home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Interview: going local Java

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Sjaak is getrouwd met een Indonesische vrouw. Hij verhuurt een appartement.

indonesie java sjaak
Sjaak in Indonesië

Hallo mijn naam is Sjaak de Wit, woon al 9 jaar in Salatiga, centraal Java Indonesie.

Wonen in Indonesië

Trouwen in Indonesië

Ik ben tot mijn 40ste vrijgezel geweest, ik heb me aan het liedje gehouden, “ trouw niet voor je 40 bent.....”. Toen ben ik via internet mijn eerste vrouw tegengekomen die in Indonesië woont, we hebben contact gemaakt en het klikte vrijwel meten. Ik ben in 2003 getrouwd in Nederland, maar ik heb ook een receptie in Salatiga gegeven voor haar familie en vrienden. Salatiga en Indonesië spraken me erg aan. Salatiga omdat het op 600 meter hoogte ligt, dus gemiddeld 26 graden. Indonesië ook, vanwege de vriendelijke mensen, het lekkere eten, en zeker de vruchten hier zijn heerlijk.  

Wonen in Indonesië

Na 5 jaar samen in Nederland te hebben gewoond hebben we besloten om naar Salatiga te verhuizen, natuurlijk was ons huis hier al klaar en na onderzoek bleek dat je met 600 euro per maand hier al redelijk kon rondkomen. De bank gaf in 2008 nog 14% bruto rente, oftewel we konden bijna rentenieren in Indonesië.

We hadden vlakbij nog een stuk grond liggen van 3500m2, hier zouden we dan een vis- of palingkwekerij beginnen. Na een gesprek met een dominee, die allang in Nederland woont, zijn we hiervan afgestapt. We hadden een groot huis met extra kamers, dus besloten we om een B&B te beginnen.

vulkaan java
Vulkanen op Midden-Java

Emigreren naar Indonesië

De eerste problemen waren met invoer van container vanuit Nederland, deze stond mede op mijn naam en omdat ik nog geen verblijfsvergunning had, kon deze nog niet ingevoerd worden. Uiteindelijk komt alles goed, we hebben jaren genoten van onze B&B. Vele Nederlandse gasten vonden het heerlijk om tijdens hun rondreis door Java even bij ons op adem te komen, even Nederlands buurten en bruin brood eten. Zo kabbelt ons leven voort tot 2013, als mijn vrouw overlijdt aan longkanker.

Indonesisch leren

Als je naar Indonesië gaat immigreren, maar dit geldt natuurlijk voor meerdere landen, is het goed als je wat van de taal spreekt. Engels wordt wel op school gegeven, maar de kinderen zijn vaak te bang om dit te gebruiken. In hotels wordt ook niet altijd Engels gesproken, vooral kleinere hotels of guesthouses niet. 

religie indonesie
Moskee in Indonesië

De mensen hier vinden het erg leuk als je wat Bahasa spreekt, maar als ze horen dat je Bahasa spreekt gaan ze opeens veel sneller praten en dan versta je het weer er niet. Of ze gaan over naar het Javaanse dialect. Op de markt of langs de weg is het heerlijk om Bahasa te spreken, vooral als je wilt afpingelen, dat vinden ze prachtig en dat is op de pasar (markt) ook echt belangrijk.

Religie in Indonesië

Salatiga is een gemengde gemeenschap, ongeveer 30 a 35% is christen, er zijn vele en verschillende soorten kerken/ geloven hier. De meeste mensen zijn moslims, maar persoonlijk heb ik nog nooit een vete meegemaakt tussen een christen of moslim, of andere gelovige, in al die tijd dat ik hier woon.

Tips voor reizigers

Picknicken met locals

De Indonesiërs is iemand die er graag op uittrekt op vrije dagen. Op zon- of feestdagen gaan ze op pad met de wagen volgeladen, of met heel veel op motorfiets. Soms zelfs met 3 of 4 personen! Ze gaan op zoek naar koelte. Met vrienden en familie maken ze er een uitje van. Je kunt zelf eten meenemen of anders goedkoop langs de weg iets eten. 

rambutan azie
Lokale lekkernij: de rambutan

Slapen in een authentiek dorp

Twee jaar geleden ben ik opnieuw getrouwd en we zijn nu bezig met een nieuwe huis te bouwen, inclusief een appartement voor maximaal 4 personen. Deze willen we gaan verhuren. 

Het appartement ligt in Getasan op 1100 meter hoogte. In deze regio wonen veel boeren, die werken en leven van hun koeien en de opbrengst van hun groenten. Het is een erg mooi gebied met op de achtergrond de Merbabu vulkaan. Getasan is een stuk koeler nog dan Salatiga. Ons huis en de appartement ligt op een stukje grond van ruim 1000m2 met uitzichten op onze tuin van 800m2, de vulkanen/bergen de Merbabu en de Telemoyo en de stad Salatiga die in het dal voor ons ligt.

Salatiga en Getasan liggen net ten noorden van Yogyakarta.

Indonesisch eten

Mijn vrouw Linda kookt graag Indonesische gerechten die moeilijk in warungs of restaurants te bestellen zijn. Toeristen zijn soms ook bang om typische gerechten te bestellen. We willen echter de toerist meer laten proeven dan alleen de Chinese of Indonesische rijsttafel. Denk hierbij aan gerechten met verse kruiden, natuurlijk niet te heet (pedis).

Zin in een kookcursus op Bali? Dat kan in Amed!

indonesie eten
Indonesische gerechten

Op zoek naar je roots in Indonesië

Ik heb vele gasten gehad in Salatiga die iets hadden met de stad. Bijvoorbeeld familie die hier heeft gewoond of gewerkt als militair, of familie die in een Jappenkamp heeft gezeten. Ik ga graag mee met hen opzoek naar hun roots. Ik probeer hun huis te vinden en soms kunnen we dan ook vragen om binnen te mogen kijken. Heel soms is er nog een gevoel bij onze gasten. 

Dit willen we strak weer doen in ons nieuwe verblijfplaats.

Bedankt Sjaak voor je leuke bijdrage!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry