home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Jaaroverzicht: IkReis in 2017

Terwijl ik de laatste dagen van het jaar door breng Israël, kijk ik terug op 2017. Het is jaar waarin ik nog steeds werk aan mijn revalidatie, en ik kleine stapjes vooruit boek. (Ben je even kwijt wat er gebeurd is? Zie de blog over het ontstaan van mijn whiplash.) Het is een jaar waarin ik mooie reizen maakte, en genoot van de momenten met vrienden en familie. 

In 2017:

finland jenny noorderlciht
Het noorderlicht in Finland

Januari 2017: Fins Lapland

De jaarwisseling 2016-2017 is in stilte aan me voorbij gegaan. Ik sliep, en het was goed. Ik werd wakker in een witte wereld.

Als ik terugdenk aan mijn vakantie in Fins Lapland denk ik terug aan mijn warme en knusse bungalow. Aan knapperend haardvuur. Aan de boeken die ik las, de uren die ik sliep en mediteerde. Nog nooit deed ik zo weinig tijdens een reis!

Dat compenseerde ik met toffe activiteiten als een huskytocht, sneeuwschoen wandelen en rijden op een sneeuwscooter. En natuurlijk veel noorderlicht!

venetie stedentrip
Stedentrip naar Venetië

Februari 2017: Venetië

Mijn jaarlijkse solotrip ging naar Venetië. Jongens, ik vind het heerlijk om alleen te reizen!

Venetië is een stad die velen tot de verbeelding spreekt. De romantiek van de grachten. Samen in een bootje. Ik ben hiervoor te nuchter – sterker nog: ik word een beetje moe van dit soort hypes. Maar goed, de drang om een keer carnaval te vieren in Venetië won van mijn aversie. En ik geef toe: Venetië is leuk.

mijnen heerlen
Het mijnmuseum van Heerlen

Maart 2017: kolen en Romeinen in Zuid-Limburg

In maart keerde ik terug naar mijn roots. Wat is er veel veranderd in Zuid-Limburg sinds ik er 20 jaar geleden de deur van mijn ouderlijk huis achter me dichttrok!

Heerlen heeft de afgelopen jaren heel veel toffe street art gekregen. Ik fietste van Heerlen naar Maastricht over de oude Via Belgica en bezocht het toeristenstadje Valkenburg. Ook ging ik (eindelijk!) naar het mijnmuseum.

Maart 2017: Hamburg

Het eerste mooie weekend van de lente bezocht ik in Hamburg. Wat een leuke stad! Ik wandelde, zat op een terrasje, maakte een boottocht en zag mooie street art.

hamburg haven
De haven van Hamburg

April 2017: Parijs

Ik ging mee op examenreis naar Parijs. Het werd een weekend in de Franse hoofdstad met weinig vrije tijd, veel pubers en weinig slaap. Ik moet maar een keer terug om de stad écht te zien.

April 2017: Slovenië

In de meivakantie maakte ik een roadtrip door het groene Slovenië. Het was NAT. In een dag viel er maar liefst 200mm regen – meer dan bij ons in een maand! Helaas was een aantal natuurgebieden dicht door overstromingen, maar de woeste natuur op andere plekken was juist extra bijzonder.

Gelukkig sloot ik mijn reis door Slovenië af met een paar dagen zon. Het is fijn als je bagage niet kletsnat het vliegtuig in moet.

bled sovenie
Het mooie Slovenië

Mei 2017: Charleroi en Viroinval

Met Hemelvaart trok ik een paar dagen naar onze zuiderburen. Zo slecht als het weer in Slovenië was, zo goed was het in België.

Ik heb genoten van een ontspannen stedentrip naar Charleroi met lekker eten, street art, mijnen en oude industrie. Ik heb genoten van bijzondere grotten, kalkstenen en wilde orchideeën in Viroinval.

En het mooiste: België is dichtbij. Je bent er zo!

charleroi street art
Street art in Charleroi

Juni 2017: duiken in Zeeland

Ik heb veel en veel te weinig gedoken in 2017! En ik weet dat het in 2018 niet anders zal worden… Toch vind ik het nog altijd heerlijk om de Zeeuwse onderwaterwereld te bekijken. Zeeland komt wel weer. Net als tropische bestemmingen.

Juni 2017: Cappadocië en Antalya

In juni maakte ik een bijzondere persreis met Corendon. In 2,5 dag bezocht ik twee Turkse bestemmingen, namelijk Cappadocië en Antalya. Zo bizar.

Mijn hoogtepunt? Gezelligheid met Edith en een ballonvaart over Cappadocië.

Ruim twee dagen naar Turkije is natuurlijk veel te kort. Het grote probleem is dat ik sindsdien terug wil naar Turkije om de zuidkust te ontdekken ;)

ballonvaartt cappadocie
Een ballonvaart door Cappadocië

Juli en augustus 2017: Qatar en Sri Lanka

In de zomer reisde ik drie weken door het mooie Sri Lanka. Op de heen- en terugweg maakte ik een stop in Qatar.

Sri Lanka was verrassend. Ik dacht dat het een beetje saai zou zijn, maar Sri Lanka is veel afwisselender dan ik had gedacht. En hoewel Sri Lanka natuurlijk niet in Zuidoost-Azië ligt, riep het bij mij wél dat gevoel op. Heerlijk, want ik ben dol op Azië!

Op sommige plekken is Sri Lanka best al platgelopen door toeristen. Vooral door NEDERLANDSE toeristen. Ik keek met vijftig jeeps naar een kudde olifanten, is dat nog wel goed voor de dieren?

sri lanka jaffna
Het noorden van Sri Lanka

Gelukkig heeft Sri Lanka ook mooie en authentieke plekken, als bijvoorbeeld Jaffna in het noorden of het klooster waar ik belandde na een lange trekking.

Augustus 2017: Sofia

Sofia is een oude liefde van me. Mijn eerste vliegreis ooit ging naar de hoofdstad van Bulgarije. Dit jaar bezocht ik Sofia met mijn moeder. 

Het leuke aan Sofia vind ik de diversiteit. Er zijn oude Romeinse opgravingen, orthodoxe kerken, byzantijnse muren. Maar er zijn ook hippe koffietentjes en street art. Zo leuk!

En daarbij: Sofia is helemaal niet duur.

bulgarije stedentrip sofis
Een stedentrip naar Sofia

September 2017: Leipzig

In september trok ik naar het Duitse Leipzig. De stad wordt wel eens liefkozend klein-Berlijn genoemd, en stiekem kan ik me daar wel een beetje in vinden. Leipzig is een ontzettend leuke en gevarieerde stad.

Oktober 2017: Athene en Meteora

in de herfstvakantie genoot ik van de Griekse zon. Ik begon mijn trip met een aantal dagen Athene, daarna reed ik via Delphi naar Meteora.

Athene is een stad van tegenstelling. De bergen en de zee. De archeologische opgravingen en moderne street art. Maar ook de armoede en het verval versus dure winkelstraten. Athene is op sommige plekken erg druk (hallo Akropolis!), maar gelukkig zijn er ook veel rustige authentieke plekjes.

meteora
Betoverende landschappen in Meteora

Meteora is een gebied dat op ieders bucketlist zou passen. In een surrealistisch landschap van steile rotsen kleven kloosters op eenzame toppen. Eten wordt met een lift naar binnen gehesen, en als je een klooster wilt bezoeken moet je tientallen trappen op. 

November 2017: Madrid en omstreken

Een reisje waar ik nog niet over heb geblogd, mijn trip naar Madrid en omstreken. Het was geen standaard trip: ik ging met 25 leerlingen uit klas 3 voor een uitwisseling naar Spanje. Ik at bij Spaanse collega's, ik volgde lessen, maar ik verkende ook steden als Madrid, Segovia en Toledo. En terwijl ik soms een snelle foto maakte, moest ik vooral ook mijn 25 schaapjes bijeen houden.

Madrid is een goede stad om te shoppen, zeker voor pubers :)

kerstmarkt luil
De kerstmarkt van Luik

November 2017: Blegny en Luik

Het eerste echt koude weekend van deze herfst/winter bezocht ik het Belgische Luik en Blegny. Ik dwaalde langs onbekende plekjes van de stad, genoot van de kerstmarkt van Luik en ik ging (uiteraard) op zoek naar street art. 

De volgende dag dook ik in de mijngeschiedenis van België: de mijn in Blegny is de enige kolenmijn in de regio waar je IN kan. Precies als de oude mijnwerkers delen. 

December 2017: Israël

Een paar dagen geleden ben ik naar Israël gevlogen. Op het programma staan Tel Aviv, Jeruzalem en de Dode Zee. 

Plannen voor 2018?

Ik denk dat ik zelfs zonder te reizen elke week twee nieuwe blogs op IkReis kan zetten in 2018. Mijn hoofd stroomt als altijd over van inspiratie en ik kom eigenlijk altijd tijd te kort.

Toch heb ik al een aantal mooie plannen voor 2018.

rondreis ijsland
2018: terug naar IJsland....

In februari ga ik een week naar IJsland. Ik heb eigenlijk nog geen idee wat ik precies wil gaan zien en doen, dat komt binnenkort wel. Ik wil in ieder geval binnen niet al te lange tijd onze accommodatie vastleggen, de keuze is een beetje beperkt in de winter. Kamperen is niet echt een optie ;)

 De reis zal zeker elementen bevatten die ik eerder gedaan heb (voor mijn vriend is IJsland een nieuwe bestemming), maar ik wil ook zeker een paar nieuwe plekjes ontdekken. Heb jij tips voor IJsland in de winter? Laat dan vooral een reactie achter onder deze blog.

Verder wil ik graag een weekend urbexen in Duitsland (Berlijn?) en wil ik terug naar Indonesië. Wordt vervolgd.

O ja, ik ga ook weer mee doen aan het 3x50-project: 50 fotograferen zullen 50 weken lang een foto maken met een 50mm lens. Misschien herinner je je nog mijn series uit 2014, 2015 en 2016.

De meeste gelezen blogs van 2017

Dit zijn mijn meest gelezen blogs van dit jaar:

  1. Tips voor het fotograferen van het noorderlicht
  2. Welke camera op reis
  3. Bezienswaardigheden Bali
  4. Mijn route door Indonesië
  5. Gili-eilanden

Zo leuk, in mijn top 5 staan alleen maar blogs over Indonesië en fotografie. Dat laat meteen zien waar mijn hart ligt. Zoals je ziet is er aardig wat overlap tussen mijn beste gelezen blogs in 2017 en best gelezen blogs in 2016.

duitsland kent school
Urbex in Kent School

De best gelezen nieuwe blog van 2017 is een blog over legale urbexlocaties. Deze blog verscheen in mei online, en haalde nét niet de top 5.

Hoe zag jouw jaar er uit?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry