home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking

Tips voor fotograferen in de woestijn

Aan het begin van de maand verschijnen er fotografietips op IkReis. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deze maand deel 34: fotograferen in de woestijn.

fotografie woestijn
Intense kleuren in de Witte Woestijn in Egypte 

De schoonheid van de woestijn

Ik lig op mijn rug en ik kijk omhoog. Langzaam zakt de maan weg achter de heuvels. Mijn ogen hebben even de tijd nodig om te wennen aan het gebrek aan licht, maar dan zie ik meer en meer sterren fonkelen boven mijn hoofd.

Deze nacht in de Sinaï-woestijn in Egypte zal ik nooit vergeten. Woestijnen zijn mooi, magisch en alles behalve saai.

Fotograferen in de woestijn

Alles wat mooi is, moet blijven. In mijn herinnering of op de foto. Fotograferen in de woestijn is niet heel moeilijk, maar er is toch een aantal dingen waar je op moet letten.

statief jordanie
Landschappen fotograferen in de woestijn

Hoe bescherm je je camera tegen zand?

Wees in de woestijn altijd voorzichtig dat er geen zand in je camera komt. De kleine korreltjes kunnen zorgen voor vlekjes op je sensor, maar kunnen in het ergste geval zelfs voor kleine krasjes zorgen. Zandkorrels die IN je lens zitten, krijg je er (bijna) niet meer uit.

Zand komt niet zomaar in je camera. Wanneer je een camera en lens met weather sealing hebt, is je camera vanuit de fabriek al beschermd. De Olympus OMD systeemcamera’s hebben weather sealing. Ook de Canon L-lenzen kunnen tegen een stootje.

Een goedkopere optie is een regenhoes. Deze is te koop voor elke camera plus lens.

zand woestijn camera
Opwaaiend zand in Peru

Uiteraard moet je heel voorzichtig zijn met het verwisselen van je lens (liever niet doen!) en batterijen.

Tip: wil je perse je lens wisselen in de woestijn? Zorg dan dat je beschut staat met je rug naar de wind.

Warmte in de woestijn

Camera’s kunnen niet goed tegen warmte. Leg je camera NOOIT in de volle zon of op de hoedenplank van een auto. Smeermiddel kan voor vlekken op de sensor en op de foto’s zorgen – de camera is dan niet meer te gebruiken.

Het schoonmaken van je camera bij fotograferen in de woestijn

Wat moet je doen als je zand of stof op de camera hebt? Maak de camera dan voorzichtig schoon met een blaasbalg. Ga niet wrijven met een doekje, scherpe zandkorrels kunnen de coating van de lens beschadigen.

Het gebruik van een zonnekap beschermt de lens tegen vuil.

Tip: Lees hier meer over accessoires voor fotografen.

woestijn foto qatar
De woestijn in Qatar

Landschappen fotograferen in de woestijn

In (bijna) iedere woestijn vind je unieke landschappen. Ga op zoek! Speel met de vele lijnen die de woestijn rijk is, en maak gebruik van de mooie kleuren van het zand en het gesteente.

Vergeet niet om soms ook een close-up te maken. Van de bewoners van de woestijn, van een passerende kameel of van zandpatronen in de zandduinen. Macro-opnames in de woestijn kunnen voor verrassende plaatjes zorgen.

Het gouden uurtje

Overdag is het meestal erg zonnig in een woestijn. Het licht is dan hard. Dit zorgt meestal niet voor de mooiste foto’s.

Fotograferen in de woestijn kan het beste in de vroege ochtend of late namiddag. Het licht is dan mooi zacht, wat resulteert in sprookjesachtige plaatjes. En vergeet de prachtige zonsondergangen niet!

Tip: lees meer over het fotograferen van de zonsondergang.

zonsondergang fotografie woestijn
Fotografie van de ondergaande zon in Wadi Rum

Het fotograferen van sterren in de woestijn

In de woestijn is het vaak helder. Ideaal voor astrofotografie! Met je camera op statief kun je vele sterren fotograferen. Met een zaklampje kun je eventueel de voorgrond bijlichten.

Een foto waar je geduld voor moet hebben, maar het resultaat wordt veelal beloond.

Heb jij aanvullende tips voor fotograferen in de woestijn? Over een paar weken vertrek ik naar Israël, hopelijk kom ik terug met mooiste foto's van de woestijn.

sterren woestijn
Slapen onder de sterren in Oezbekistan

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry