home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Ontdek de tempels van de historische stad Anuradhapura

De historische stad Anuradhapura is een van de oude hoofdsteden van Sri Lanka. Hier liggen tientallen oude tempels en dagoba.

In deze blog lees je alles wat je moet weten om je bezoek aan Anuradhapura te plannen. 

tempels anuradhapura
Een van de vele dagoba's van Anuradhapura

De tempels van de historische stad Anuradhapura

Grof gezegd kun je Anuradhapura indelen in vier groepen tempels. Iedere groep heeft zijn eigen kenmerken en bijzonderheden. Een combinatieticket voor deze vier groepen tempels kost US$25.

Anhayagiri klooster complex

Het Anhayagiri klooster is een van de hoogtepunten van Anuradhapura. Het oude klooster is maar liefst 2000 jaar oud.

De Anhayagiri dagoba is een fraaie dagoba met prachtige reliefs. In de dagoba ligt een boeddha: deze kun je bekijken. Ook in de Ratnaprasada zijn mooie relfëfs te vinden, al is er van het oorspronkelijke paleis niet zo veel meer over.

Vlak naast het Anhayagiri klooster ligt een van de mooiste maanstenen van Sri Lanka. Deze staan beval gedetailleerde afbeeldingen van veel verschillende dieren, waaronder natuurlijk de heilige olifant.

relief anuradhapura sri lanka
Prachtige reliëfs in Anuradhapura

Jetavanarama complex

Jetavanarama ligt in het oosten van Anuradhapura. De Jetavanarama dagoba valt meteen op. Oorspronkelijk was deze dagoba maar liefst 120 meter. Tegenwoordig staat er nog 'maar' 70 meter overeind.

Naast de Jetavanarama dagoba liggen resten van een oud klooster. Hier woonden ooit drieduizend monniken. Binnen het complex ligt ook een museum.

ceremonie anuradhapura
Ceremonie in Anuradhapura

Mahavihara complex

Mahavihara is het hart van de historische stad Anuradhapura. Hier vinden bijna dagelijks ceremonies plaats. Als toerist ben je welkom om een kijkje te nemen bij de kleurrijke spektakels.

Het Mahavihara complex is gebouwd tussen de derde en elfde eeuw. Binnen het complex liggen diverse dagoba's. Tussen de dagoba's liggen verscholen in het groen resten van historische vijvers en ruïnes van paleizen.

citadel anuradhapura
De citadel van Anuradhapura

De citadel

De citadel van Anuradhapura is ongeveer duizend jaar oud. Op sommige plekken zijn nog resten van de oude ommuring te zien. Deze vallen echter een beetje in het niet tussen alle pracht en praal van Anuradhapura.

Binnen de citadel ligt het koninklijk paleis en de Dalada Maligawa.

Er is ook een aantal losse tempels.

boeddha anuradhapura
Boeddhistische beelden in Anuradhapura 

Keuzestress: Anuradhapura in één of twee dagen?

Anuradhapura in één dag

Wanneer je niet zo van tempels houdt of weinig tijd hebt, is een dag genoeg voor de hoogtepunten van Anuradhapura. Zeker wanneer je een tuktuk huurt die je langs de bezienswaardigheden van Anuradhapura kan rijden.

Daarna kun je met de tuktuk naar de citadel. Onderweg passeer je een oude vijver waar aapjes rondhangen. Hier ligt ook het Anhayagiri kloostercomplex met een van de mooiste maanstenen van Sri Lanka en prachtiger muurreliëfs met afbeeldingen van dieren, boeddhistische en hindoeïstische goden.

maansteen anuradhapura
Een van de fraaiste maanstenen van Sri Lanka

Anuradhapura in twee dagen

Heb je net als ik het geluk dat je langer dan een dag in Anuradhapura mag blijven? Dan kun je de eerste dag de drie grote tempelcomplexen bekijken (of een deel ervan). De tweede dag kun je je vermaken bij de citadel, de paleizen (deze moeten officieel op dezelfde dag als de grote tempels, maar er wordt niet echt gecontroleerd) en de Mirisavatiya dagoba. Je kunt de dag rustig afsluiten bij een van de meren.

natuur anuradhapura
Natuur in Anuradhapura

Natuur in Anuradhapura

De meeste - zo niet alle - toeristen bezoeken Anuradhapura voor de tempels. Een wandeling langs de meren van Anuradhapura is een fijne afwisseling aan het eind van de dag. Met een beetje geluk zie je de zon in het water zakken.

Basawkkulama is een populair meer onder de locals. Aan de rand van het water worden versnaperingen verkocht. Als je fiets langs de bezienswaardigheden van Anuradhapura, stuit je vanzelf op dit mooie meer.

Perimiyankulama is een verborgen meer zonder faciliteiten. Het pad naar het meer toe is op sommige plekken nauwelijks breed genoeg genoeg voor een voetganger, laat staan dat hier bussen locals te vinden zijn. Het meer is populair bij vogels in Sri Lanka, waaronder ijsvogels.

ceremonies anuradhapura sri lanka
Dagelijkse offers

Praktische tips voor Anuradhapura

bezienswaardigheden sri lanka
Weg van de drukte

Accommodatie in Anuradhapura

Het nieuwe centrum van Anuradhapura is een levendig stadje met vele winkeltjes, eetgelegenheden, pinautomaten en plekken om te slapen. Ik vind het te druk, en kies daarom een slaapplek net buiten de oude stad.

Ik heb in Sri Lanka op veel mooie en bijzondere plekken geslapen. Twin Block Nature Resort is absoluut een van mijn favorieten. De kamers liggen midden in de natuur, soms zie je vanuit je bed een aapje lopen. De kamer heeft aan beide kanten openslaande deuren en is lekker licht. De badkamer is van alle gemakken voorzien, en er is een buitendouche.

Twin Block Nature Resort ligt niet in de buurt van restaurantjes.Als je het vooraf aangeeft, wordt er voor je gekookt. Prijzen voor maaltijden zijn heel schappelijk, en je hoeft niet bang te zijn dat er weinig variatie is.

accommodatie anuradhapura
Ontbijten in de tuin in Anuradhapura

Ontbijt en diner vinden plaats in de tuin. Deze is 's avonds sfeervol verlicht met kaarslicht.

Het hotel biedt gratis fietsen aan voor gasten om de historische stad Anuradhapura te ontdekken. Men kan je ook helpen met vervoer naar het station of een excursie maar Mihintale.

Vanuit Anuradhapura kun je ook de andere tempels van de culturele driehoek bezoeken.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry