home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Tempels van midden Java: Borobudur, Prambanan en meer

Bezoek de grote imposante Borobudur en Prambanan tempel en verlaat de gebaande paden voor kleine onbekende parels in het midden van Java, Indonesië. Ik ben dol op tempels. Hoewel ik de regio en de belangrijkste tempels al meerdere keren heb bezocht, blijven ze me fascineren. En dan bedoel ik niet alleen de Borobudur en Prambanan die op elke ansichtkaart vind, maar juist ook de plekken waar bijna niemand komt!

In deze blog deel ik de belangrijkste bezienswaardigheden van de omgeving van Yogya en veel praktische tips.

Er was eens... een tempel op Java

De islam is nu de belangrijkste religie in Indonesië. In het verleden, tussen de vijfde en vijftiende eeuw was de bevolking van Java vooral boeddhistisch en hindoeïstisch. Dit zie je aan verschillende tempels van midden Java. 

In de zestiende en zeventiende eeuw rukte de islam op en trokken de sultans naar het oosten. Op Bali is het hindoeïsme nog altijd de belangrijkste religie. De tempels van midden Java raakte in vergetelheid. Pas eeuwen later zijn ze opgegraven en gerestaureerd.

boeddhisme java
De Borobudur in Indonesië is een van de grootste boeddhistische tempels ter wereld

DE BOROBUDUR EN KEDUVLAKTE

Borobudur Indonesië: een wereldwonder bij Jogjakarta

Ik stop het dure entreeticket zorgvuldig in mijn tas en slenter richting de Borobudur. De Borobudur is een van de meeste beroemde tempels van Java. Vanaf een afstandje ziet de boeddhistische tempel er uit als een troosteloze hoop stenen, hoe dichter ik bij de tempel kom, hoe meer zijn schoonheid ontluikt. De Borobudur krijgt zijn kracht als ik op de tempel klim. Bij elke stap maakt het aardse meer plaats voor het hemelse.

muurrelief borobudur
Murreliëfs op de Borobodur Java

De Borobudur is een van de nieuwe wereldwonderen. De Indonesische tempel stamt uit de achtste eeuw en heeft vanuit de lucht gezien de vorm van een mandala.

De Borobudur bestaat uit negen platforms met duizenden reliëfs uit de Ramayana en honderden afbeeldingen van boeddha. Om de afbeeldingen op volgorde te lezen moet de pelgrims kilometers lopen. De meeste toeristen zijn niet geïnteresseerd in de schoonheid van de Ramayana. Zij rennen de trappen op naar de top van de tempel om te genieten van het uitzicht over de Merapi vulkaan, de palmbomen en de opkomende zon.

chedi borobudur
Tientallen chedi's op de Borobudur

Praktische tips voor een bezoek aan de Borobudur Java

Reizen naar Borobudur

Overnachten bij de Borobudur

Onbekende tempels op de vlakte van Kedu

De Borobudur ligt op de vlakte van Kedu (Kedu Plain). Deze vruchtbare vallei telt meer tempels uit de achtste en negende eeuw. De vlakte van Kedu is de bakermat van de klassieke Indonesische beschaving.

beeld tempel midden java
Beelden in midden Java: niet alles is naar Jakarta verhuisd

Wanneer je de Borobudur met eigen vervoer bezoekt, kun je een bezoek eenvoudig combineren met andere Indonesische tempels. Er zijn zelfs combinatietickets beschikbaar (zie hieronder).

In de Candi Mendut staan drie reusachtige beelden. Wanneer ik de tempel bezoek is deze uitgestorven. Er zijn geen andere toeristen. Uit het niets komt ineens een klein jongetje aangesneld. Hij groet me, en met een spiegel licht hij de beelden in de tempel bij. Het zijn afbeeldingen van de hindoegoden Vairocana, Avalokitesvara en Vajrapani. Wanneer je een wens doet in de Candi Mendut dan zal deze uitkomen.

Ik ga door naar de volgede tempel. Candi Pawon ligt precies tussen de Borobudur en Candi Mendut. Pelgrims reinigen hun geest in Candi Pawon voordat ze de Borobudur beklimmen. Candi Pawon is nu een beetje vergeten. Stiekem geniet ik van deze vergeten pareltjes. 

muurrelief tempel yogya
Muurreliëfs op de tempels van Java zijn soms ware kunstwerken

Candi Umbul is anders. Het is geen tempel met afbeeldingen van hindoegoden. Candi Umbul bestaat uit twee bassins waar de koning van Mataram zich kon wassen en reinigen, het water komt uit een heilige bron.

Praktische tips voor een bezoek aan de vlakte van Kedu

HINDOEÏSTISCHE COMPLEX PRAMBANAN JAVA 

Het toeristenpark Prambanan met de Loro Jonggran

Vanuit Yogya is de Prambananvlakte goed te bereiken. De meeste excursies vanuit Yogya brengen alleen een bliksembezoek aan Loro Jonggrang, het bekendste complet. 

prambanan tempel java
Het Prambanan tempelcomplex

De tempels van Loro Jonggrang zijn versierd met afbeeldingen uit het Ramayana epos.

Kleinere tempels van Prambanan

Binnen het toeristenpark liggen behalve Loro Jonggran ook de Candi Lumbung, de Candi Bubra en de Candi Sewu. Deze laatste tempels zijn boeddhistische tempels, terwijl Loro Jonggrang hindoeïstisch is. Je hoeft geen kenner te zijn om het verschil te zien: terwijl de hindoeïstische tempels rank naar de hemel wijzen, zijn de boeddhistische tempels veelal voorzien van een chedi. Dat is een klokvormige structuur.  

Net buiten het toeristenpark, te bereiken per becak, ligt de Candi Plaosan Yogyakarta Op een berg naast de vlakte, een het eind van een hoge trap, ligt Ratu Boko. Ratu Boko is een oud paleis, op de toegangspoort na is er eigenlijk weinig van deze archeologische site bewaard gebleven.

prambanan kinderen jogjakarta
Schoolklassen uit de omgeving van Jogjakarta oefenen Engels bij de tempels

Dans bij de Prambanan tempel

Het is een bijzondere ervaring om het Ramayana Ballet te zien in het openluchttheater bij Prambanan. Tickets voor de voorstelling kosten ongeveer US$ 20. Het openluchttheater is van mei-oktober dagelijks geopend. 

De overige maanden, tijdens het regenseizoen, is de voorstelling drie keer per week in een overdekte ruimte. 

Wil je meer weten over dans in Indonesië? Lees hier alles over Balinese dans.

Praktische tips voor een bezoek aan de Prambanan

Prambanan bezoeken

Overnachten bij Prambanan

tempel idden java dieng
Dieng: de oudste tempels van Java

DE TEMPELS, MEREN EN VULKANEN VAN DIENG JAVA

Een bezoek aan het Dieng Plateau is een eenvoudige excursie vanuit Yogyakarta. Je kunt deze in ieder hotel boeken. De meeste excursies maken een snelle stop bij het kleuren meer (Telaga Warna), de vulkanische grond en de tempels. 

De tempels van het Dieng Plateau

Ook op het Dieng Plateau bezoek ik verschillende tempels. Dit zijn de oudste hindoetempels van Java. De tempels van Dieng zijn niet zo groots en imposant als de Borobudur en Prambanan. De tempels van Dieng zijn slechts kleine bouwwerken, die niet actief gebruikt worden. De meeste muurreliëfs zijn met de loop van de tijd verdwenen. Toch vind ik die 'hopen steen' zo tussen de bergen en de wolken erg fascinerend!

telaga warna dieng
Het kleurenmeer Telaga Warna in midden Java

Meer dan tempels: vulkanisch Dieng

De natuur in Dieng is adembenemend. Soms letterlijk, vanwege de giftige zwaveldampen die vrijkomen vanuit de vulkanische grond. Ik loop langs pools met kokende modder. Door de zwavel in de grond heeft de aarde op verschillende plaatsen een mooie gele kleur.

Dieng is vruchtbaar, in de regio worden veel aardappels (!) en kool verbouwd. Aardappels worden in de Indonesische keuken niet als bijgerecht geserveerd, maar worden gemengd met allerlei groenten en kruiden opgediend. Ik maak een wandeling rondom het Telega Warna, het kleurenmeer. Dit is eigenlijk het mooiste meer van het Dieng Plateau. Zeker wanneer de zon schijnt, doet het meer zijn naam kleur aan.

dieng midden-java
Het vulkanische landschap op het Dieng Plateau

Praktische tips voor een bezoek aan Dieng

Reizen naar Dieng Plateau

Overnachten Dieng

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry