home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
15/08/2018

Tempels van midden Java: Borobudur, Prambanan en meer

De islam is de belangrijkste religie in Indonesië. Tussen de vijfde en vijftiende eeuw was de bevolking van Java echter overwegend boeddhistisch en hindoeïstisch. Dit is zichtbaar in verschillende tempels van midden Java. 

In de zestiende en zeventiende eeuw rukte de islam op en trokken de sultans naar het oosten, naar Bali. Op Bali is het hindoeïsme nog altijd de belangrijkste religie. De tempels van midden Java raakte in vergetelheid, om pas eeuwen later opgegraven en gerestaureerd te worden.

Verschillende tempels van midden Java worden door velen bezocht tijdens een rondreis door Java. Bij deze een handig overzicht.

boeddhisme java
De Borobudur is een van de grootste boeddhistische tempels ter wereld

De Borobudur en de Keduvlakte

Borobudur: een wereldwonder bij Jogjakarta

Ik stop het dure entreeticket zorgvuldig in mijn tas en slenter richting de Borobudur. Vanaf een afstandje ziet de tempel er uit als een troosteloze hoop stenen. De Borobudur krijgt zijn kracht pas als ik óp de tempel klim. Bij elke stap die ik zet maakt het aardse een beetje meer plaats voor het hemelse.

muurrelief borobudur
Murreliëfs op de Borobodur

De Borobudur is een van de bekendste tempels van midden Java. Deze tempel behoort met recht tot een van de wereldwonderen. De tempel stamt uit de achtste eeuw en heeft vanuit de lucht gezien de vorm van een mandala.

De Borobudur bestaat uit negen platforms met duizenden reliëfs uit de Ramayana en honderden afbeeldingen van boeddha. Om de afbeeldingen op volgorde te lezen moet de pelgrims kilometers lopen.

De meeste toeristen zijn niet geïnteresseerd in de schoonheid van de Ramayana. Zij rennen de trappen op naar de top van de tempel om te genieten van het uitzicht over de Merapi vulkaan, de palmbomen en de opkomende zon.

chedi borobudur
Tientallen chedi's op de Borobudur

Vanaf Yogyakarta gaan bussen naar Magelang. Vanuit het. Busstation is het maar een klein stukje naar de tempel. Uiteraard kun je ook een Grab of Taxi nemen vanuit Yogya.

Bekijk meer foto's van de Borobudur.

Onbekende tempels op de vlakte van Kedu

De Borobudur ligt op de vlakte van Kedu (Kedu Plain). Deze vruchtbare vallei telt meer tempels uit de achtste en negende eeuw, en wordt daarmee gezien als de bakermat van de klassieke Indonesische beschaving.

beeld tempel midden java
Beelden in midden Java: niet alles is naar Jakarta verhuisd

Wanneer je de Borobudur met eigen vervoer bezoekt, kun je een bezoek eenvoudig combineren met andere tempels. Er zijn zelfs combinatietickets beschikbaar (zie hieronder).

In de Candi Mendut staan drie reusachtige beelden. Een kleine jongetje komt aangesneld, en met een spiegel licht hij de beelden bij. Het zijn afbeeldingen van de hindoegoden Vairocana, Avalokitesvara en Vajrapani.

Het uitspreken van een wens in Candi Mendut zorgt dat de wens uitkomt.

Candi Pawon ligt precies tussen de Borobudur en Candi Mendut. Pelgrims reinigen hun geest in Candi Pawon voordat ze de Borobudur beklimmen. Candi Pawon is nu een beetje vergeten. Stiekem geniet ik van deze vergeten pareltjes. 

muurrelief tempel yogya
Muurreliëfs op tempels zijn soms ware kunstwerken

Candi Umbul is anders. Het is geen tempel met afbeeldingen van hindoegoden. Candi Umbul bestaat uit twee bassins waar de koning van Mataram zich kon wassen en reinigen. Het water komt uit een heilige bron.

Prambanan: een hindoeïstisch tempelcomplex 

Het toeristenpark met de Loro Jonggran

Vanuit Yogya is de Prambananvlakte goed te bereiken. De meeste excursies vanuit Yogya brengen alleen een bliksembezoek aan Loro Jonggrang, het bekendste complet. 

prambanan tempel java
Het Prambanan tempelcomplex

De tempels van Loro Jonggrang zijn versierd met afbeeldingen uit het Ramayana epos.

Kleinere tempels van Prambanan

Binnen het toeristenpark liggen behalve Loro Jonggran ook de Candi Lumbung, de Candi Bubra en de Candi Sewu. Deze laatste tempels zijn boeddhistische tempels, terwijl Loro Jonggrang hindoeïstisch is. Je hoeft geen kenner te zijn om het verschil te zien: terwijl de hindoeïstische tempels rank naar de hemel wijzen, zijn de boeddhistische tempels veelal voorzien van een chedi. Dat is een klokvormige structuur.  

Net buiten het toeristenpark, te bereiken per becak, ligt de Candi Plaosan. Op een berg naast de vlakte, een het eind van een hoge trap, ligt Ratu Boko. Ratu Boko is een oud paleis, op de toegangspoort na is er eigenlijk weinig van deze archeologische site bewaard gebleven.

prambanan kinderen jogjakarta
Schoolklassen uit de omgeving van Jogjakarta oefenen Engels bij de tempels

Dans bij de Prambanan tempel

Het is een bijzondere ervaring om het Ramayana Ballet te zien in het openluchttheater bij Prambanan. Tickets voor de voorstelling kosten ongeveer US$ 20. Het openluchttheater is van mei-oktober dagelijks geopend. 

De overige maanden, tijdens het regenseizoen, is de voorstelling drie keer per week in een overdekte ruimte. 

Wil je meer weten over dans in Indonesië? Lees hier alles over Balinese dans.

tempel idden java dieng
Dieng: de oudste tempels van Java

Tempels, meren en vulkanen op het Dieng plateau

Een bezoek aan het Dieng Plateau is een eenvoudige excursie vanuit Yogyakarta. De meeste excursies maken een snelle stop bij het kleuren meer (Telaga Warna), de vulkanische grond en de tempels. 

De tempels van het Dieng Plateau

Ook op het Dieng Plateau bezoek ik verschillende tempels. Dit zijn de oudste hindoetempels van Java. De tempels van Dieng zijn niet zo groots en imposant als de Borobudur en Prambanan. De tempels van Dieng zijn slechts kleine bouwwerken, die niet actief gebruikt worden. De meeste muurreliëfs zijn met de loop van de tijd verdwenen. Toch vind ik die 'hopen steen' zo tussen de bergen en de wolken erg fascinerend!

telaga warna dieng
Het kleurenmeer Telaga Warna in midden Java

Vulkanisch Dieng

De natuur in Dieng is adembenemend. Soms letterlijk, vanwege de giftige zwaveldampen die vrijkomen vanuit de vulkanische grond. Ik loop langs pools met kokende modder. Door de zwavel in de grond heeft de aarde op verschillende plaatsen een mooie gele kleur.

Dieng is vruchtbaar, in de regio worden veel aardappels (!) en kool verbouwd. Aardappels worden in de Indonesische keuken niet als bijgerecht geserveerd, maar worden gemengd met allerlei groenten en kruiden opgediend. Ik maak een wandeling rondom het Telega Warna, het kleurenmeer. Dit is eigenlijk het mooiste meer van het Dieng Plateau. Zeker wanneer de zon schijnt, doet het meer zijn naam kleur aan.

dieng midden-java
Het vulkanische landschap op het Dieng Plateau

Dieng is te bezoeken als dagexcursie vanuit Yogya. Het is ook mogelijk om een bus naar Wonosobo te nemen en dan met de ojek (motortaxi) verder te reizen. Dit laatste is een aanrader, omdat je dan meer tijd hebt interesse plekken van het Dieng Plateau te bezoeken. 

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry