home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)Stopover in Qatar: tips en ervaringen

Wanneer ik het vliegtuig uitstap, word ik overvallen door de warmte. Welkom in Qatar, welkom in Doha. Het is bijna middernacht en mijn oksels klotsen. Hoe warm is het hier overdag?

Op weg naar Sri Lanka heb ik twee keer een lange stopover in Qatar. Eerst ontdek ik de stad, tijdens de tweede stopover duik ik de woestijn in. 

haven doha qatar
De haven van Doha tijdens een stopover in Qatar

Overnachten in Doha

Ik neem een taxi naar het hotel. Het Gulf Pearl Hotel is ingericht op zakenreizigers: de kamer heeft lekker veel stopcontacten en een fijne douche. Dit is precies wat ik nodig heb. De kamer heeft verder niet al te veel poespas, maar dat hoeft voor mij ook niet voor een kort verblijf.

's Ochtends wordt er een ontbijtje geserveerd.

Helaas is het zwembad van het hotel is alleen overdag geopend. Vervelend wanneer je laat aankomt en vroeg weer weg wilt!

verkoeling qatar
Verkoeling tijdens een stopover in Qatar

Het oude centrum van Doha

Doha heeft een gezellig Souq. De Souq Waqif is de bekendste Souq van Doha, deze moet je echt bezoeken tijdens een stopover in Qatar! Stiekem ben ik dol op Souqs in net Midden-Oosten. Ik ben dol op de geur van oriëntaalse kruiden. Ik vind het geweldig om kitsch zilver en koper te kijken. Én ik heb een liefde voor mooie kleurrijke shawls. Deze worden door de lokale vrouwen als hoofddoek gedragen, ik draag ze gewoon om mijn nek. Aangezien ik mijn paarse shawl in Slovenië ben kwijt geraakt, maar ik van mezelf een nieuwe kopen :)

Het is niet druk op de Souq. De verkopers laten de enkele toerist die er rondloopt rustig kijken. Fijn! Locals zijn er niet veel - het is nog te vroeg.

Al snel plof ik op een terrasje. Het is inmiddels 47 graden. Een ventilator verspreidt nevel, dit biedt een beetje verkoeling.

souq waqif doha
Souq Waqif in Doha

Het nationaal museum van Doha

Vriendlief en ik hebben bedacht dat we wat cultuur (en airconditioning) kunnen gebruiken. Het nationaal museum lijkt een goede start.

Eenmaal bij het museum blijkt het dicht te zijn. Op een dinsdag. Wat een domper! Ik krijg water in mijn handen geduwd, en een folder met foto’s van de collectie. Het nadeel van een korte stopover in Qatar: je mist dingen.

Op de website van het museum staan actuele openingstijden.

national museum doha
Het nationaal museum van Doha - ik zag alleen de buitenkant

De haven van Doha

Doha heeft een traditionele haven met fraaie houten dows. De boten worden nu vooral ingezet voor rondvaarten voor toeristen. Verschillende schippers spreken me aan, het lijkt niet al te moeilijk om last minute een boottocht te regelen. Ik heb echter niet zo veel zin in een boottocht en sla even over.

Het contrast tussen de haven en de rest van de stad is groot. De traditionele dows steken af tegen de wolkenkrabbers aan de horizon. 

In de avond flaneren de locals over de brede boulevard langs de haven. Doha komt in de avonds pas tot leven. 

De Falcon Souq in Doha

Het houden van en jagen met valken is een belangrijk tijdverdrijf in Doha. Duizenden jaren geleden al joegen de nomaden met hun valken in de woestijn. Tegenwoordig is het houden van valken vooral een dure hobby: een valk kost een paar duizend dollar. Daarnaast heeft de lieveling de nodige accessoires nodig. 

Een valkenier wenkt me zijn winkeltje in. Tussen de jachtgeweren en accessoires voor de jacht staan twee grote zandbakken. Op takken zitten uilen en valken. Zouden die beestjes geen last hebben van de warmte met hun dikke verenkleed?

falcon souq doha
Oosterse sferen in Doha

Het slavernijmuseum van Doha

Doha heeft een slavernijmuseum. Hoe dan !?! Het moderne Doha staat niet echt bekend als een land dat goed omgaat met zijn (bouw)personeel. Nieuwe wegen, een nieuwe metrolijn en verschillend voetbalstadions worden in korte tijd uit de grond gestampt - de arbeiders werken onder erbarmelijke omstandigheden.

Doha steekt haar hand in eigen boezem. Althans, het probleem wordt aangekaart. Hopelijk leidt dit op korte termijn ook tot een oplossing en een eind aan de mensenhandel.

Behalve moderne slavernij belicht het museum slavernij van de afgelopen tweeduizend jaar. Het museum bevat een interessante collectie tekeningen en foto’s, en allerlei gebruiksvoorwerpen.

Ook in Atlanta vind je een museum dat aandacht schenkt aan slavernij.

eten doha qatar
Linzensoep in Doha

Eten in Doha

Doha heeft veel leuke tentjes waar je voor weinig geld kan eten en drinken. Doha is een land met veel gastarbeiders, en de keuken is dan ook een smeltkroes van verschillende culturen.

Zo lekker!

Ik ontdekte de stad op eigen houtje. Wanneer je met Qatar Airways naar Azië of Australië vliegt, kun je in aanmerking komen voor een gratis excursie langs de bezienswaardigheden van de stad.

Een woestijntocht in Qatar

Na mijn reis door Sri Lanka breng ik opnieuw een halve dag door in Qatar. Ik kies voor een tocht door de woestijn met Qia Qatar.

woestijn qatar
De woestijn van Qatar

Terwijl de driver zijn banden leeg laat lopen geniet ik van een kopje bedoeïenen thee. Een kameel kijkt me glazig aan. Ik heb geen zin in een ritje.

De jeeptocht door de woestijn is gaaf. We scheuren over de zandduinen. Op sommige plekken vliegt het zand me om de oren. Dat chauffeur kan het niet laten zijn skills tentoon te stellen. In de verte zie ik de zee en daarachter ligt Saoedi-Arabië. 

Henriëtte woont in Saoedi-Arabië. Heb je het interview met haar al gelezen?

Aan het eind van de rit stoppen we bij het strand. Wat is de zee mooi! Er is geen tijd om te zwemmen, maar ik kan het niet laten mijn slippers uit te trappen en even door het warme water te waden.

Het water voelt als een warm bad. En warmer dan dat.

strand qatar
Strand in Qatar

Vliegen met Qatar Airways: mijn ervaringen

Qatar Airways is een fijne maatschappij om mee naar Azië te vliegen. Het eten aan boord is goed, de stoelen zijn ruim en het personeel is vriendelijk. Het in flight entertainment is goed met een ruime selectie en films, series en spelletjes. Bovendien zijn tickets met Qatar Airways heel aantrekkelijk geprijsd. En zoals je in deze blog kan zien, is een stopoverv in Qatar zeker geen straf. Ik heb bewust voor een lange stopover gekozen, uiteraard kun je veel sneller doorvliegen.

Boek hier je tickets van Qatar Airways.

Het vliegveld van Doha

Vriendlief heeft toegang tot de lounge (hij heeft meer Miles dan ik), en voor een klein bedrag mag ik als introducee naar binnen. Dat is fijn. Ik geniet van de comfortabele stoelen en banken. Daarnaast is er een douche die echt brandschoon is (de douche wordt na iedere gebruiker zorgvuldig schoongemaakt). Ik spoel het woestijnzand van me af, trek een fris shirt aan en ben klaar voor mijn vlucht naar Nederland.

De lounge heeft snel WiFi en een buffet met snacks. Maar eigenlijk zijn de broodjes, de soep en de (pasta)salade een complete maaltijd.

stopover qatar
Wachten in Qatar

In totaal ben ik anderhalve dag in Qatar geweest. Dit is genoeg om een beetje een indruk te krijgen van de golfstaat. In de zomer zou ik er zeker niet langer willen blijven - vooral vanwege de extreme hitte.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry