Wanneer ik in check in mijn hotel, ben ik de koude al snel vergeten. Ik overnacht in het Pentahotel.

Ik maakte kennis met deze keten in het Duitse Leipzig. De receptie van het hotel is niet steriel en afstandelijk, je checkt in bij een gezellig bar. In een hoekje van de lobby knettert een haardvuurtje, en er zijn gezellige zithoekjes. Ik voel me thuis in deze grote woonkamer!

archerofrum luik
Het Archéoforum in Luik

Het archéoforum van Luik

De volgende ochtend is het gelukkig droog. Het blijft droog, verzekert meneer Gilbert Schiepers me. Hij kan het weten, je wordt niet zomaar stadsgids.

Het Archéoforum is het centrale plein van de stad. Aan een zijde ligt het justitieel paleis, aan de andere kant van het plein liggen diverse winkels en winkelcentra. In december begint hier de grootste kerstmarkt van België.

Onder het plein wacht een verrassing op me: een verborgen archeologische site. Het Archéoforum ligt bedolven onder een dikke laag beton. Hier liggen resten van een oude kerk, middeleeuwse vestingen en zelfs Romeinse muren. De opgravingen zijn nog lang niet klaar: elk jaar wordt er een nieuw stukje van de oude wereld blootgelegd.

Meer informatie over prijzen en openingstijden vind je op de website van het Archéoforum.

verborgen bezienswaardgiheden luik

Stadswandeling langs de verborgen plekjes van Luik

Luik kent veel meer verborgen plekjes. Vanaf het plein begint mijn wandeling door de heuvels aan de noordkant van Luik. Al snel verlaat ik de Rue Pierreuse, en door de tuin van nummer 38 beland ik al in een andere wereld. Ik klim omhoog richting de Citadel van Luik.

Het is even klimmen, maar vanaf de terrassen van het park Sentiers des Coteaux heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Ik gluur door poorten naar weelderige kloostertuinen. In een oud klooster ligt Brasserie {C} met een eigen brouwerij. Het terras wat in de zomer propvol zal zitten, is tijdens mijn winterse bezoek uitgestorven. 

bezienswaardigheden luik trap
De Montagne de Bueren is een van de bekendste bezienswaardigheden van Luik

Montagne de Bueren

De Montagne de Bueren is de bekendste trap van Luik. Deze is maar liefst 374 treden hoog.

“Boven op de berg stond vroeger een kazerne. In het weekend waren de jongens vrij, en liepen ze door steegjes en smalle trappen naar beneden. De rustige steegjes werden drukker en drukker, en binnen de kortste keren ontstond er een handel in leven, ehhhh, levendige handel.”

De rode lichten zijn tegenwoordig gedoofd, maar de trap blijft.

stadwandeling klooster luik
Een stadswandeling langs de kloosters van Luik

Meer ondergrondse bezienswaardigheden van Luik 

De gids maakt een klein deurtje open. Ik knipper met mijn ogen, en zet een paar stappen de donkere grot in. Blijkbaar zit er ergens een sensor, in de verte gaat een lampje aan. Veel licht geeft het peertje niet, ik kan echt maar net zien waar ik loop in de spaarzaam verlichte ruimte.

In de verte kabbelt water. In de bergen rondom Luik lag veel steenkool, maar óók hoog grondwater. Door goede afwateringskanalen stroomt het water uit de mijnen richting rivier. Het water was jarenlang een bron van drinkwater voor de bewoners van Luik - tegenwoordig voedt het water enkel de fonteinen van de stad.

klooster bezienswaardigheden luik
Kloosters in Luik

Wandelen langs verborgen kloosters

Luik heeft te veel kloosters en hofjes om allemaal te bezoeken tijdens een korte stedentrip. Maar het is een aanrader er in ieder geval een paar van binnen te zien!

Vlak bij het centrale plein van Luik ligt de monumentale Sant Antoine kerk en het gelijknamige klooster. Hier is tegenwoordig het museum van het Waalse leven gevestigd. Ook Le Grand Curtius is in een klooster gevestigd, deze ligt aan de rand van het centrum bij de rivier de Maas.

Het Le Grand Curtius is een prachtig museum wat de geschiedenis van de regio laat zien, met artefacten van de steentijd tot heden. Behalve de geschiedenis van de stad Luik is er ook een afdeling met oude wapens en glaswerk.

grand curtius luik
Oude boeken in Le Grand Curtius in Luik

Daarnaast zijn er tijdelijke exposities, ik had het geluk een tentoonstelling over Balinese dans en Indonesische kruiden en specerijen aan te treffen.

Meer informatie over prijzen en openingstijden vind je op de website van Le Grand Curtius.

Verborgen kunst: street art in Luik.

Luik is een stad met veel street art. De werken liggen nogal verspreid, maar met een beetje zoeken (of een online kaart) kun je zonder al te veel moeite veel mooie werken vinden. Je kunt een mooie stadswandeling maken langs de street art van Luik.

street art luik
Street art in Luik

Kerst in Luik

Wist je dat je in Luik een van de oudste en grootste kerstmarkten van Europa vind? Ieder jaar in december wordt Luik omgetoverd tot een ware winterstad met een ijsbaan, sleepiste en reuzenrad. Daarnaast zijn er meer dan 200 chaletjes met leuke kerstcadeau's, lekkere hapjes en warme drankjes. Het kerstdorp bevindt zich op de Place Saint-Lambert en de Place du Marché. 

De kerstmarkt in Luik trekt jaarlijks zo'n twee miljoen bezoekers. In de omgeving van Luik vind je nog meer leuke kerstmarkten in Wallonië.

Bourgondisch Luik

Na een lange dag in de koude is het tijd voor een lekker hapje. Ik heb wel iets gegeten op de kerstmarkt, maar ik ben toe aan een stevigere maaltijd.

De keus valt op het knusse Le Bistro d’en Face. De kaart varieert van een lokale daghap tot grote stukken vlees en salades met verse streekproducten.

Ik besluit een plekje vrij te laten voor het toetje van de dag, wat speculaastiramisu blijkt te zijn. Zo lekker! 

Tips voor de omgeving van Luik

Mijn stedentrip naar Luik is een groot succes. Toch besluit ik na een paar nachten de stad te verlaten en de omgeving te ontdekken. Ik bezoek de terrils bij Luik en ik duik in de ondergrondse gangen van de mijn van Blegny.

In deze blog lees je meer tips voor de mijnen bij Luik.

ondergrondse blegny
De ondergrondse mijn van Blegny

Deze blog is mede tot stand gekomen door België toerisme

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry