home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Sneeuwschoenwandelen in Finland

“Doe de schoenen maar aan. Pas op, er is een linker- en een rechterkant.” Ik kijk naar de enorme flappen die voor mijn voeten liggen. Mijn maatje 41 is er niets bij. Ik doe de schoenen aan, en voel direct dat mijn voeten de neiging hebben in de knoop te gaan zitten. Komt dit goed? Ik sta voor het eerst op sneeuwschoenen. Ik ga sneeuwschoenwandelen in Finland in het plaatsje Luosto. 

sneeuwschoen luosto finland
Sneeuwschoenwandelen in Finland 

Sneeuwschoenwandelen in Finland

Misschien verwacht je nu een hilarische blog over een Nederlandse blogger die steeds onderuit ging in de sneeuw. Misschien verwacht je nu een spannende blog van een Nederlandse blogger die met een calamiteitenvlucht terug naar huis is gebracht. Nee dus.

Wandelen met sneeuwschoenen is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Je loopt op bijna de zelfde wijze als met gewone schoenen, en een paar skistokken helpen je om je evenwicht te bewaren. Die stokken laat je niet achter je aan bungelen als bij nordic walking, bij sneeuwschoenwandelen gebruik je je armen effectief.

Ik ben geen skiër, maar sneeuwschoenwandelen is voor mij een leuke wintersport in Lapland!

jenny sneeuwschoen wandelen
Mijn eerste keer sneeuwschoenwandelen

De Yeti in de sneeuw

Door het grote oppervlakte van de sneeuwschoen zak je minder diep weg in de sneeuw. In Fins Lapland ligt een dikke laag, dus dat komt goed uit.

Door je gewicht naar de voorkant van je schoen te verplaatsen, glijd je bovendien minder snel uit.

Natuurlijk, soms zak je alsnog een halve meter weg in de sneeuw. Maar je komt altijd wel weer overeind. Je moet alleen oppassen dat er geen sneeuw in je broek of schoenen komt, brrrr, dat is echt koud.

wegwijzer luoasto winter
Duidelijke routes in Finland

Met gids of zelf op pad?

In Fins Lapland zijn speciale routes uitgezet voor sneeuwschoenwandelaars. Je hoeft dus niet perse me een gids op pad. Als het koud genoeg is, zullen er geen waterstroompjes onder de sneeuw lopen. Je kunt met sneeuwschoenen overal lopen en hoeft niet op de paden te blijven.

Let op: met sneeuwschoen loop je minder snel dan zonder sneeuwschoenen. De Finse dagen zijn erg kort in de winter, ik wilde voor het donker enigszins in de bewoonde wereld zijn!

schuilhut finland
Een bijkomen in een schuilhut

Hutten om te schuilen

Onderweg in Finland kom je veel schuilhutten tegen. Soms zijn dit complete huisjes inclusief toilet, soms is het een dak en verder niks. Bij de hutten ligt altijd een grote stapel hout, hier mag iedereen gebruik van maken. Het enige wat je moet doen is zelf lucifers meenemen.

De Finnen maken dankbaar gebruik van de vuurtjes door er drankjes in op te warmen. Ook worstenbroodjes en marshmallows zijn een lekkere snack voor onderweg.

sneeuwschoen wandelen lapland
Soms gaat het mis ;)

Praktische tips voor sneeuwschoenwandelen in Finland:

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry