home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
17/02/2019

De allermooiste geheime plekken van Bali

Wil je Bali ontdekken zonder een grote stroom toeristen te volgen? Dat kan! Je moet er misschien wat moeite voor doen, maar het is het waard. Echt. Dit zijn de allermooiste geheime plekken van Bali.

geheime plekken bali jatiluwih
Jatiluwuh, een van de mooiste geheime plekken op Bali

De rijstvelden van Jatiluwih

Ubud staat bekend om zijn rijstvelden, maar stiekem zijn de rijstvelden van Jatiluwih veel mooier. Én minder toeristisch.

Komang geeft me zijn hand, ik balanceer over een richel tussen twee rijstvelden. Als ik nu uitglijd, lig ik languit in de derrie. Maar zelfs een kluns als ik kan met een beetje hulp over de muurtjes van modder lopen.

Een karbouw ploegt het veld. In de steekt de top van de Gunung Batukaru, de op een na hoogste vulkaan van Bali, door het wolkendek. Ik geniet van de rust van deze geheime plek op Bali

Hoe kom je er? Je kunt de rijstvelden van Jatiluwih bezoeken bezoeken met eigen vervoer vanuit het zuiden van Bali of vanuit Ubud. Ik heb gekozen voor een trekking bij Bali Green Walks.

verborgen tempel batukaru
De verborgen tempel Batukaru

Verborgen tempels: de Pura Batukaru

De Pura Batukaru ligt ver van het toeristische zuiden van Bali. Eerst passeer ik de rijstvelden van Jatiluwih (zie hierboven), daarna wordt de weg al snel smaller en smaller. De weidse uitzichten verdwijnen en maken plaats voor begroeiing. Ineens sta ik bij de ingang van de Pura Batukaru.

De Pura Batukaru is een van de heiligste tempels op Bali. De tempel ligt midden in de jungle op de helling van een vulkaan. De tempel is her en der begroeid met mos, en lijkt daarom een beetje vergeten en verwaarloost. Maar niks is minder waar!

Hoe kom je er? De Pura Batukaru is het makkelijkste te bereiken met eigen vervoer via Tabanan.

secret bay bali
Verborgen duikplekken: Gilimanuk

Duiken bij Secret Bay

De naam verraadt het al: Secret Bay is een van de best bewaarde geheime plekken van Bali voor duikers. In deze baai, vlak bij de haven van Gilimanuk, vind je de mooiste zeedieren. En het leuke is: je hebt het rijk voor jezelf.

Secret Bay heeft geen kleurrijke koralen als Menjangan, enkele kilometers verderop. Secret Bay is een muck dive site met zeepaarden, spookfluitvissen, slakken en sepiola's.

Hoe kom je er? (Bijna) elke duikschool op Bali kan je meenemen naar Secret Bay. Omdat de duikstek nogal afgelegen ligt, moet je meestal een toeslag betalen. Zeker wanneer je in je eentje boekt.

luxe accommodatie bali
Luxe accommodatie op Bali

The Hamsa in Lovina

Bali heeft meerdere infinity pools. Vooral de zwembaden rondom Ubud zijn populair: plonzend in het water kijk je uit over betoverend groene rijstvelden en wuivende palmbomen.

The Hamsa Resort bij Lovina is een van de goed bewaarde geheime plekken van Bali in het noorden. 's Ochtends schijnt het gedimde licht van de opkomende zon door de gordijn van de luxe bungalow. Ik ontwaak en maak me gereed voor een vroege yoga-sessie. Terwijl ik mijn spieren oprek na een nacht vol rust, zie ik in de verte de zon hoger en hoger aan de horizon verschijnen.

Na de yoga-sessie is het genieten van de infinity pool en een voedzaam ontbijt van huisgemaakte yoghurt en vers fruit aan het zwembad.

Hoe komt je er? Vanuit de bus stop in Lovina is het een behoorlijk eindje lopen (de berg op) naar the Hamsa. Het is niet moeilijk om een taxi of ojek (motortaxi) te vinden die je kan brengen.

taman ujung waterpaleis
Het vergeten Taman Uung waterpaleis

Taman Ujung Waterpaleis

Dagelijks bezoeken tientallen mensen Titra Ganga, het waterpaleis tussen Padangbai en Amed. Titra Ganga is mooi, maar erg druk.

Een beter alternatief is het paleis Taman Ujung. Dit geheime plekje op Bali stamt uit 1909 en is een aantal jaar geleden volledig opgeknapt. Taman Ujung ligt in het water en is mooier en minder toeristisch dan Titra Ganga.

Taman Ujung is met eigen vervoer te bereiken vanuit bijvoorbeeld Padangbai.

Een trekking of homestay via I Like Local

I Like Local is een kleinschalig platform voor lokale initiatieven. Kookcursus, homestays, trekkings: als je boekt via I Like Local weet je zeker dat je authentieke ervaringen en geheime plekken van Bali vindt voor een eerlijke prijs.

Mangrove Point

Bali heeft niet veel verlaten witte stranden zonder massa's toeristen. Zodra een nieuwe baai in het zuiden van Bali wordt 'ontdekt', is het binnen de kortste keren druk en gaat de plek ten onder aan zijn eigen succes. (Zoals ook gebeurde met Padang-Padang en zelfs Canggu.)

mangrove nusa penida
De mangroves op Nusa Lembongan

Mangrove Point op Nusa Lembongan heeft een fijne vibe. Er liggen wat houten bungalows, en verder niks. Mangrove Point is niet de ideale plek om te zwemmen (vanwege de mangroves), maar is wel een fijne plek voor iedereen die in alle rust wilt genieten van een mooi strand.

Hoe kom je er? Een korte boottocht brengt je van Bali naar buureiland Nusa Lembongan. Vanuit de haven is het een korte rit met de tuktuk of scooter naar Mangrove Point.

Ken jij meer bijzondere geheime plekken van Bali?

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry