home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
14/11/2018

Stopover in Qatar: tips en ervaringen

Wanneer ik het vliegtuig uitstap, word ik overvallen door de warmte. Welkom in Qatar, welke in Doha. Het is bijna middernacht en mijn oksels klotsen. Hoe warm is het hier overdag?

Op weg naar Sri Lanka heb ik twee keer een lange stopover in Qatar. Tijdens de eerste dag ontdek ik de stad, tijdens de twee stopover in Qatar duik ik de woestijn in. 

haven doha qatar
De haven van Doha tijdens een stopover in Qatar

Overnachten in Doha

Ik neem een taxi naar het hotel. Het Gulf Pearl Hotel is ingericht op zakenreizigers: de kamer heeft lekker veel stopcontacten en een fijne douche. Precies wat ik nodig heb.

Helaas is het zwembad van het hotel is alleen overdag geopend. Vervelend wanneer je laat aankomt en vroeg weer weg wilt!

verkoeling qatar
Verkoeling tijdens een stopover in Qatar

Het oude centrum van Doha

Doha heeft een gezellig Souq. De Souq Waqif is de bekendste Souq van Doha, deze moet je echt bezoeken tijdens een stopover in Qatar! Stiekem ben ik dol op Souqs in net Midden-Oosten. Ik ben dol op de geur van oriëntaalse kruiden. Ik vind het geweldig om kitsch zilver en koper te kijken. Én ik heb een liefde voor mooie kleurrijke shawls. Deze worden door de lokale vrouwen als hoofddoek gedragen, ik draag ze gewoon om mijn nek. Aangezien ik mijn paarse shawl in Slovenië ben kwijt geraakt, maar ik van mezelf een nieuwe kopen :)

Het is niet druk op de Souq. De verkopers laten de enkele toerist die er rondloopt rustig kijken. Fijn! Locals zijn er niet veel - het is nog te vroeg.

souq waqif doha
Souq Waqif in Doha

Al snel plof ik op een terrasje. Het is inmiddels 47 graden.

Het nationaal museum van Doha

Vriendlief en ik hebben bedacht dat we wel wat cultuur (en airconditioning) kunnen gebruiken. Het nationaal museum lijkt een goede start.

Eenmaal bij het museum blijkt het dicht te zijn. Op een dinsdag. Wat een domper! Ik krijg water in mijn handen geduwd, en een folder met foto’s van de collectie. Het nadeel van een korte stopover in Qatar: je mist dingen.

national museum doha
Het nationaal museum van Doha - ik zag alleen de buitenkant

De haven van Doha

Doha heeft een traditionele haven met fraaie houten dows. De boten worden nu vooral ingezet voor rondvaarten.

In de avond flaneren de locals over de brede boulevard langs de haven. Doha komt in de avonds pas tot leven.

De Falcon Souq in Doha

Het houden van en jagen met valken is een belangrijk tijdverdrijf in Doha. Duizenden jaren geleden al joegen de nomaden met hun valken in de woestijn. Tegenwoordig is het houden van valken vooral een dure hobby: een valk kost een paar duizend dollar. Daarnaast heeft de lieveling de nodige accessoires nodig. 

Een valkenier wenkt me zijn winkeltje in. Tussen de jachtgeweren en accessoires voor de jacht staan twee grote zandbakken. Op takken zitten uilen en valken. Zouden die beestjes geen last hebben van de warmte met hun dikke verenkleed?

falcon souq doha
Oosterse sferen in Doha

Het slavernijmuseum van Doha

Doha heeft een slavernijmuseum. Hoe dan !?! Het moderne Doha staat niet echt bekend als een land dat goed omgaat met zijn (bouw)personeel. Nieuwe wegen, een nieuwe metrolijn en verschillend voetbalstadions worden in korte tijd uit de grond gestampt - de arbeiders werken onder erbarmelijke omstandigheden.

Doha steekt haar hand in eigen boezem. Althans, het probleem wordt aangekaart. Hopelijk leidt dit op korte termijn ook tot een oplossing en een eind aan de mensenhandel.

Behalve moderne slavernij belicht het museum slavernij van de afgelopen tweeduizend jaar. Het museum bevat een interessante collectie tekeningen en foto’s, en allerlei gebruiksvoorwerpen.

Ook in Atlanta vind je een museum dat aandacht schenkt aan slavernij.

eten doha qatar
Linzensoep in Doha

Eten in Doha

Doha heeft veel leuke tentjes waar je voor weinig geld kan eten en drinken. Doha is een land met veel gastarbeiders, en de keuken is dan ook een smeltkroes van verschillende culturen.

Zo lekker!

Ik ontdekte de stad op eigen houtje. Wanneer je met Qatar Airways naar Azië of Australië vliegt, kun je in aanmerking komen voor een gratis excursie langs de bezienswaardigheden van de stad.

Een woestijntocht in Qatar

Na mijn reis door Sri Lanka breng ik opnieuw een halve dag door in Qatar. Ik kies voor een tocht door de woestijn met Qia Qatar.

woestijn qatar
De woestijn van Qatar

Terwijl de driver zijn banden leeg laat lopen geniet ik van een kopje bedoeinethee. Een kameel kijkt me glazig aan. Ik heb geen zin in een ritje.

De jeeptocht door de woestijn is gaaf. We scheuren over de zandduinen. Op sommige plekken vliegt het zand me om de oren. (De driver moet even laten zien wat-ie kan, haha.) In de verte zie ik de zee en daarachter ligt Saoudi-Arabië. (Dat lijkt me een bijzondere bestemming.) 

Aan het eind van de rit stoppen we bij het strand. Wat is de zee mooi! Er is geen tijd om te zwemmen, maar ik kan het niet laten mijn slippers uit te trappen en even door het warme water te waden.

strand qatar
Strand in Qatar

Het water voelt als een warm bad. En warmer dan dat.

Het vliegveld van Doha

Vriendlief heeft toegang tot de lounge (hij heeft meer Miles dan ik), en voor een klein bedrag mag ik als introducee naar binnen. Fijn!

De lounge heeft snel WiFi en een buffet met snacks. Maar eigenlijk zijn de broodjes, de soep en de (pasta)salade een complete maaltijd.

Daarnaast is er een douche die echt brandschoon is (de douche wordt na iedere gebruiker zorgvuldig schoongemaakt). Ik spoel het woestijnzand van me af, trek een fris shirt aan en ben klaar voor mijn vlucht naar Nederland.

In totaal ben ik anderhalve dag in Qatar geweest. Dit is genoeg om een beetje een indruk te krijgen van de golfstaat. In de zomer zou ik er zeker niet langer willen blijven - vooral vanwege de extreme hitte.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry