home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Goede voornemens om je fotografie te ontwikkelen

Aan het begin van de maand verschijnen er fotografietips op IkReis. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deze maand deel 36: Goede voornemens om je fotografie te ontwikkelen.

Het nieuwe jaar barst altijd van de goede voornemens. Misschien heb jij ze ook wel? Bij deze een aantal goede voornemens voor fotografen.

(Psssst, even eerlijk, ik kan mezelf ook verbeteren op een aantal van deze punten ;))

backup fotografie
Goed voornemen: maak altijd een backup

1. Maak altijd een backup

Iedereen weet dat het moet. Maar doet iedereen het altijd braaf? Mijn foto’s belanden van het SD-kaartje op een externe harde schijf. Van die schijf maak ik om de paar maanden een backup, en MEESTAL blijven de foto’s ook nog een hele tijd op het SD-kaartje staan. Tot ik ineens misgrijp en geen leeg SD-kaartje meer heb….

Er bestaan steeds betere en goedkopere systemen om online foto’s op te slaan. Misschien is dat een goed voornemen voor 2018?

Lees meer over het maken van een back up op reis.

camera
Ken je camera

2. Ken je camera

Weet jij waar alle knopjes van je camera voor dienen? Weet je zonder na te denken het verschil tussen ISO, sluitertijd en diafragma?

Natuurlijk zullen er fotograferen zijn die niks weten van de techniek achter de camera. Wanneer je je hier echter een beetje in verdiept, zul je zien dat er een wereld voor je open gaat. Je kunt je foto extra diepte geven met een groot diafragma, waardoor je onderwerp er echt uit springt. Je kunt binnen foto’s maken, zelfs met weinig licht.

lange sluitertijd
Foto tijdens een workshop lange sluitertijden in Zeeland

3. Volg eens een workshop

Een fotograaf is nooit uitgeleerd, zelfs niet als je je camera door en door kent.

In het begin ben je druk met het leren kennen van de camera en het uitvogelen waar de knopjes zitten. Op een gegeven moment heb je dat wel door. Je maakt mooie plaatjes, en ontwikkelt wellicht een eigen stijl.

Door het volgen van een workshop, het lezen van een fotoboek of het praten met andere gepassioneerde fotograferen word uitgedaagd om meer te leren.

Wat ga jij doen in 2018?

Lees meer over leren fotograferen op reis en de leukste workshops voor fotografen.

uil fotografie workshop
Workshop roofvogelfotografie

4. Treed buiten je comfortzone en probeer eens iets nieuws

Doe eens gek! Het proberen van iets nieuws en uitdagends is dé manier om je fotografie te ontwikelen.

Maak je altijd foto’s tijdens stedentrips? Trek dan eens de natuur in om vossen te fotograferen. Ben je dol op het fotograferen van een mooie zonsondergang? Blijf daarna eens een half uurtje hangen voor de mooiste foto’s tijdens het blauwe kwartier

In 2015 besloot ik elke week een zwart-witfoto te maken. Er rolde een serie uit met sterke en iets minder sterke foto’s, maar ik ben trots op de inzichten die dit goede voornemen me bracht.

3x50 fotoproject

3x50 fotoproject

5. Doe mee aan een fotoproject of foto challenge

Heb je moeite om jezelf te motiveren? Of zoek je een uitdaging buiten jezelf? Doe dan mee aan een fotoproject of foto challenge.  

Zo’n challenge kan kleinschalig en individueel zijn. Post bijvoorbeeld zeven dagen lang een zwart-witfoto op Facebook, waarbij je iemand anders tagt je voorbeeld te volgen.

De challenge kan iets groter zijn. Tijdens de foto7daagse van Heel Holland Fotografeert krijgen duizenden deelnemers ’s ochtends een opdracht in hun mailbox. Gedurende de dag verschijnen er duizenden foto’s met het zelfde thema, die stuk voor stuk toch weer heel anders zijn. Het is heel grappig en inspirerend de resultaten te zien.

3x50 uitdaging
Daag jezelf uit

Ik zal in 2018 voor de vierde keer meedoen aan het 3x50-project: 50 fotografen zullen 50 weken lang een foto maken met een 50-mm lens.

Zie hier mijn 3x50-foto's uit 2014, 2015 en 2016.

De echte diehards kunnen misschien wel elke dag in 2018 een foto maken.

Keus genoeg!

portret ftografie
Portet in Muscat

6. Verdiep je eens in de nabewerking van je foto’s

Slechte foto’s zullen door nabewerken nooit echt goed worden, maar goede foto’s wel een stukje beter.

Het nabewerken van foto’s hoeft niet ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Een foto oogt al snel een stuk mooier wanneer de horizon recht staat, en de grootste contrasten een beetje verzacht zijn.

Lees meer over foto's nabewerken voor iedereen.

zonsondergang fotografie
Te mooi om te vergeten....

7. Doe meer met je foto’s

Een goede backup van je foto’s is een goed begin, maar stiekem is het natuurlijk veel leuker om een aantal foto’s af te laten drukken. Bijvoorbeeld in een mooi album, of thuis voor aan de muur.

Meer tips voor foto’s na de reis.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry