home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Kandy: stad van de tand

Aan het eind van mijn rondreis door Sri Lanka bezoek ik de stad Kandy, de tweede stad van Sri Lanka. Na een week vol trekkings en natuur ben ik ineens weer in een echte stad - dat zal even wennen zijn! 

Ik verblijf anderhalve dag in Kandy - genoeg voor de bekendste bezienswaardigheden in Kandy en omgeving! Het olifantenweeshuis sla ik over. 

Hectiek in Kandy

'Tuktuk? You need transport?' Ik heb inderdaad een tuktuk nodig, maar zoals altijd loop ik de opdringerige chauffeurs voorbij. Vervelend gedrag moet niet beloond worden. Bij de uitgang van de parkeerplaats vind ik een chauffeur die me voor een nette prijs naar mijn hotel brengt.

Mijn accommodatie ligt buiten het centrum van de stad op een kleine stukje rijden vanaf het meer. Een rustig hotel met grote kamers, uitzicht over de wuivende palmbomen en een lekker zwembad. 

accommodatie kandy sri lanka
Relaxen in Kandy

De botanische tuinen van Kandy

De botanische tuinen van Kandy zijn een absoluut hoogtepunt van een bezoek aan de stad. In een fraai aangelegd park staan ontelbare bloemen en planten uit de hele wereld. De meeste bezienswaardigheden in Kandy zijn best prijzig, dat geldt ook de Botanische tuinen.

Ik geniet van de orchideeëntuin. Hier bloeien meer dan driehonderd soorten orchideeën. De meest bijzondere bloeit maar eens in de zes jaar - helaas niet als ik er ben.

Na een wandeling door de pergola's en door lanen met Palmyra palmen plof ik met een ijsje op het gras. Wat is het hier schoon en heerlijk rustig! 

botanische tuin kandy
Botanische tuinen: een van de mooiste bezienswaardigheden in Kandy

Vanaf de klokkentoren rijden er bussen van Kandy naar de botanische tuinen. Het is makkelijk om te wachten om het hoekje aan de Colombo-Kandy Road, alle bussen die daar passeren (o.a. naar Sarananda) gaan naar de tuinen.

Bezienswaardigheden in het oude centrum van Kandy

Ik dwaal een paar uurtjes door het oude centrum van Kandy. Op de markt zijn veel lekkere dingetjes te koop voor weinig geld. Ik laat me een lekkere crème aansmeren voor mijn handen.

Vlak bij de centrale markt liggen ook de oude stadsmuren van Kandy. "In het fort zitten nu criminelen", vertrouwt een verkoper me toe. Ik knik.

stadsmuur kandy
De stadsmuren en gevangenis van Kandy

De tempel van de tand

De tempel van de tand (Temple of the Tooth) is een van de belangrijkste boeddhistische tempels van de wereld. Hier ligt een complete tand van Boeddha. Wie de tand heeft, heeft de macht.

De tand zit veilig opgeborgen in een gouden stulp. Deze stulp zit in een kastje wat drie keer per dag open gaat voor het publiek. Voor het kastje bidden mensen en worden offers geplaatst, vooral bloemen.

tempel tand kandy
De tempel van de tand in Kandy

Het boeddhistisch museum van Kandy

Het boeddhistisch museum van Kandy is een absolute aanrader. Met je ticket voor de tempel van de tand kun je ook dit museum in.

In verschillende zalen wordt de geschiedenis van het boeddhisme geschetst, gekoppeld aan de geschiedenis van het boeddhisme in Sri Lanka. In andere zalen wordt het boeddhisme in andere landen belicht, zo zijn er prachtige foto's van onder andere de Borobudur in Indonesië en Lhasa in Tibet. Bovendien is er een ruime collectie beelden en relikwieën. Helaas mocht ik geen foto's maken in het museum, een goede reden om zelf naar Sri Lanka te reizen!

perahera kandy sri lanka
Perahera in Kandy

Het Perahera festival: dansers en olifanten

Elke jaar vindt eind juli/begin augustus het Perahera festival plaats. Het festival begint tien dagen voor de volle maan in augustus, en met de dag wordt het festival groter: iedere dag lopen er meer dansers, vuurspuwer én olifanten mee.

Ik heb wat moeite met dat laatste. Ik koop dan ook geen duur ticket voor een ereplaats langs de parade. In plaats daarvan zoek ik een plekje tussen de locals. Gratis.

Lees meer over verantwoord olifanten kijken in Sri Lanka

De muziek is opzwepend en de Kandy dansers zijn gaaf. Terwijl de trommels het ritme slaan, spat het vuur in de rondte. Zo gaaf om te zien! De olifanten zijn aangekleed met geborduurde gewaden en lampjes. Statig stappen ze mee met de massa, als ware heersers.

markt kandy
De markt van Kandy

Wat zijn jouw favoriete bezienswaardigheden in Kandy?

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry